Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

PREDSEDNIK PARAOLIMPIJSKOG KOMITETA SRBIJE ZORAN MIĆOVIĆ: Imamo dobre šanse u Parizu, NADA MATIĆ: Daćemo sve od sebe da dođemo do bar jedne medalje

19.08.2024. 17:03 17:10
Piše:
Izvor: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ nr

Predsednik Paraolimpijskog komiteta Srbije Zoran Mićović izjavio je da Tim Srbije ima dobre šanse da osvoji medalje na predstojećim Paraolimpijskim igrama u Parizu.

Paraolimpijski tim Srbije imaće 23 takmičara na POI, koje će biti održane od 28. avgusta do 8. septembra.

- Životni san svakog sportiste je da osvane na olimpijskom borilištu. Naši paraolimpijci vrlo vredno i ozbiljno treniraju. Svaka disciplina je ozbiljna u paraolimpizmu. Neka nikakve razlike između redovnog sporta, čak su i veći napori i emocije kod paraolimpijaca. Toliko je taj sport u usponu da ne postoji takmičenje, pogotovo Igre gde se ne pojavi nova 'ikona' sa svetskim rekordom, sa olimpijskim rekordom... Ovaj sport napreduje tako da Srbija sve to vrlo ozbiljno prati, pogotovo u atletici, stonom tenisu, streljaštvu... Mi imamo dobre izglede u Parizu, po rang listama možemo da osvojimo nekoliko medalja - rekao je Mićović.

On nije želeo da prognozira koliko Srbija može da osvoji medalja na POI.

- Samo mogu da prognoziram da će u te tri kategorije (atletika, stoni tenis, streljaštvo) biti neka medalja. Svet sa velikom pozornošću prati POI, poklanja se pažnja ovom sportu. Paraolimpijski komitet Srbije je dao sve od sebe uz pomoć naše države, kao i privatnih firmi da se sportisti pripreme za POI. Mi se posebno ponosimo činjenicom da je Srbija izjednačila nagrade za olimpijce i paraolimpijce - dodao je Mićović.

Parastonoteniserka Nada Matić osvajala je olimpijska odličja u pojedinačnoj kategoriji, kao i u paru sa Borislavom Perić Ranković. Od njih dve se i u Parizu mnogo očekuje.

- Osećam se odlično pred početak Igara, želimo da damo sve os sebe, dobro smo se spremali, borićemo se do poslednjeg daha i nadam se dobrom rezultatu.  Pošto imamo kontinuitet osvanja odličja od nas se i sada očekuju medalje, tako da su one i teret, ali i temelj samopouzdanja. Jaka je konkurencija, sve je više mladih igrača, svi su željni pobeda. Borislava, Mitar i ja ćemo se boriti, nastpamo svo troje u singlu, a Beba i ja i u dublu i probaćemo da dođemo do bar jednog odličja. Borslava i ja smo u vrhu u dublu, tako da će se svi truditi da baš protiv nas daju najbolje partije. Svi su dublovi odlični, biće jaka konkurencija, ali Borislava i ja smo iskusne i znamo u ključnim momentima da damo i više od 100 posto. Borimo se jedna za drugu, bodrimo se jer bez toga tim ne može da funkcioniše - kazala je Nada.

Nemanja Matijašević paraatletičar, skakč u dalj. Od 23 parasportista čak osmoro će nastupiti u paraatletici.

- Očekivanja u Parizu su velika, kao i pred svako veliko takmičenje. Nadamo se da ćemo dobro proći i daćemo 110 posto svojih mogućnosti. Videćemo koliko će to vredeti taj dan. Koliko god trenirali i spremali se samo jedna stvar može taj dan sve da preokrene. Videli smo svi šta se desilo Angelini Topić. Trudiću se da mi se samo pozitivno desi u Parizu. Konkurencija će u skoku udalj biti izuzetna, kao i u ostalim disciplinama, ali verujem da u svakoj disciplini možemo da očekujemo i odličje. Biće teško, ali mi ćemo dati sve od sebe - kazao je Matijašević.

Dizač tegova Petar Milenković će po treći put učestvovati na Paraolimpijskim igrama.

- Kod mene je malo specifična situacija, ja sam se kvalifikovao za POI, ali sam doživeo tešku povredu. Tako da sam u poslednji čas izborio plasman na Igre, to još nije sanirano do kraja, ali biće to dobro. U mom sportu je takva situacija da možeš da budeš i prvi i šesti. Imamo sve uslove za treninge, zbrinuti smo sa svake strane. Svi uslovi za rad su ispunjeni - dodao je Milenković.

Srpska paraatletičarka Saška Sokolov nastupiće u četiri discipline na POI u Parizu.

- Mukotrpno se radilo, ova godina je bila jako izazovna, pošto smo u maju imali SP u Japanu. Nije lako tempirati formu dva puta u toku godine za velika takmičenja. Vredno smo trenirali, spremni smo. Kada izađemo na stazu videćemo koliko ćemo biti spremni - rekla je Sokolov.

On je pozvala medije da sa većom pažnjom isprate nastupe paraolimpijaca.

- Nismo dovoljni vidljivi, trebalo bi mediji da nas više promovišu i da se podigne svest o paraolimpizmu. Sada je znatno, znatno bolje nego kada sam ja krenula 2014. Hvala bogu da ide na bolje - dodala je ona.

Saška Sokolov će po treći put učestvovati na POI.

- Bila sam najmlađa učesnica na POI u Rio de Žaneiru 2016. godine. Sada sam iskusnija i starija i znam šta me čeka u Parizu. Nastupiću u četiri discipline, iskreno se nadam medalji - zaključila je Sokolov.

Autor:
Pošaljite komentar
ALEKSANDAR VUČIĆ NA ISPRAĆAJU PARAOLIMPIJSKOG TIMA NA PARAOLIMPIJSKE IGRE U PARIZU Vi ste naši heroji, nagrade koje je Srbija odredila za vas ISTE SU KAO ZA OLIMPIJCE

ALEKSANDAR VUČIĆ NA ISPRAĆAJU PARAOLIMPIJSKOG TIMA NA PARAOLIMPIJSKE IGRE U PARIZU Vi ste naši heroji, nagrade koje je Srbija odredila za vas ISTE SU KAO ZA OLIMPIJCE

19.08.2024. 10:19 10:26