Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

VESLAČICA JOVANA ARSIĆ O NAJUSPEŠNIJOJ SEZONI U KARIJERI Evropska bronza i karta za Pariz ostvareni ciljevi

27.09.2023. 09:29 09:34
Piše:
Izvor: Veslački savez Srbije

Iza najbolje veslačice Srbije Jovane Arsić (31) je najuspešnija sezona u karijeri.

Zrenjaninka je u skifu osvojila bronzu na Evropskom prvenstvu na Bledu, prvu medalju na velikim takmičenjima i overila je normu za Olimpijske igre u Parizu sledeće godine. Ovo se nadovezalo na njenu bronzu sa Svetskog kupa u Zagrebu 2021. kada je uzela prvo odličje na tim takmičenjima za naše žensko veslanje. Arsićeva je prva srpska veslačica koja će dva puta učestvovati na OI, pošto je debitovala 2021. u Tokiju. Bila je tada i naša prva predstavnica na najvećem sportskom događaju na svetu u veslanju posle Novosađanke Ive Obradović koja se takmičila u Pekingu 2008.

Prvenstvo sveta u Beogradu, koje je završeno 10. septembra, bila je prva prilika za veslače da uzmu olimpijsku normu i Jovana je jedina iz srpske reprezentacije koja je uspela u tome, iako se očekivalo da dobijemo dve, tri posade su dobile vizu za glavni grad Francuske. Nije uspela Arsićeva da se plasira u A finale, ali je u B završnici osvojila treće mesto, ukupno deveto na SP, poslednje koje vodi u „grad svetlosti”.

– Ako izuzmemo tu jednu trku, polufinalnu, ostale su bile solidne. Dosta sam se ubrzala i vidi se napredak. Treba da radim još malo na nekim stvarima i to ćemo da popravimo za sledeću godinu da mogu da veslam za medalju na Olimpijskim igrama u Parizu. Znam sa kojim devojkama mogu da se trkam i znam da mogu, tako da će to biti cilj naredne sezone. Treba malo da se naslažu godine rada kako bi sve bilo još bolje – rekla je za „Dnevnik” Jovana Arsić.


Težak put do norme

Jovana Arsić je kvotu za Olimpijske igre u Tokiju 2021. obezbedila tri meseca pred početak te smotre na evropskim kvalifikacijama. Sada joj je za OI u Parizu 2024. to pošlo za rukom već u prvom pokušaju, na SP u Beogradu i tako je postala 29. član srpskog olimpijskog tima.

– Zadovoljna sam što sam to uspela odmah da uradim i što mogu, da kažem, bez nekog stresa da nastavim dalje da radim. Na svetskom sam vredela za A finale, ali idemo korak po korak. Ove godine je bilo mnogo teže uzeti normu, jer su svi došli po to, da ti je otmu, a ne smeš da ispuštaš ovakvu priliku, moraš da se izboriš za to – rekla je Jovana.


Zrenjaninka, koja je karijeru počela u klubu Zreneks, sa trenerom Veselinom Vučićevićem, sada je članica beogradskog Partizana i od 2021. godine (dva meseca pred OI u Tokiju) radi sa našim najtrofejnijim veslačem Nikolom Stojićem. Ovaj tandem uradio je veliki posao i drugi put će se takmičiti na olimpijskoj smotri, iako je do norme bilo i te kako teško doći.

– Posle polufinalne trke na svetskom u Beogradu kada nisam ušla u A finale, emotivno sam se ispraznila. Imala sam samo jedan dan do sledeće i bilo mi je teško psihički da se vratim i odveslam još jednu trku, jer je ulog bio veliki, olimpijska norma, a trebalo je da motivišem sebe, a da ne „padnem”. Na startu finala sam sebi samo govorila „kreni, kreni”. Odveslala sam od početka do kraja u svom ritmu, staloženo, održala sam brzinu, nije bilo pada ni u jednom trenutku. Niko nije mogao da mi ugrozi to treće mesto i imala sam sigurnu poziciju za Pariz – opisala je Arsićeva način na koji je ostvarila glavni cilj ove sezone i to na svoj 31. rođendan.

Sama sebi je uspela da upriliči dvostruko slavlje tog 10. septembra i tako je upotpunila uspešnu sezonu. Posle bronze na EP na Bledu, prve medalje za Srbiju na šampionatima Starog kontinenta od 2012. i srebra Ive Obradović, Jovana je na Adi Ciganliji obezbedila mesto na OI.

– Zadovoljna sam sezonom. Koliko vidim, sve što sam zapisala to je ispunjeno. Zaboravila sam da stavim na spisak medalju na svetskom prvenstvu. Sledeći put ću morati da budem preciznija – kroz šalu je dodala Jovana Arsić.

Nju sledeće sedmice očekuje još državno prvenstvo na Adi Ciganliji, posle čega će na zasluženi odmor nakon duge i naporne sezone, kako bi „napunila baterije” za sledeću u kojoj je očekuje najvažnije takmičenje.

K. Bugarski

Autor:
Pošaljite komentar
JOVANA ARSIĆ, najbolja veslačica Srbije, ISPUNILA OLIMPIJSKU NORMU NA SP u Beogradu

JOVANA ARSIĆ, najbolja veslačica Srbije, ISPUNILA OLIMPIJSKU NORMU NA SP u Beogradu

11.09.2023. 18:20 18:24
Veslanje - svi učestvuju, svi su pobednici

Veslanje - svi učestvuju, svi su pobednici

03.12.2020. 16:16 16:21
Jovana Arsić, najbolja srpska veslačica: Forma natempirana za SP u Beogradu i olimpijsku normu

Jovana Arsić, najbolja srpska veslačica: Forma natempirana za SP u Beogradu i olimpijsku normu

28.08.2023. 08:55 09:00