clear sky
16°C
26.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0652
usd
108.1434
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

(ФОТО) ЛИГА ШАМПИОНА У СТРЕЉАШТВУ: Србија у борби за два злата, Теодора Вукојевић у финалној групи „Соло челенџа“

26.10.2024. 16:06 19:48
Пише:
streljastvo
Фото: Evropska streljacka konfederacija

Србија ће се у другог дана турнира Лиге шампиона Европе ваздушним оружјем у Београду борити за две титуле првака.

Наш тим пушком и екипа пиштољем су кроз полуфинала прошли у мечеве за злато. Србији је у обе дисциплине ривал у полуфиналу била Италија. Оба меча су завршена идентичним резултатом – 3:1 у појединачним тријумфима за српске стрелце.

Селекција Србије пушком ће у мечу за злато „укрстити копља“ са Норвешком. Пре тога је сусрет за титулу првака ваздушним пиштољем, у коме ће се наша екипа  састати са Турском, предвођеном интернет звездом Јусуфом Дикецом.

streljastvo
Фото: Evropska streljacka konfederacija

Прво полуфинале дана био је сусрет Италије и Србије пушком. Добро су почели „Азури“. У првом појединачном мечу, Денис Дино Солацо је са 16:10 савладао Лазара Ковачевића. Најбољи италијански стрелац пушком је после шест хитаца направио велику разлику – 10:2, Ковачевић је смањивао заостатак, али није успео да сустигне ривала. Онда је уследио преокрет. У другом дуелу снаге су одмериле Барбара Гамбаро и Теодора Вукојевић. Наша млада репрезентативка је чешће била у вођству. Ипак, била је то „трка раме уз раме“. Италијанка никад није имала предност, али је шест пута изједначила (2:2, 8:8, 10:10, 12:12, 13:13, 15:15). Одлука је пала у 16. хицу, у којој је Вукојевићева забележила врло добрих 10,5 кругова, чак један више од Италијанке за још два поена и тријумф од 17:15. Сусрет Миленка Себића и Едоарда Бонаца је био сличан оном који му је претходио. Себић је после пет хитаца водио 8:2, али Бонацо је серијом од три одличне „десетке“ скупио шест поена у низу за 8:8. Изједначио је и на 10:10. На крају је ипак славио наш стрелац 16:12 и донео други меч поен Србији. Најмање неизвесности било је у четвртом дуелу. Јуниорка Александра Хавран, коју су са "клупе" уз тренера тима Стевана Плетикосића, бодрили и остали чланови екипе, је доминирала у сусрету са Мартином Зивијани. Искористила је лош почетак Италијанке, али низала је одличне поготке и резултатом 17:5 донела одлучујући, трећи меч поен за Србију.

streljastvo
Фото: Evropska streljacka konfederacija

- Код свих стрелаца се осећа да је тек почетак сезоне, сви су имали велику паузу после олимпијских игара, а што се наших тиче, Лазар и теодора су у међувремену променили пушке, па је код њих још у току привикавање на ново оружје – оцењује тренер нашег тима Стеван Плетикосић.- Изузимајући последњи меч, био је ово изузетно „тесан“ дуел, али морам да будем задовољан како су се наши стрелци показали. И Лазар, који је изгубио, је добро гађао, али Италијан је био бољи. Норвежани, с којима се састајемо су дошли као једни од фаворита, али очекујем занимљив меч. 

Распоред другог дана

Појединачно ревијално такмичење „Соло челенџ“, финалне групе: пиштољ у 9.00, пушка у 10.00

Пиштољ, меч за бронзу: Италија -  Немачка у 11.00

Пушка, меч за бронзу: Италија – Немачка у 13.00

Пиштољ, меч за злато: Србија - Турска у 15.00

Пушка, меч за злато: Србија – Норвешка у 17.00

У другом полуфиналу пушком, Норвешка је савладала Немачку у маратонском и занимљивом мечу, који је решен тек после сусрета микс парова – 3:2.

