Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Kajakašica Milica Novaković pred SP: Podmlađeni četverac vredi za olimpijsku normu

21.08.2023. 10:16 10:21
Piše:
Izvor: Kajakaški savez Srbije

Povratničku sezonu posle porođaja najbolja srpska kajakašica Milica Novaković (35) već je krunisala osvajanjem srebra i bronze na Evropskom prvenstvu u Krakovu u junu.

Prvi put je Novosađanka došla do dva odličja u jednosedu na jednom takmičenju – srebro na 200 m i bronza u olimpijskoj disciplini na 500 m. Obogatila je kolekciju medalja u kojoj su se već nalazile evropska titula iz Moskve 2016. (K-2 1000 m) i bronze iz Račica 2015. (K-2 1000 i K-2 500), kao i vicešampionska svetska titula (Milano 2015, K-2 500) i bronza (Račice 2017, K-1 200)

Sada sledi još veći i važniji izazov – Svetsko prvenstvo u Duizburgu (23-27. avgust) na kom će Novakovićeva pokušati da se izbori za treće olimpijske igre u karijeri (Rio 2016. i Tokio 2021) jer je to prvo takmičenje na kojem se dele kvote za najveći sportski događaj na planeti.

– Sezonom sam prezadovoljna. Sve je išlo po planu od početka, od izbornih takmičenja na domaćem terenu i borbe za discipline u kojima ću se takmičiti. Naročito mi je bilo značajno što sam osvojila dve medalje na evropskom posle godinu dana pauze zbog trudnoće, jer sam ipak uspela da se vratim na vrhunski nivo. To mi je dodatno dalo vetar u leđa što se tiče svetskog šampionata – rekla je Milica za „Dnevnik“.

Novina koja posebno raduje i značajna je za srpski kajak je što je u aprilu formiran ženski četverac na 500 m, olimpijskoj disciplini, a jedna od članica posade je upravo naša najiskusnija takmičarka. S njom su Marija Dostanić (Sremska Mitrovica) i mlađe uzdanice Anastazija Bajuk (Sremska Mitrovica) i Dunja Stanojev (Bačka Palanka).

– Od tada smo sve vreme zajedno trenirale pod rukovodstvom trenera Antuna Novakovića i selektora Miroslava Rodića. Radili smo dobro, sve što smo naumili to smo i ispunili, tako da možemo ići puni samopouzdanja na trke jer znamo da imamo kvalitet. Atmosfera je sjajna i apetiti su veliki. Nezahvalno je govoriti unapred i stvarati pritisak dodatno, ali zaista verujem da u ovoj podmlađenoj postavi četverca posedujemo kvalitet i da možemo da izborimo normu za Olimpijske igre u Parizu sledeće godine – poručila je Milica Novaković.  

Devojke su se pripremale u Bečeju na kanalu DTD i na Tisi, a potom i u Bačkoj Palanci na Tikvari.

– Sezona je dugačka i naporna, ali sve smo se složile u tome da se njen kraj brzo priližio pošto svetskim prvenstvom praktično stavljamo tačku na takmičarku godinu. To nam je glavno takmičenje, a cilj norme – dodala je Novakovićeva, koja će u Duizburgu veslati i u jednosedu na 500 m, koji je, takođe olimpijska disciplina.

Bolja opcija za Pariz

Prema rečima Milice Novaković kroz četverac je dosta zahvalnije izboriti normu za OI 2024. u Parizu.

– U toj disciplini je potrebno biti u finalu i time je uzeta norma, dok se u jednosedu i dvosedu mora biti u top šest čamaca na svetskom. Ako izborimo normu u četvercu, onda osim što imamo četiri obezbeđena mesta za Srbiju, moguće je veslati i duple postave, odnosno po dva jednoseda i dva dvoseda u trci, što inače nije slučaj na evropskim i svetskim šampionatima, gde može samo jedan čamac iz zemlje – objasnila je Milica kakav je ulog u pitanju na SP u Duizburgu.

K. Bugarski

Autor:
Pošaljite komentar
„Dnevnik” na treningu srpskog četverca pred SP: Imamo sve što je potrebno za olimpijsku normu

„Dnevnik” na treningu srpskog četverca pred SP: Imamo sve što je potrebno za olimpijsku normu

17.08.2023. 09:00 21:28
Kajakašice Anastazija Bajuk i Dunja Stanojev bronzane na SP: Dodatno gorivo za olimpijsku normu

Kajakašice Anastazija Bajuk i Dunja Stanojev bronzane na SP: Dodatno gorivo za olimpijsku normu

11.07.2023. 17:57 18:06
Dve evropske medalje SLAVNI POVRATAK KAJAKAŠICE MILICE NOVAKOVIĆ POSLE POROĐAJA

Dve evropske medalje SLAVNI POVRATAK KAJAKAŠICE MILICE NOVAKOVIĆ POSLE POROĐAJA

28.06.2023. 09:28 09:37
MARKO DRAGOSAVLJEVIĆ, kajakaš iz Bačke Palanke, PONOVO ZASIJAO NA EVROPSKOJ SCENI

MARKO DRAGOSAVLJEVIĆ, kajakaš iz Bačke Palanke, PONOVO ZASIJAO NA EVROPSKOJ SCENI

U pravom trenutku je kajakaš Marko Dragosavljević prekinuo post kada je reč o osvajanju medalja na velikim takmičenjima.
30.06.2023. 11:51 12:04