Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Tamara Radojičić i Nebojša Ilić među 12 srpskih atletičara na EJOF-u

22.07.2022. 12:17 12:19
Piše:
Foto: Dnevnik.rs

Defileom učesnika i prigodnim programom u nedelju, 24.jula u slovačkoj Banskoj Bistrici počeće Evropski olimpijski festival mladih (EJOF), 16. po redu. U osam (od 10 sportova) takmičiće se i 56 mladih srpskih sportista, rođenih 2006. i 2007. godine. Jedino će tenisko i rukometno takmičenje biti bez naših predstavnika.

Među 12-oro srpskih atletičara, u 14 disciplina, startovaće i dvoje Vojvodininih zvezdica: Tamara Radojičić (2006) na 100 metara i Nebojša Ilić (2007) na 400 metara sa preponama, oboje ponikli u atletskoj školici Milane Pribil, a od pre dve godine pod stručnim nadzorom trenera Duška Miličića.

– To su vredna deca, redovni na treninzima, uspešni na takmičenjima, željni napredovanja u svakom pogledu, ponosim se njima – iskreno će trener u AK Vojvodina Duško Miličić. – Ima tu još dobre dece. Za koju stotinku plasman na Festival izmakao je Teodori Đermanović i Urošu Kekiću. Pošto je sledeća godina njihova izlazna godina, verujem da će strpljivim radom, što ih je i do sada odlikovalo i njih dvoje krenuti tragom Tamare i Nebojše.

Tamara Radojičić je zimus tri puta popravljala sprinterske državne rekorde u dvorani, u konkurenciji mlađih juniorki. Još joj je godinu i po dana preostalo u tom uzrastu da napada državni rekord i na 100 metara na otvorenom (12,00) koji je vlasništvo Ivane Vulete (Španović). Pre mesec dana debitovala je na međunarodnoj sceni, startom na Evropskom prvenstvu mlađih juniorki. Trčala je 12,26 sekundi, što je sporije za 11 stotinki od njenog ličnog rekorda.

– Planirali smo lični rekord na Evropskom prvenstvu, ali nisam bila dovoljno oporavljena od povrede koju sam vukla iz dvorane – svedoči Tamara. – I trema me je sputavala, bilo je to moje prvo veliko međunarodno iskustvo. Loše sam stratovala i već prilikom izlaska iz bloka izgubila sam nekoliko dragocenih stotinki, što se i odrazilo na rezultat koji nije toliko loš, ali je ispod očekivanja, trenerovog i mog. Drugo, moj trener nije putovao sa mnom, a u debitantskim nastupimo njegovo prisustvo bilo bi mi dragoceno. Bio je to moj prvi nastup u nacionalnom timu. Treme više nema, trener putuje na EJOF, pripremili smo se maksimalno i verujem da će napad na lični rekord ovoga puta biti uspešan.

Preponaš Vojvodine Nebojša Ilić od Tamare je mlađi godinu dana. Biće to njegov prvi međunarodni ispit i odlična prilika da se pripremi za EJOF 2023. godine, s obzirom na to da će imati pravo nastupa i na sledećem Festivalu. Na državnom prvenstvu Ilić je osvojio pet zlatnih medalja, tri u pojedinačnim i dve u štafetnim trkama. Otežavajuća okolnost, što se njegovog nastupa u Banskoj Bistrici tiče, jeste 100 metara duža staza u odnosu na 300 metara sa preponama, koliko trči na takmičenjima u Srbiji.

– Ne stvara mi to veliki problem – samouveren je Nebojša, kao da je već tri velike olimpijade istrčao i barem toliko olimpijskih medalja osvojio. – Na takmičenjima idem 300 metara, ali sa trenerom odavno na treninzima radim na 400 metara, tako da to nije problem. Pripremajući se za EJOF stalno smo na toj distanci, meni je tako svejedno, trčim ja te visine prepona i na 100 metara. Planirali smo da napadnemo državni rekord na 300 metara sa preponama na Kupu Srbije, a na EJOF-u bilo bi lepo da se plasiram u finale. Ne bih da prognoziram, ne poznajem rivale, ali ukoliko pobedim sebe, odnosno da popravim lični rekord, verujem da će to biti dovoljno za finalnu trku.

Tamara i Nebojša ističu odličnu saradnju sa trenerom Miličićem. Razumevanje i saglasnost oko svake sitnice u oba smera osnov je svakom pokušaju da se granice pomere i do željenog rezultata stigne. Tako im ni trening po vrelini podnevnog julskog sunca nije teško pao. Tek toliko da budu spremni za iskušenja na startu kvalifikacija, u utorak, u isto vreme i pod istim uslovima s neba.

Tekst i foto: L. Bakmaz

Beogradskih pet rekorda

Evropski olimpijski festival mladih uspešno je organiozovan u Beogradu 2007. godine. Što se atletskog dešavanja tiče, do danas je rekorde zadržalo petoro takmičara, i to:

200 m: Ramil Gulijev (Azerbejdžan)               20,98

Troskok: Anver Zejnalzade (Azerbejdžan)              15,56 m

Disk (1,5 kg): Mikita Nesterenko (Ukrajina)                72,31 m

100 m: Elza Vildanova (Rusija)           11,68

Dalj: Darija Klišina (Rusija)            6,43

Autor:
Pošaljite komentar