Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Stonoteniska reprezentacija Srbije sa invaliditetom pripremala se u Linjanu

04.09.2017. 20:34 20:49
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Stonoteniska reprezentacija Srbije sa invaliditetom vredno se sprema za Evropsko prvenstvo, koje će se od 26. septembra do 5. oktobra održati u slovenačkom mestu Laško.

Na prošlom prvenstvu Starog kontinenta 2015. u Danskoj naši stonoteniseri sa invaliditetom su osvojili četiri odličja. Ženski tim je bio srebrni ekipno, u prvom srpskom finalu Borislava Perić Ranković je pobedila Nadu Matić, a do bronze je došao Mitar Palikuća. Od ovih reprezenettaivaca se i sada očekuju visoki dometi, ali i ostali čalnovi našeg tima mogli bi da iznenade. U timu su još i Zorica Popadić, Biljana Ubović, Goran Perlić, Boris Stoiljković, Miroslav Homa i Milan Zelen.

Poslednju sedmicu avgusta reprezentacija je bila na pripremama u italijanskom letovalištu Linjano. Selektor našeg tima Zlatko Kesler kaže da je cilj osvajanje od dve do četiri medalje na EP u Laškom.

„Odradili smo veći deo priprema za Evropsko prvenstvo. Do sada smo dva puta bili u Slovačkoj i jednom u Poljskoj. Reprezentativci su u dobroj formi, pored Borislave Perić Ranković, Nade Matić i Mitra Palikuće od kojih očekujemo odličja, te iskusnih Gorana Perlića i Miroslava Home, tu su i dva nova, mlada igrača Milan Zelen i Boris Stoiljković, od kojih se u narednom periodu očekuju dobri rezultati. Miroslav Homa je u timu sa Mitrom i samnom 2013. osvojio evropsko srebro. On je u timu više zbog načina igre, jer ima materijal sa forhend strane, takozvanu travu. Može u dublu sa Mitrom da odlično odigra protiv nekih reprezentacija i nadam se da ćemo to uspeti da iskoristimo. I on, kao i Goran i Boris uz dobar žreb mogu do četvrtfinala, a za dalje ćemo videti. Ono što je pored medalja na ovom EP važno je da se osvoje bodovi za rang-listu. Oni su važni za sledeću godinu, jer su odlučujući za kvalifikovanje na pojedinačno Svetsko prvenstvo 2018. Pored Borislave, Nade i Mitra koji su u tom rangu, očekujemo da na ovom prvenstvu osvajanjem novih bodova to potvrde i Goran i Zorica - kaže Zlatko Kesler.

Stonoteniska reprezentacija već sedam, osam godina jedan deo priprema leti odrađuje u Linjanu i kako Zlatko Kesler kaže do sada su im bile talične, jer su se sa svih većih takmičenja vraćali sa odličjima.

„U Linjanu se u martu svake godine održava Svetski kup i kada smo dolazili prvi put videli smo ovaj izvanredan kampus u borovoj šumi. To je veliki sportski centar sa smeštajnim kapacitetima, plažom, zatvorenim bazenom , otvorenim bazenima, sportskim halama, fudbalskim i teniskim terenima, kao i stazama za pešačenje u šumi. Ovde se održavaju svi mogući sportovi, a leti su tu sportski kampovi. Tako smo i mi došli na ideju da se pripremamo sa italijanskom reprezentacijom u ovom kampu. Nadam se da ćemo i ubuduće imati dobru saradnju, ako i sa Slovacima i Poljacima. Uslovi su odlični, pa bi možda u budućnosti i neki naši klubovi mogli ovde da dolaze na pripreme, pogotovo deca, jer ima mnogo pionirskih i kadetskih ekipa koje treniraju u ovom sportskom centru. Čak se održavaju i takmičenja, pa je tako sada bilo Evropsko prvenstvo za juniore u karateu“, kazao je Kesler.

Po završetku priprema u Linjanu muški deo tima ostao je u Sloveniji, dok se ženski vratio u Novi Sad da radi sa Hrvaticama. Posle ovoga sledi zajednički rad u Novom Sadu, pa odlazak u Krakov od 10. do 17. septembra na završne pripreme sa Poljacima.

“Želim da se zahvalim Ministartsvu omladine i sporta, Pokrajinskom sekretarijatu za sport i omladinu i Gradu Novom Sadu koji nam zdušno pomažu. Invalidski sport je poslednjih godina u uzlaznoj seriji, pogotovo tu mislim na stonotenisere. Prošle godine smo imali četiri medalje sa Paraolimpijskih igara u Riju. I ujedno bih se zahvalio i našem sponzoru, Energotehnika Južna Bačka na čelu sa vlasnikom i direktorom Dragoljubom Zbiljićem“, zaključio je Kesler.

Evropska i paraolimpijska šampionka Borislava Perić Ranković zadovoljna je pripremama.

„Ovo su već četvrte pripreme koje odrađujemo u serijalu. Veoma nam je dobro, jer immao različite sparing partnere, tako da ovaj put pripremam imamo sparing partnere iz Slovačke, Poljske, Italije. U Novom Sadu radimo sa Hrvaticama. Bićemo jako dobro pripremljeni za Evropsko prvenstvo, gde se nadamo da ćemo dati maksimum i ispuniti očekivanja“, kazala je Borislava.

Nada Matić se nadovezala:

„S obzirom da smo imali više priprema, prijale su mi ove u Italiji i one u Poljskoj, jer smo imali jako dobre sparing partnere. Posle rada sa Hrvaticama u Novom Sadu pre EP ćemo još jednom u Poljsku. Što se tiče očekivanja za Evropsko prvenstvo mogu da obećam da ćemo dati maksimum, da ćemo dati možda i više od onog što u tom trenutku možemo kako bismo ostvarili cilj. Pošto se dobro pripremamo očekujem i dobar rezultta u Laškom.”

Mitar Palikuća kaže da se pripreme polako bliže kraju.

„U Linjanu smo već tradicionalno na pripremama. rad je bio veoma naporan, ali kao i do sada nadam se da ćemo uspeti što bolje da se spremimo i da donesemo što više medalja sa Evropskog prvenstva.”

I Goran Perlić se slaže da su pripreme u Linjanu protekle odlično, kao i sve prethodne.

„Treninzi su bili naporni, što je dobro jer nas očekuje Evropsko prvenstvo. Očekujem dobre rezultate i medalju na Evropskom šampionatu“, istakao je Perlić.

Boris Stoiljković i Milan Zelen su novi članovi tima, ali su se vrlo lepo uklopili sa iskusnim reprezentativcima.

„Nov sam u reprezentaciji, pripreme su mi veoma naporne, tako da sam umoran. Ali, obo je novo iskustvo za mene i očekujem dobre rezultate na Evropskom prvenstvu. Nadam se da će u narednom periodu doći i odličja - kazao je Stoiljković, a Zelen se nadovezao:

„Sve ljude znam još sa domaćih takmičenja. Ovo mi je prvi put da prolazim trenažni ciklus sa reprezentacijom. Zadovoljan sam pripremama. Što se tiče nekih očekivanja za Evropsko prvenstvo i nemam ih previše, jer će to meni biti prvo veliko takmičenje. Zapravo će mi poslužiti za sticanje iskustva za neka nova takmičenja.“

Sa reprezentativcima su u Linjanu bili pored selektora Zlatka Keslera i treneri Laza Kurteš i Slađana Krsmanović, kao i predsednik Stonoteniskog saveza osoba sa invaliditetom Srbije Svetislav Dimitrijević.

G. Malenović

Autor:
Pošaljite komentar