light rain
16°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0602
usd
105.2321
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПАРАСТОНОТЕНИСКА РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА СРБИЈЕ ОТПУТОВАЛА НА ИГРЕ У ПАРИЗ: Надају се бар једном одличју (ФОТО)

23.08.2024. 13:08 13:58
Пише:
Извор: Ф. Бакић

Парастонотениска репрезентација Србије отпутовала је на Параолимпијске игре у Париз, које почињу 28. августа.

Боје Србије у овом за нас трофејном спорту браниће искусни трио - Борислава Перић Ранковић, Нада Матић и Митар Паликућа. Сви троје су већ до сада освајали оадличја на Параолимпијским играма, а надају се да и сада могу да се врате бар са једном медаљом. Са њима ће у Паризу бити и селектор Златко Кеслер, те тренер Лазар Куртеш.

- Дуго и добро смо се припремали за ове Параолимпијске игре. Имали смо више заједничких припрема са другим репрезентацијама, а одрадили со и неколико квалификационих турнира. Са Пољацима и Словацима смо радили два пута, били смо у Италији, у нашој старој бази у Лињану и били смо у Лашком, где се припремало шест држава. У недостатку средстава пропустили смо још један камп у Пољској који смо требали да одрадимо. Све у свемо добро радили и тренирали и надам се да ћемо у ове четири конкуренције, јер Борислава, Нада и Митар играју појединачно, а Беба и Нада и у дублу, очекујемо бар једну медаљу- казао је пред пут селектор Златко Кеслер.

На прошлим Параолимпијским играма у Токију било је више такмичара, сада се променио систем бодовања, па је било теже доћи до Игара.

- Промењен је систем бодовања, тако да у последње две године практично боље рангирани играчи су мање губили када буду поражени, али слабији играчи када добију боље добијају бодове као и раније. Настао је проблем што су бољи играчи који су губили мале поене ишли на много више турнира него раније. Митар је на пример отишао само на два турнира више од минимума који је морао да задовољи, а његови конкуренти су отишли на пет, шест турнира још. Он је био четврти рангирани и био је сигуран да иде, а они су га обишли за неколико бодова, па се нашао на шестом. Као шести не иде директно, па је морао да иде на последњи турнир на Тајланд, где су само победници пролазили и он је успео. Ана Првуловић је остала у финалу као друга, значи прва испод црте, Младен Ћирић, је испао у четвртфиналу, такође је остао први испод црте, као и Горан Перлић, који је остао трећи испод црте. Они нису отишли јер нисмо имали новаца да платимо још три, четири непредвиђена турнира, које нисмо ни знали да ће нам требати за квалификације - закључио је Кеслер.

Лазар Куртеш је подсетио да сада више нема екипног дела, већ се наступа у дублу.

- Екипно би нам било најсигурнија медаља. Немамо много дисциплина, али имамо шанси с обзиром на рејтинг наших играча, пре свега Бориславе Перић Ранковић. Митар паликућа је такође међу четири носиоца, Нада Матић може да изненади, као што је  то често чинила. Тешко је прогнозирати сигурну медаљу, нокаут је систем. Борислава и Митар као носиоци директно ће играти у четвртфиналу и све треба подредити тој борби да би се обезбедила медаља. Такође и дубл Борислава и Нада су првакиње света, али ће сада имати много јачу конкуренцију, јер ће Кина имати два дубла, као и Кореја. Неће бити лако, али и оне су у групи повлашћених носилаца и имаће то четвртфинале, где треба имати и мало среће, победити и доћи до одличја. Такмичење у Паризу почиње са дублом и било би јако значајно и подстрек за појединачни  део када би дошле до одличја - рекао је Куртеш.

Борислави Перић Ранковић као и Нади Матић ово су пете Игре, већ су искусне, освојиле су прегршт одличја, надају се добром резултату, али одличје не обећавају.

- Као и увек када одлазим на такмичење даћу све од себе, желим да пружим најбоље партије, а резултат ћемо видети када се вратим. Пошто смо Нада и ја носиоци у дублу, као и Митар и ја у синглу мало нам је олакшано, не морамо да играмо разигравање. Али, зато у четвртфиналу морамо да дамо све од себе као бисмо се домогли медаље - казала је Беба, а Нада се надовезала:

- Конкуренција ће бити јака, како у дублу, тако и у синглу. Ниједан меч неће бити лак, носиоци смо у дублу, надам се доброј игри и борби. Борислава и ја ћемо као и на сваком такмичењу дати више од 100 посто, како бисмо извукле што бољи резултат.

Митар Паликућа ће учествовати на трећим Играма, има бронзу из Рија.

- Добро смо се припремили. У односу на прошле игре у Токију, где је било много проблема због короне психички смо много стабилнији. Очекујем и од нас троје да се окитимо минимум бар једном медаљом - казао је Паликућа.

Пред одлазак у Париз наши параолимпијци на аеродруму су имали сусрет са Олимпијским шампионом  Дамиром Микецом,који им је пожелио много среће и успеха на Параолимпијским играма.

Г. Маленовић

Фото: Ф. Бакић

Аутор:
Пошаљите коментар
ПРЕДСЕДНИК ПАРАОЛИМПИЈСКОГ КОМИТЕТА СРБИЈЕ ЗОРАН МИЋОВИЋ: Имамо добре шансе у Паризу, НАДА МАТИЋ: Даћемо све од себе да дођемо до бар једне медаље

ПРЕДСЕДНИК ПАРАОЛИМПИЈСКОГ КОМИТЕТА СРБИЈЕ ЗОРАН МИЋОВИЋ: Имамо добре шансе у Паризу, НАДА МАТИЋ: Даћемо све од себе да дођемо до бар једне медаље

19.08.2024. 17:03 17:10
АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ НА ИСПРАЋАЈУ ПАРАОЛИМПИЈСКОГ ТИМА НА ПАРАОЛИМПИЈСКЕ ИГРЕ У ПАРИЗУ Ви сте наши хероји, награде које је Србија одредила за вас ИСТЕ СУ КАО ЗА ОЛИМПИЈЦЕ

АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ НА ИСПРАЋАЈУ ПАРАОЛИМПИЈСКОГ ТИМА НА ПАРАОЛИМПИЈСКЕ ИГРЕ У ПАРИЗУ Ви сте наши хероји, награде које је Србија одредила за вас ИСТЕ СУ КАО ЗА ОЛИМПИЈЦЕ

19.08.2024. 10:19 10:26
ПАРАСТРЕЉАЧКА РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА СРБИЈЕ ОТПУТОВАЛА у Париз на ПОИ

ПАРАСТРЕЉАЧКА РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА СРБИЈЕ ОТПУТОВАЛА у Париз на ПОИ

22.08.2024. 16:46 16:49