Двобој италијанске и српске репрезентације пиштољем је имао исти ток као и сусрет истих земаља пушком. После 0:1, Србија је дошла до тријумфа 3:1. Сусрет је почео окршајем две звезде светског стрељаштва - лидера на светској ранг листи и бронзаног на ОИ у Паризу, Паола Моне, и олимпијског првака у миксу, Дамира Микеца. Наш најбољи стрелац је водио 5:3, а онда је Италијан био прецизнији у четири узастопне серије и окренуо на 11:5. Дамир је освојио шест поена у низу за изједначење – 11:11. Мона је ипак тријумфовао - 17:13. Први поен нашем тиму донела је Јелена Тодоровић победом над Саром Константино 16:12. Италијанка је средином меча водила 10:8. Затим је Српкиња направила кључну серију 6:0 за предност од 14:10. Уследио је потом један лошији хитац Тодоровићеве, али Константино је само смањила разлику, да би у 14. серији Јелена ставила тачку на сусрет. Олимпијски вицешампион Федерико Малдини и Димитрије Гргић су одмерили снаге у трећем мечу. После уводног вођства Малдинија (4:0), Гргић је значајно подигао ниво резултата, скупљао поене, и преокренуо на 10:6. Малдини је успео да изједначи (10:10), али радост Италијана није дуго трајала. Тренер нашег тима Горан Микец је затражио тајм аут, после кога је Гргић сјајно финиширао, био далеко прецизнији од Италијана у последња три хица и тријумфовао 16:10. Шансу да Србију уведе у меч за злато искористила је Јована Тодоровић, која се састала са Маргаритом Векаро. И овај сусрет је донео преокрете. Векаро средином меча била четири корака испред - 9:5. Потом је Јована почела да ређа „јаке десетке“ и поведе са 14:10 и да у великој борби задржи предност до краја – 17:13. Славље и честитање српским стрелцима је могло да почне.

streljastvo
Фото: Evropska streljacka konfederacija

- После четвртог места које смо заузели у првој Лиги шампиона прошле године у Будимпешти, имао сам велику жељу да сада у Београду направимо неки корак даље и стигнемо до медаље. Успели смо да је обезбедимо већ првог дана – прокоментарисао је Дамир Микец. - Срећан сам због успеха и поносан на колеге из екипе. После првог, психички тешког меча који сам изгубио, сви су били одлични и победили смо сјајну екипу Италије, која у својим редовима има двојицу освајача олимпијских медаља и две врло квалитетне женске такмичарке. Идемо даље, настављамо борбу за злато. Радујем се дуелу са својим старим ривалом и пријатељем Јусуфом Дикецом.

streljastvo
Фото: Evropska streljacka konfederacija

Турци су у полуфиналу водили велику борбу са Немачком и на крају славили са 3:2. Одлучујући поен донели су олимпијски шампиони у микс паровима Симал Јилмаз и Јусуф Дикец, који су немачки мешовити тим савладали са убедљивих 16:2.

streljastvo
Фото: ССС

Сем екипног, на турниру Лиге шампиона ваздушним оружјем у Београду се одржава и појединачно ревијално такмичење „Соло челенџ“, у коме је првог дана најуспешнија од српских стрелаца била Теодора Вукојевић. Млада Крагујевчанка је изборила место у квартету најбољих у надметању пушком. Она је победила у првој групи женског такмичења пушком, погодивши десет од могућих 12 „унутрашњих центара“ и са италијанским стрелцима Мартином Зивијани, Данилом Денисом Солацом и Норвежанином Хенриком Ларсеном у финалној групи бориће за медаље и награде.

Нико од српских стрелаца пиштољем није успео да се пласира у финалну групу, а најближи пролазу даље био је Дамир Микец. У финалну групу пиштољем су прошле две Немице и два Италијана.

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар
СРБИЈА СА ОСАМ СТРЕЛАЦА У ЛИГИ ШАМПИОНА у Београду
streljastvo

СРБИЈА СА ОСАМ СТРЕЛАЦА У ЛИГИ ШАМПИОНА у Београду

23.10.2024. 17:54 17:58