JAČANJE IMUNITETA NIJE SAMO ZA ZIMU Evo šta stručnjaci preporučuju tokom cele godine
U Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ kažu kako na jačanje imuniteta najčešće pomislimo u jesenjem i zimskom periodu, kada smo najviše izloženi bakterijskim i virusnim infekcijama.
Tokom sezone gripa ili tokom bolesti često koristimo hranu ili vitaminske dodatke koji pomažu u jačanju imuniteta. O održavanju imuniteta i njegovom jačanju treba zapravo stalno voditi računa.
– Hranljive materije koje pomažu održavanju našeg imunog sistema uključuju vitamine C, A, D, B6, B12, kao i gvožđe, selen, cink. Ove vitamine i minerale možemo obezbediti unosom raznovrsne hrane, uključujući voće, povrće, orašaste plodove i semenke, integralne žitarice, meso i ribu, kao i mlečne proizvode – navode u „Batutu”.
Sveža hrana može da obezbedi hranljive materije koje su potrebne našem imunološkom sistemu da pravilno funkcioniše, dodaju.
Kada se prehladimo potrebno je da povećamo unos citrusnog voća koje sadrži vitamin C. Pored limuna, limete, mandarine, pomorandže, grejpfruta, tu je i bobičasto voće, kao značajan izvor vitamina C.
Hranljive materije koje pomažu održavanju našeg imunog sistema uključuju vitamine C, A, D, B6, B12, kao i gvožđe, selen, cink
Ne smemo zaboraviti povrće kao što su paprika i brokoli, koji su takođe bogati vitaminom C. U jačanju imuniteta i u borbi protiv virusnih infekcija, važnu ulogu imaju beli luk, đumbir i danas sve popularnija kurkuma, koja ima antiinflamatorna i antioksidativna svojstva. Može se u ishrani koristiti kao začin u spremanju hrane ili se od nje može napraviti napitak.
Usvajanjem navika koje su u vezi sa zdravim načinom života, a koje podrazumevaju pravilnu ishranu, redovnu fizičku aktivnost i kvalitetan san, možemo doprineti očuvanju imuniteta
U jačanju imuniteta određenu ulogu imaju i fermentisani proizvodi kao što su jogurt, kefir, kiseli kupus.
– Međutim, važno je napomenuti da na očuvanje imuniteta treba da mislimo cele godine jer je to proces koji, pored pravilne ishrane, uključuje i fizičku aktivnost i kvalitetan san. Pravilnom, izbalansiranom ishranom možemo da održimo funkcionalan imuni sistem sprečavajući nedostatak određenih vitamina i minerala – napominju u „Batutu“.
Kako kažu, usled nepravilne ishrane, neizbalansiranih obroka, može doći do deficita u hranljivim materijama, i, posledično, do pada imuniteta. Preporuke za prevenciju virusnih infekcija, poput gripa na primer, ne razlikuju se mnogo od opštih preporuka za pravilnu ishranu.
Usvajanjem navika koje su u vezi sa zdravim načinom života, a koje podrazumevaju pravilnu ishranu, redovnu fizičku aktivnost i kvalitetan san, možemo doprineti očuvanju imuniteta.