overcast clouds
23°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Кајакашица Милица Новаковић пред СП: Подмлађени четверац вреди за олимпијску норму

21.08.2023. 10:16 10:21
Пише:
Извор: Кајакашки савез Србије

Повратничку сезону после порођаја најбоља српска кајакашица Милица Новаковић (35) већ је крунисала освајањем сребра и бронзе на Европском првенству у Кракову у јуну.

Први пут је Новосађанка дошла до два одличја у једноседу на једном такмичењу – сребро на 200 м и бронза у олимпијској дисциплини на 500 м. Обогатила је колекцију медаља у којој су се већ налазиле европска титула из Москве 2016. (К-2 1000 м) и бронзе из Рачица 2015. (К-2 1000 и К-2 500), као и вицешампионска светска титула (Милано 2015, К-2 500) и бронза (Рачице 2017, К-1 200)

Сада следи још већи и важнији изазов – Светско првенство у Дуизбургу (23-27. август) на ком ће Новаковићева покушати да се избори за треће олимпијске игре у каријери (Рио 2016. и Токио 2021) јер је то прво такмичење на којем се деле квоте за највећи спортски догађај на планети.

– Сезоном сам презадовољна. Све је ишло по плану од почетка, од изборних такмичења на домаћем терену и борбе за дисциплине у којима ћу се такмичити. Нарочито ми је било значајно што сам освојила две медаље на европском после годину дана паузе због трудноће, јер сам ипак успела да се вратим на врхунски ниво. То ми је додатно дало ветар у леђа што се тиче светског шампионата – рекла је Милица за „Дневник“.

Новина која посебно радује и значајна је за српски кајак је што је у априлу формиран женски четверац на 500 м, олимпијској дисциплини, а једна од чланица посаде је управо наша најискуснија такмичарка. С њом су Марија Достанић (Сремска Митровица) и млађе узданице Анастазија Бајук (Сремска Митровица) и Дуња Станојев (Бачка Паланка).

– Од тада смо све време заједно тренирале под руководством тренера Антуна Новаковића и селектора Мирослава Родића. Радили смо добро, све што смо наумили то смо и испунили, тако да можемо ићи пуни самопоуздања на трке јер знамо да имамо квалитет. Атмосфера је сјајна и апетити су велики. Незахвално је говорити унапред и стварати притисак додатно, али заиста верујем да у овој подмлађеној постави четверца поседујемо квалитет и да можемо да изборимо норму за Олимпијске игре у Паризу следеће године – поручила је Милица Новаковић.  

Девојке су се припремале у Бечеју на каналу ДТД и на Тиси, а потом и у Бачкој Паланци на Тиквари.

– Сезона је дугачка и напорна, али све смо се сложиле у томе да се њен крај брзо прилижио пошто светским првенством практично стављамо тачку на такмичарку годину. То нам је главно такмичење, а циљ норме – додала је Новаковићева, која ће у Дуизбургу веслати и у једноседу на 500 м, који је, такође олимпијска дисциплина.

Боља опција за Париз

Према речима Милице Новаковић кроз четверац је доста захвалније изборити норму за ОИ 2024. у Паризу.

– У тој дисциплини је потребно бити у финалу и тиме је узета норма, док се у једноседу и двоседу мора бити у топ шест чамаца на светском. Ако изборимо норму у четверцу, онда осим што имамо четири обезбеђена места за Србију, могуће је веслати и дупле поставе, односно по два једноседа и два двоседа у трци, што иначе није случај на европским и светским шампионатима, где може само један чамац из земље – објаснила је Милица какав је улог у питању на СП у Дуизбургу.

К. Бугарски

Аутор:
Пошаљите коментар
„Дневник” на тренингу српског четверца пред СП: Имамо све што је потребно за олимпијску норму

„Дневник” на тренингу српског четверца пред СП: Имамо све што је потребно за олимпијску норму

17.08.2023. 09:00 21:28
Кајакашице Анастазија Бајук и Дуња Станојев бронзане на СП: Додатно гориво за олимпијску норму

Кајакашице Анастазија Бајук и Дуња Станојев бронзане на СП: Додатно гориво за олимпијску норму

11.07.2023. 17:57 18:06
Две европске медаље СЛАВНИ ПОВРАТАК КАЈАКАШИЦЕ МИЛИЦЕ НОВАКОВИЋ ПОСЛЕ ПОРОЂАЈА

Две европске медаље СЛАВНИ ПОВРАТАК КАЈАКАШИЦЕ МИЛИЦЕ НОВАКОВИЋ ПОСЛЕ ПОРОЂАЈА

28.06.2023. 09:28 09:37
МАРКО ДРАГОСАВЉЕВИЋ, кајакаш из Бачке Паланке, ПОНОВО ЗАСИЈАО НА ЕВРОПСКОЈ СЦЕНИ

МАРКО ДРАГОСАВЉЕВИЋ, кајакаш из Бачке Паланке, ПОНОВО ЗАСИЈАО НА ЕВРОПСКОЈ СЦЕНИ

У правом тренутку је кајакаш Марко Драгосављевић прекинуо пост када је реч о освајању медаља на великим такмичењима.
30.06.2023. 11:51 12:04