HLEB SA MILION KORA Pekar iz Mladenovca daje platu kao za fakultetski obrazovane, ali muku muči da nađe radnike
Iako je posao pekara sve traženiji, a zarade idu i do 200.000 dinara, vlasnici pekara širom Srbije imaju ozbiljan problem – nema ko da radi.
Plate su visoke, radno vreme standardno, ali ni početnici ne žele da prihvate posao, iako nude i 1.000 evra mesečno i dva slobodna dana nedeljno.
Srbi svakodnevno kupuju u pekarama, a da i ne slute koliko je danas teško pronaći dobrog i pouzdanog pekara. U Beogradu, ali i širom unutrašnjosti, vlasnici pekara se žale na hroničan nedostatak radne snage.
– Da mi je neko pre deset godina rekao da ćemo ostati bez radnika u većini zanata, ne bih verovao – kaže vlasnik jedne pekare iz Mladenovca koja zapošljava više od 100 ljudi. – Nije problem samo sa pekarima, radnika generalno nema ni u ostalim sektorima. Tražim trenutno magacionera, koji mesečno može da zaradi više od 100.000 dinara, i ne mogu da ga nađem.
Kako dodaje, u svojoj firmi daje sve od sebe da obezbedi što bolje uslove i zadrži radnike, te za sada uspeva u tome.
– Funkcionišemo kao porodica. Sada smo u fazi ukidanja noćnog rada, a pekarima smo dali uslove petodnevnog rada u nedelji, plate od 120.000 do 200.000 dinara. Plaćeni su kao visokoobrazovani kadar, iako cena rada odavno ne prati cene proizvoda, ali nemamo izbora – napominje.
Ističe da je ključ u motivaciji radnika, ulaganjima u njih i izgradnji odnosa poverenja.
– Trenutno nam je na praksi učenik iz Smederevske Palanke i pošto je reč o vrlo vrednom detetu koje je sada druga godina srednje škole, odlučio sam da mu dam stimulaciju svakog meseca. To ga je toliko motivisalo da je počeo da se trudi i radi, tako da sam mu obećao stalan posao kada završi školu, kao i iznos plate koju sam spreman da mu isplaćujem. Očekujem od njega da za nekoliko godina bude šef proizvodnje i siguran sam da će tako biti – dodaje.
Na pitanje kako uspeva da zadrži zaposlene, kaže da su uslovi koje nudi ravni onima u državnom sektoru.
– U našem društvu su stvari pogrešno postavljene, nema ekonomske logike u tome da se drži cena hleba za očuvanje socijalnog mira. Bio sam sada u Valensiji u poseti jednoj pekari gde vekna zanatskog hleba košta od osam do 12,5 evra, a plate radnika su im kao kod nas. Ja sam za to da i seljak koji je posejao žito, mlinar i svi ostali u lancu uberu svoj prinos i da svi budu zadovoljni. Samo je to rešenje. Ovako u pekarstvu imamo evropske plate, a cene socijalne, neodrživo.
Na kraju dodaje da su se vremena drastično promenila.
– Pre desetak godina svaki vlasnik pekare je imao luksuz da se nezadovoljnom radniku zahvali na saradnji i da mu otkaz, dok je danas to nedopustivo. Vlasnik praktično izbroji do deset pre nego što nešto kaže, jer ako pekar ode, drugog će teško naći – govori sagovornik za Informer.