scattered clouds
21°C
23.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0614
usd
108.3501
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Тамара Радојичић и Небојша Илић међу 12 српских атлетичара на ЕЈОФ-у

22.07.2022. 12:17 12:19
Пише:
Фото: Dnevnik.rs

Дефилеом учесника и пригодним програмом у недељу, 24.јула у словачкој Банској Бистрици почеће Европски олимпијски фестивал младих (ЕЈОФ), 16. по реду. У осам (од 10 спортова) такмичиће се и 56 младих српских спортиста, рођених 2006. и 2007. године. Једино ће тениско и рукометно такмичење бити без наших представника.

Међу 12-оро српских атлетичара, у 14 дисциплина, стартоваће и двоје Војводининих звездица: Тамара Радојичић (2006) на 100 метара и Небојша Илић (2007) на 400 метара са препонама, обоје поникли у атлетској школици Милане Прибил, а од пре две године под стручним надзором тренера Душка Миличића.

– То су вредна деца, редовни на тренинзима, успешни на такмичењима, жељни напредовања у сваком погледу, поносим се њима – искрено ће тренер у АК Војводина Душко Миличић. – Има ту још добре деце. За коју стотинку пласман на Фестивал измакао је Теодори Ђермановић и Урошу Кекићу. Пошто је следећа година њихова излазна година, верујем да ће стрпљивим радом, што их је и до сада одликовало и њих двоје кренути трагом Тамаре и Небојше.

Тамара Радојичић је зимус три пута поправљала спринтерске државне рекорде у дворани, у конкуренцији млађих јуниорки. Још јој је годину и по дана преостало у том узрасту да напада државни рекорд и на 100 метара на отвореном (12,00) који је власништво Иване Вулете (Шпановић). Пре месец дана дебитовала је на међународној сцени, стартом на Европском првенству млађих јуниорки. Трчала је 12,26 секунди, што је спорије за 11 стотинки од њеног личног рекорда.

– Планирали смо лични рекорд на Европском првенству, али нисам била довољно опорављена од повреде коју сам вукла из дворане – сведочи Тамара. – И трема ме је спутавала, било је то моје прво велико међународно искуство. Лоше сам стратовала и већ приликом изласка из блока изгубила сам неколико драгоцених стотинки, што се и одразило на резултат који није толико лош, али је испод очекивања, тренеровог и мог. Друго, мој тренер није путовао са мном, а у дебитантским наступимо његово присуство било би ми драгоцено. Био је то мој први наступ у националном тиму. Треме више нема, тренер путује на ЕЈОФ, припремили смо се максимално и верујем да ће напад на лични рекорд овога пута бити успешан.

Препонаш Војводине Небојша Илић од Тамаре је млађи годину дана. Биће то његов први међународни испит и одлична прилика да се припреми за ЕЈОФ 2023. године, с обзиром на то да ће имати право наступа и на следећем Фестивалу. На државном првенству Илић је освојио пет златних медаља, три у појединачним и две у штафетним тркама. Отежавајућа околност, што се његовог наступа у Банској Бистрици тиче, јесте 100 метара дужа стаза у односу на 300 метара са препонама, колико трчи на такмичењима у Србији.

– Не ствара ми то велики проблем – самоуверен је Небојша, као да је већ три велике олимпијаде истрчао и барем толико олимпијских медаља освојио. – На такмичењима идем 300 метара, али са тренером одавно на тренинзима радим на 400 метара, тако да то није проблем. Припремајући се за ЕЈОФ стално смо на тој дистанци, мени је тако свеједно, трчим ја те висине препона и на 100 метара. Планирали смо да нападнемо државни рекорд на 300 метара са препонама на Купу Србије, а на ЕЈОФ-у било би лепо да се пласирам у финале. Не бих да прогнозирам, не познајем ривале, али уколико победим себе, односно да поправим лични рекорд, верујем да ће то бити довољно за финалну трку.

Тамара и Небојша истичу одличну сарадњу са тренером Миличићем. Разумевање и сагласност око сваке ситнице у оба смера основ је сваком покушају да се границе помере и до жељеног резултата стигне. Тако им ни тренинг по врелини подневног јулског сунца није тешко пао. Тек толико да буду спремни за искушења на старту квалификација, у уторак, у исто време и под истим условима с неба.

Текст и фото: Л. Бакмаз

Београдских пет рекорда

Европски олимпијски фестивал младих успешно је органиозован у Београду 2007. године. Што се атлетског дешавања тиче, до данас је рекорде задржало петоро такмичара, и то:

200 м: Рамил Гулијев (Азербејџан)               20,98

Троскок: Анвер Зејналзаде (Азербејџан)              15,56 м

Диск (1,5 кг): Микита Нестеренко (Украјина)                72,31 м

100 м: Елза Вилданова (Русија)           11,68

Даљ: Дарија Клишина (Русија)            6,43

Аутор:
Пошаљите коментар