Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Motociklisti Oldtajmer kluba Bečej – Novi Bečej nižu uspehe

19.07.2019. 09:26 09:30
Piše:
Izvor: Atila Silađi, Zoltan Berkeš, Miloš Boja, Goran Tajkov i Karolj Kenjereš, foto: Privatna arhiva

Nekako u senci drugih sportova dva Bečeja kraj Tise, motociklisti Oldtajmer kluba Bečej – Novi Bečej ove sezone, mada nastupaju samo sa trojicom takmičara, beleže zapažene rezultate u kategoriji moto klasik.

To je bio povod da predsednik kluba Atila Silađi održi konferenciju za predstavnike medija.

- Polovina je takmičarske sezone, a mnogi u dva Bečeja i ne znaju da ime njihovih gradova u zemlji i inostranstvu pronose naši motociklisti - naglašava Atila Silađi. - Povod za aktuelno druženje je izvanredan uspeh naših takmičara minulog vikenda na Prvenstvu Srbije duž staze Beranovac kraj Kraljeva. Karolj Kenjereš je bio ubedljivo prvi u klasi do 50 kubika, gde je Goran Tajkov osvojio četvrto mesto i doneo važne bodove pa smo trenutno drugoplasirani u ekipnoj konkurenciji. U klasi do 250 kubika prvim mestom i pobedničkim peharom okitio se Zoltan Berkeš. Veliku zahvalnost za ostvarene rezultate dugujemo našem mentoru, veteranu moto sporta nekadašnje Jugoslavije i Evrope Miklošu Boji.

Neumorni predsednik Atila Silađi dodao da je Oldtajmer klub Bečej – Novi Bečej relativno mlad klub oformljen 2012. godine, a tek su lane obezbedili tamičarsku licencu u moto klasiku i učestvuju na takmičenjima domaćeg i međunarodnog karaktera. Kao mlad klub niko nije očekivao da će biti ovako uspešan, a pobednički mentalitet stigao je s angažovanjem iskusnog Karolja Kenjereša iz Subotice.

- Moj klub u Subotici se raspao, pa sam izabrao Bečej da mi bude nova sredina, jer mi se dopalo kako rade, a tu je i moj višedecenijski prijatelj Mikloš Boja - pojašnjava Karolj Kenjereš kako je stigao kraj Tise. - Uz to, lane i preklane sam osvajao prva mesta u klasi do 50 kubika na prvenstvu Srbije i Alpa Adria kupu. Vodeći sam na polovini takmičenja u oba takmičenja, pa imam priliku da trijumfujem na kraju, što bi mi, zbog pobedničkog het-trika, donelo najveće priznanje Moto saveza Srbije - Zlatnu kacigu. Ima još trka i moraću da se potrudim da ostvarim cilj, kako ne bi prošao kao moj prijatelj Mikloš Boja, kome je početkom osamdesetih godina prošlog veka izmakao takav uspeh. Ali, evo posle četiri decenije Bečej će, potrudiću se, dočekati da kraj Tise stigne Zlatna kaciga.

Druženje s novinarima  održano je u dvorištu porodične kuće Zoltana Berkeša, gde su prvo ispred radionice postrojeni dvotočkaši, a pošto su ih majstori moto sporta uzjahali i počelo je škljockanje fotoaparata i zujanje kamera.

- Možda smo preuzeli veliku obavezu na sebe ove sezone, jer se takmičomo, pored prvenstva Srbije, na šampionatu Mađarske, gde smo prvoplasirani, i na Balkanskom prvenstvu, gde smo, kao u našoj državi, drugoplasirani, a tu je i Mani kup u Mađarskoj, pa Evro kup... Minuli vikend mi je doneo mnogo briga i na kraju radost. U prvoj trci sam bio prvi, ali sam u drugoj morao da odustanem zbog kvara na motoru do 125 i 250 kubika. Jedan problem smo relativno brzo rešili, ali oko drugog smo se do kasno u noć majstor Miki Boja i ja borili i izborili. Osposobili smo motor, ali sam morao da startujem sa poslednje pozicije. Mada sam time bio hendikepiran, vozio sam dosta dobro po teškoj stazi, jer je duvao vetar i padala kiša, prvi prošao kroz ciljnu ravninu i osvajanjem pehara i bodova za klub sve naplatio-  zadovoljan je Zoltan Berkeš.

Iako po godinama nije najmlađi, Goran Tajkov po vozačkom stažu jeste i zadovoljan je osvojenim četvrtim mestom, koje je donelo bodove klubu za drugu poziciju u ekipnom plasmanu.

- Znajući kakve sam sve probleme imao sa motorom i da sam dugo bio poslednjeplasirani na stazi, zadovoljan sam osvojenim četvrtim mestom. U mojoj klasi je Karčika neprikosnoven, a za mene je prvo mesto Zolike izuzetan uspeh, jer je bilo pitanje da li će uopšte učestovovati, a onda zahvaljujući majstorstvu Mikike Boje ne samo da je učestvovao, nego i pobedio. Ja ne odlazim na međunarodne trke, ali kako nam je krenulo, ko zna – kazao je Goran Tajkov.

Sluša daleko mlađe kolege Mikloš Boja, koji je dve decenije u kontinuitetu vozio po svim stazama nekadašnje Jugoslavije i širom Evrope.

- Drago mi je da je moto sport vaskrsao u Bečeju. Pokušavam svoje bogato znanje i iskustvo da prenesem mlađima. Radim tehničke stvari, a i savetujem, pa me, iskreno rečeno, ne iznenađuju aktuelni uspesi. Ponosan sam na Zoliku kako sve što ga savetujem realizuje na stazi tokom trke i nije čudo da pobeđuje - iskreno veli Mikloš Boja i dodaje. - Moto sport je izuzetno skup, počev od motora, preko rezervnih delova, ulja, benzina, do odlazaka na takmičenja i smeštaja u hotelima. Potrebna nam je pomoć, a nje nema. Sve se ove realizuje na entuzijazmu, a to nije dobro. Sistemski treba rešiti pitanje finansiranja moto sporta.

Svi su se složili da im je problem i trening. Nemaju stazu gde mogu da testiraju svoje motore, da stiču rutinu pred trku. U Evropi je to druga dimanzija. Staze za treninge su kao za formulu jedan, iz buyeta dobijaju sredstva za rad i takmičenje. Bečejci se snalaze kako znaju i umeju.

Za sada je Petrograd iz Zrenjanina vodeći u ekipnom plasmanu prvenstva Srbije sa 70 bodova, Bečejci imaju 63, a prvi pratioc deset manje u konkurenciji sedam klubova, od kojih su četiri iz Vojvodine.         

V. Jankov

Autor:
Pošaljite komentar
Šesti susret oldtajmera u dva Bečeja

Šesti susret oldtajmera u dva Bečeja

28.05.2018. 22:02 22:04