Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

BORISLAVA PERIĆ RANKOVIĆ, PETOSTRUKA UZASTOPNA EVROPSKA PRVAKINJA U STONOM TENISU ZA OSOBE SA INVALIDITETOM: Više od očekivanog, a moglo i bolje

17.09.2023. 23:11 23:15
Piše:
Izvor: Borislava Perić Ranković s odličjima iz Šefilda, foto: G. Malenović

U zbiru trofeja najuspešnije srpske stonoteniserke sa invaliditetom Borislave Perić Ranković je 30 medalja sa najprestižnijih međunarodnih takmičenja, kontinentalnih i svetskih prvenstava i olimpijskih igara.  Dominaciju na evropskoj sceni potvrdila je osvajanjem petog uzastopnog zlata u singlu na nedavno završenom kontinentalnom prvenstvu Starog kontinenta u  Šefildu. Uz zlato u singlu Borislava se u dublu sa Nadom Matić plasirala u fin ale i osvojila srebrno odličje. Identičan uspeh postigla je  i u miksu sa Mladenom Ćirićem. Najuspešnija je naša takmičarka u Šefildu. Međutim, kako ceni, u singlu se nije nadala zlatu, a u dublu i miksu je moglo i bolje.

– Na Evropsko prvenstvo sam otišla bez vizije da mogu da dođem do pobedničkog postolja u singlu, jer su u mojoj klasi T4–5 učestvovale igračice iz samog svetskog vrha, a s nekima od njih se nisam ni sastajala. Žrebom sam dospela u grupu sa mladom Francuskinjom Florom Votije s kojom sam se ove godine prvi put sastala na jednom turniru i sa Turkinjom Irem Oluk, od koje sam izgubila sa 3:2 na Svetskom prvenstvu u Granadi, tako da nisam ni razmišljala o putu ka finalu – sumira utiske iz Šefilada Borislava Perić Ranković.

Ali, uspela je Borislava da savlada obe rivalke u grupi sa po 3:0 i domogne se nokaut faze. Tu je čekala bolju iz duela reprezentativne koleginice Nade Matić i Nemice Sandre Mikolašek. Nažalost, izostalo je srpsko polufinale. 

– Kada je Nada nesrećno izgubila od Nemice u četvrtfinalu i kada sam videla da će mi ona biti rivalka u polufinalu mislila sam da će se negde tu i završiti moj niz. Naime, Mikolašekova ove godine nije učestvovala ni na jednom turniru na kojem smo nastupale Nada i ja i bilo nam je nepoznanica kako igra. Ali, uspela sam lako da je pobedim sa 3:0 i došla sam do finala gde me je čekala Francuskinja Aleksandra Sent Pjer sa kojom se do sada nisam sastajala u singlu. U dublu jesam, ali dubl je potpuno druga priča od singla. Iskreno, očekivala sam od nje mnogo bolju igru. Ovako lako sam dobila prvi set, ona je pružila otpor u drugom, a treći sam, kako su mi kasnije rekli treneri koji su meč posmatrali sa tribina, školski privela kraju i stigla do zlata.

Usledili su dueli u dublu i miksu, od kojih Borislava, nije previše očekivala.

– Doduše,  očekivala sam da Nada i ja možemo bar do finala, jer smo nas dve svetske prvakinje. Ali, nisam očekivala i takvu završnicu u finalu. Moram da istaknem da su dublovi i miksevi bili na programu proslednja dva dana prvenstva, da smo bili po ceo dan u sali i da nam prevoz nije bio dobro organizovan. Nije nam to opravdanje, ali je veoma teško da budete ceo dan u sali, da gledate i igrate mečeve, sve vreme na kolicima, pogotovo još ako ste u godinama u kojima sam ja. Sve mi je to teško palo, tako da je tu verovatno plaćen danak.


Sledi pauza, Pariz je daleko

Na pitanje šta sledi posle Evropskog prvenstva Borislava je kratko odgovorila:

– Pauza.

Sledeće godine su Paraolimpijske igre u Parizu, da li se već razmišlja o tome?

– Daleko je, daleko je – kazala je Beba.


U miksu sa Ćirićem usledilo je srebro, prošle godine je osvojena bronza na Svetskom prvenstvu u Granadi.

– Da, ali smo opet izgubili od Nemaca (Tomas Brušle/Sandra Mikolašek), prošli put sa 3:2, a sada sa 3:1. Ne znam da li je problem što Mladenu nedostaje iskustvo, jer on dobija više loptica ili njegova želja da završi poene na najbolji način. Ali, jednostavno loptice nisu padale gde bi treblo i izgubili smo finalni meč.

Usledilo je finale sa Hrvaticama (Helena Dretar Karić/Anđela Mužinić Vinćetić) u dublu od kojih su Beba i Nada izgubile u grupi.

– Umor nas je sustigao. S jednog duela sam išla na drugi, cele ove godine kada dođe do dublova i miksova sve vreme provodim u sali. Mislim da meni ovaj novi sistem takmičenja ne odgovara, nekada mi se dešavalo da me premeštaju sa stola na sto, a ovde u Šefildu problem je bio u konstantnom čekanju. Zbog ceremonija dodele medalja su kasnili mečevi, jednostavno usedimo se, nikada da dođemo na red. Ali, sve u svemu ne treba biti nezadovoljan, moglo je da bude i manje odličja, jer svi su se spremali i nekima više odgovara ovaj sistem takmičenja. Neki nisu učestvovali u dublovima, već samo u miksu, bili su manje opterećeni. Možda smo mi platili danak prevelike želje da učestvujemo u svim kategorijama.

Bilo je to najuspešnije Evropsko prvenstvo za naše parastonotenisere.  je Osvojili su osam odličja (dva zlata, tri srebra i tri bronze) i to u svim kategorijama. Na prethodnom kontinentalnom prvenstvu u Švedskoj, pre četiri godine, sa  više reprezentativaca osvojeno je manje medalja.

Tekst i foto: G. Malenović

Autor:
Pošaljite komentar
PETO uzastopno ZLATO za Borislavu Perić Ranković na EVROPSKOM PRVENSTVU ŠEFILDU, srebro za Anu Prvulović i bronza za Mitra Palikuću

PETO uzastopno ZLATO za Borislavu Perić Ranković na EVROPSKOM PRVENSTVU ŠEFILDU, srebro za Anu Prvulović i bronza za Mitra Palikuću

07.09.2023. 16:55 17:03