Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

PARASTONOTENISKA REPREZENTACIJA SRBIJE OTPUTOVALA NA IGRE U PARIZ: Nadaju se bar jednom odličju (FOTO)

23.08.2024. 13:08 13:58
Piše:
Izvor: F. Bakić

Parastonoteniska reprezentacija Srbije otputovala je na Paraolimpijske igre u Pariz, koje počinju 28. avgusta.

Boje Srbije u ovom za nas trofejnom sportu braniće iskusni trio - Borislava Perić Ranković, Nada Matić i Mitar Palikuća. Svi troje su već do sada osvajali oadličja na Paraolimpijskim igrama, a nadaju se da i sada mogu da se vrate bar sa jednom medaljom. Sa njima će u Parizu biti i selektor Zlatko Kesler, te trener Lazar Kurteš.

- Dugo i dobro smo se pripremali za ove Paraolimpijske igre. Imali smo više zajedničkih priprema sa drugim reprezentacijama, a odradili so i nekoliko kvalifikacionih turnira. Sa Poljacima i Slovacima smo radili dva puta, bili smo u Italiji, u našoj staroj bazi u Linjanu i bili smo u Laškom, gde se pripremalo šest država. U nedostatku sredstava propustili smo još jedan kamp u Poljskoj koji smo trebali da odradimo. Sve u svemo dobro radili i trenirali i nadam se da ćemo u ove četiri konkurencije, jer Borislava, Nada i Mitar igraju pojedinačno, a Beba i Nada i u dublu, očekujemo bar jednu medalju- kazao je pred put selektor Zlatko Kesler.

Na prošlim Paraolimpijskim igrama u Tokiju bilo je više takmičara, sada se promenio sistem bodovanja, pa je bilo teže doći do Igara.

- Promenjen je sistem bodovanja, tako da u poslednje dve godine praktično bolje rangirani igrači su manje gubili kada budu poraženi, ali slabiji igrači kada dobiju bolje dobijaju bodove kao i ranije. Nastao je problem što su bolji igrači koji su gubili male poene išli na mnogo više turnira nego ranije. Mitar je na primer otišao samo na dva turnira više od minimuma koji je morao da zadovolji, a njegovi konkurenti su otišli na pet, šest turnira još. On je bio četvrti rangirani i bio je siguran da ide, a oni su ga obišli za nekoliko bodova, pa se našao na šestom. Kao šesti ne ide direktno, pa je morao da ide na poslednji turnir na Tajland, gde su samo pobednici prolazili i on je uspeo. Ana Prvulović je ostala u finalu kao druga, znači prva ispod crte, Mladen Ćirić, je ispao u četvrtfinalu, takođe je ostao prvi ispod crte, kao i Goran Perlić, koji je ostao treći ispod crte. Oni nisu otišli jer nismo imali novaca da platimo još tri, četiri nepredviđena turnira, koje nismo ni znali da će nam trebati za kvalifikacije - zaključio je Kesler.

Lazar Kurteš je podsetio da sada više nema ekipnog dela, već se nastupa u dublu.

- Ekipno bi nam bilo najsigurnija medalja. Nemamo mnogo disciplina, ali imamo šansi s obzirom na rejting naših igrača, pre svega Borislave Perić Ranković. Mitar palikuća je takođe među četiri nosioca, Nada Matić može da iznenadi, kao što je  to često činila. Teško je prognozirati sigurnu medalju, nokaut je sistem. Borislava i Mitar kao nosioci direktno će igrati u četvrtfinalu i sve treba podrediti toj borbi da bi se obezbedila medalja. Takođe i dubl Borislava i Nada su prvakinje sveta, ali će sada imati mnogo jaču konkurenciju, jer će Kina imati dva dubla, kao i Koreja. Neće biti lako, ali i one su u grupi povlašćenih nosilaca i imaće to četvrtfinale, gde treba imati i malo sreće, pobediti i doći do odličja. Takmičenje u Parizu počinje sa dublom i bilo bi jako značajno i podstrek za pojedinačni  deo kada bi došle do odličja - rekao je Kurteš.

Borislavi Perić Ranković kao i Nadi Matić ovo su pete Igre, već su iskusne, osvojile su pregršt odličja, nadaju se dobrom rezultatu, ali odličje ne obećavaju.

- Kao i uvek kada odlazim na takmičenje daću sve od sebe, želim da pružim najbolje partije, a rezultat ćemo videti kada se vratim. Pošto smo Nada i ja nosioci u dublu, kao i Mitar i ja u singlu malo nam je olakšano, ne moramo da igramo razigravanje. Ali, zato u četvrtfinalu moramo da damo sve od sebe kao bismo se domogli medalje - kazala je Beba, a Nada se nadovezala:

- Konkurencija će biti jaka, kako u dublu, tako i u singlu. Nijedan meč neće biti lak, nosioci smo u dublu, nadam se dobroj igri i borbi. Borislava i ja ćemo kao i na svakom takmičenju dati više od 100 posto, kako bismo izvukle što bolji rezultat.

Mitar Palikuća će učestvovati na trećim Igrama, ima bronzu iz Rija.

- Dobro smo se pripremili. U odnosu na prošle igre u Tokiju, gde je bilo mnogo problema zbog korone psihički smo mnogo stabilniji. Očekujem i od nas troje da se okitimo minimum bar jednom medaljom - kazao je Palikuća.

Pred odlazak u Pariz naši paraolimpijci na aerodrumu su imali susret sa Olimpijskim šampionom  Damirom Mikecom,koji im je poželio mnogo sreće i uspeha na Paraolimpijskim igrama.

G. Malenović

Foto: F. Bakić

Autor:
Pošaljite komentar
PREDSEDNIK PARAOLIMPIJSKOG KOMITETA SRBIJE ZORAN MIĆOVIĆ: Imamo dobre šanse u Parizu, NADA MATIĆ: Daćemo sve od sebe da dođemo do bar jedne medalje

PREDSEDNIK PARAOLIMPIJSKOG KOMITETA SRBIJE ZORAN MIĆOVIĆ: Imamo dobre šanse u Parizu, NADA MATIĆ: Daćemo sve od sebe da dođemo do bar jedne medalje

19.08.2024. 17:03 17:10
ALEKSANDAR VUČIĆ NA ISPRAĆAJU PARAOLIMPIJSKOG TIMA NA PARAOLIMPIJSKE IGRE U PARIZU Vi ste naši heroji, nagrade koje je Srbija odredila za vas ISTE SU KAO ZA OLIMPIJCE

ALEKSANDAR VUČIĆ NA ISPRAĆAJU PARAOLIMPIJSKOG TIMA NA PARAOLIMPIJSKE IGRE U PARIZU Vi ste naši heroji, nagrade koje je Srbija odredila za vas ISTE SU KAO ZA OLIMPIJCE

19.08.2024. 10:19 10:26
PARASTRELJAČKA REPREZENTACIJA SRBIJE OTPUTOVALA u Pariz na POI

PARASTRELJAČKA REPREZENTACIJA SRBIJE OTPUTOVALA u Pariz na POI

22.08.2024. 16:46 16:49