Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Pred EP u dvorani u Glazgovu: Kolašinac i Jovančević probijaju led

27.02.2019. 12:36 12:50
Piše:
Izvor: Deo naše atletske reprezentacije, foto: ASS

Evropsko atletsko prvenstvo u dvorani održaće se od 1. do 3. marta u Glazgovu.

Našu reprezentaciju činiće ukupno deset takmičara, pet atletičara i pet atletičarki. Ivana Španović, Milica Gardašević, Strahinja Jovančević (skok udalj), Asmir Kolašinac (bacanje kugle), Amela Terzić, Elzan Bibić (1500m), Milana Tirnanić, Aleksa Kijanović (60m), Maja Ćirić (400m), Luka Trgovčević (60m prepone). Oni će se takmičiti u “Emirates” Areni, sa preko 600 atletičara i atletičarki iz 49 zemalja Evrope.

Zlato će u skoku udalj braniti Ivana Španović, a ukoliko uspe da osvoji treće u nizu najsjajnije odličje izjednačiće se sa Hajke Dreksler.

Pored Španovićeve, na zaletištu će se naći i juniorska šampionka Evrope Milica Gardašević. One će nastupiti 2. marta u kvalifikacijama od 11 časova.

Prvi će od naših takmičara nastupiti Strahinja Jovančević i Asmir Kolašinac. Strahinja Jovančević će na zaletište skoka udalj izaći u 10 časova 1. marta.

“Glasgov će za mene biti treće uzastopno Evropsko prvenstvo, samim tim, sada sam i iskusniji i zreliji, pa zbog toga očekujem da ću pružiti dobre skokove koji će uspeti da me kvalifikuju za finale. Značajna stvar je što idem na prvenstvo sa jako dobrim samopouzdanjem koje sam stekao stabilnim i dalekim skokovima ostvarenim na Serbia Indoor Open mitingu. Tu podršku koju sam osetio u Beogradu nosiću sa sobom i u Glasgonj jer je ona za mene zaista jedan prelepi motiv da skačem što dalje”, rekao je Jovančević.

Odmah iza njega, na borilištu bacanja kugle pojaviće se Asmir Kolašinac od 11.30 časova. Njega istog dana očekuje i finale.

“Zadovoljan sam formom iako to rezultatski nisam potvrdio. Možda je to i bolje jer će želja za većom daljinom otkloniti pritisak koji bih imao da sam na rezultatima od 21 metar. Nadam se da će organizacija u Glazgovu biti na nivou one iz Beograda 2017. i u takvim normalnim uslovima očekujem ulazak u finale. S obzirom da je finale istog dana samo šest sati kasnije u odnosu na kvalifikacije borba za medalju će zavisiti od toga koliko ću uspeti da se odmorim i oporavim od kvalifikacija”, rekao je Kolašinac.

Pored Asmira i Strahinje, prvog dana održaće se i kvalifikacije u trci na 1500 metara u obe konkurencije. Elzan Bibić trčaće u prepodnevnom delu programa od 11.55 časova, dok će Amela Terzić nastupiti u 19.10.

“Dve trke koje sam istrčao na Balkanijadi dokaz su da sam u odličnoj formi. Ovo će biti moje prvo Evropsko prvenstvo u seniorskoj konkurenciji, samim tim i dodatna motivacija za što bolji plasman. Veliku zahvalnost dugujem Atletskom savezu Srbije i Atletskom klubu Novi Pazar koji mi daju jak vetar u leđa i podržavaju me. Nadam se da ću ispuniti njihova očekivanja”, rekao je Bibić.

Nakon teške povrede stopala koja se zadesila Amelu Terzić prošlog leta, njen nastup na EP bio je neizvestan. Međutim, nakon dve sjajne trke i oborenog državnog rekorda ona je spremna za najbolju trku u sezoni.

“Iako sam imala normu, nisam htela da potvrđujem dolazak na EP u Glazgovu, zbog toga što sam samo mesec dana trenirala punim intenzitetom. Balkanijada je poslužila kao provera forme i sada sam sigurna da ću dati sve od sebe”, rekla je Terzićeva.

Maja Ćirić ove godine imala je nekoliko trka ispod 54 sekunde čime je pokazala da je u odličnoj formi. Ona će u jednom danu imati i kvalifikacije i polufinale na 400 metara.

“Sve do sad je bilo u svrhu priprema za najvažnije takmičenje, EP. Ostaju još završne pripreme i dobar odmor u toku narednih nedelju dana. Kao i uvek, u dvorani je specifično trčati 400 metara, tako da će od same grupe i staze zavisiti koja će devojka nakon 150 metara ući najbrže u drugi krug. Nadam se da neće biti previše promene ritma i da ću se dobro pozicionirati”, rekla je Maja.

Kvalifikacije na 400m na programu su, 1. marta od 13 časova.

Naša reprezentacija je imati dva takmičara na 60 metara. Aleksa Kijanović i Milana Tirnanić imaju od Prvenstva Balkana nove lične rekorde – Aleksa 6.75, a Milana 7.36 sekundi. Kvalifikacije u muškoj konkurenciji na programu su 2. marta od 10.30, dok su u ženskoj od 11.15 časova.

“Pošto sam normu za Glazgov ispunio relativno rano i nisam tokom cele sezone bio pod pritiskom mogli smo rasterećeno da uđemo u svako takmičenje i iz toga je na Balkanijadi proistekao još bolji rezultat i izjednačen državni rekord na 60 metara. Tako da uz takav pristup mislim da na prvenstvu Evrope mogu i do novog nacionalnog rekorda. Očekujem izuzetno jaku konkurenciju, ali takođe veliko i značajno iskustvo koje će mi značiti za prvenstvo Evrope do 23 godine u Švedskoj na leto. Daću sve od sebe i probati da sezonu u dvorani završim na najbolji mogući način”, rekao je Kijanović.

Polufinala ih očekuju istog dana u poslepodnevnom delu programa. Milanu od 18.50, a Aleksu od 19.20 sati.

„Jedva čekam da se takmičim, pogotovo što ovog puta odlazim na evropsko s normom. Startne liste još uvek nisu izašle, ali meni to uopšte nije od vaznosti, u kojoj ću grupi biti. Moje je da dam sve od sebe. Trenutno je od 46 takmičarki moj rezultat 30. Kvalifikacije ce se odrzati u subotu u 11.15, sto je po nasem vremenu 12.15, a meni to skroz odgovara s obzirom da inače treniramo u to doba dana. Za prolaz u polufinale je pre 2 godine bilo potrebno 7.46, tako da ako takmičenje bude i ove godine na tom nivou, postoji velika šansa da trčim i u polufinalu. Smatram da sam još uvek na nivou ličnog rezultata 7.36.  Odlazim na prvenstveno da uživam u trci, pokušaću da uđem u polufinale i istrčim licni rekord.”, rekla je Milana.

Na 60 metara s preponama nadmetaće se Luka Trgovčević. On je podneo zahtev IAAF-u kako želi da takmiči za Srbiji i dobio dozvolu 17. februara. Normu za Glazgov na 60 prepone ispunio je prošle sezone kada je istrčao 7.84 sekunde (norma je 7.88). Ove godine najbržu trku imao je na Serbian Open Indoor mitingu kada je istrčao 7.97s. Kvalifikacije na 60 prepone na programu su drugog dana takmičenja od 11.57 časova.

“Tek sad polako ulazim u formu. U Glazgovu očekujem makar ulazak u polufinale i najbolji ovosezonski rezultat”, rekao je Luka.

Autor:
Pošaljite komentar
Španović: S nestrpljenjem čekam priliku za odbranu zlata

Španović: S nestrpljenjem čekam priliku za odbranu zlata

26.02.2019. 11:18 11:20