Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Srećko Lisinac: Mislim da ćemo se zajedno radovati

07.07.2019. 17:08 17:10
Piše:
Izvor: Srećko Lisinac, foto: FIVB

Veoma stersan i zahtevan period je ispred odbojkaša Srbije koji se u Palama pripremaju za turnir kvalifikacija za plasman na Olimpijske igre, a odmah zatim i Evropsko prvesntvo.

Jedan od omiljenih likova u reprezentaciji Srbije je Srećko Lisinac koji pleni ponašanjem i igrom, ali njegova sportska priča nije maksimalno poznata našoj sportskoj javnosti.

Promena sporta, s fudbala na odbojku, je veoma retka, ali se u slučaju Lisinca pokazala kao dobitna kombinacija. Lisinac je za svega dve godine došao do vrhunskog nivoa, uz ogroman talenat i požrtvovan rad, da bi se sada kotirao kao jedan od najboljih srednjih blokera na svetu. On je jedini naš reprezentativac koji nije imao zapaženiju ulogu u mlađim kategorijama.

- Dugo sam igrao fudbal, tako da sam preskočio pionirsku i kadetsku selekciju Srbije, tek sam se priključio juniorima i to uz dosta sreće jer se povredio jedan od momaka koji je trebao da ide na Evropsko prvenstvo. Bio sam nekoliko dana na pripremama tada, ali sam bio na početku, trenirao sam svega par meseca, pa sam otpao sa spiska, ali su me tadašnji selektori Žarković i Đorđević poveli kao trećeg srednjaka. Tada sam polako počeo da zaboravljam fudbal i da se usmeravam ka odbojci – rekao je Lisinac.

Još 2013. godine ste skrenuli punu pažnju na sebe igrama na Evrospkom prvenstvu gde ste, pored bronzane medalje, poneli zvanje najboljeg blokera šampionata.

- To je moje prvo veliko takmičenje i osvojena je bronza i tada smo se mi mlađi nametnuli reprezentaciji, a ja sam dobio nagradu za najboljeg blokera i to je upotpunilo osećaj uspeha. Imao sam sreću da radim sa dobrim trenerima i da brzo napredujem, ali i kroz dobre klubove, upijao sam što više znanja, učio od starijih, pre svih Podraščanina i Stankovića u nacionalnom timu, pa sam došao brzo na visok nivo. Ipak, velika je sreća što sam tada bio deo reprezentacije Srbije koja je igrala uvek završnice pa sam mogao da dođem do izražaja, posle je došlo i Svetsko prvenstvo, a nadam se i narednoj Olimpijadi.

Kad već pominjete Svetsko prvenstvo gde je naša reprezentacija možda i nesrećno ostala bez medalje, koliki je zapravo žal za propuštenim u Italiji i Bugarskoj?

- Ostao je veliki žal jer smo sjajno odigrali prvu i drugu grupu i sve je ukazivalo na to da ćemo se vratiti kući s medaljom, ali u trenucima kada smo trebali da stavimo tačku, posustali smo. Bilo je tu i objektivnih okolnosti i ne želim da zvuči kao opravdanje, ali bilo je i napornih putovanja u tom periodu, zahvaljujući slaboj organizaciji šampionata. Posle fantastične pobede nad Italijom, pali smo u igri, malo je bilo umora, falilo je sreće u meču za treće mesto i izgubili smo medalju. Nije to neuspeh, pokazali smo se dobro, ali nagrada je izostala.

Gotova je Liga nacija, a selekciji Srbije predstoji kvalifikacioni turnir za plasman na Olimpijske igre, kao i Evropsko prvenstvo. Šta očekujete od tih takmičenja?

- Od prvog okupljanja je pred nas sve stavljen primarni cilj, a to je plasman na Olimpijske igre i za to se maksimalno spremamo, posebno što smo propustili prošle i to u godini kada smo osvojili Svetsku ligu i pokazali ozbiljan nivo igre. Mnogo smo žalili što smo propustili Rio, ali je to motiv više za sve nas da se plasiramo u Tokio i da pokažemo ko smo ustvari. Drugo takmičenje je Evropsko prvenstvo, na prošlom smo bili bronzani i taj turnir nam je bitan jer želimo da pokažemo da smo i dalje u vrhu Evrope, pa i sveta. Ligu nacija smo iskoristili za rešavanje sitnih problema koje nosimo još iz klupskih sezona, a mnogo mladih se pokazalo u veoma dobrom svetlu i mislim da je cilj ispunjen. Imm dobar osećaj kada su u pitanju naredne dve velike reprezentativne akcije i mislim da ćemo se zajedno radovati – zaključio je Lisinac.

M. Ristić

Autor:
Pošaljite komentar
Srećko Lisinac: Žal za medaljom u Poljskoj

Srećko Lisinac: Žal za medaljom u Poljskoj

02.01.2015. 20:08 20:29
Marko Ivović: Sazreli smo za velika dela

Marko Ivović: Sazreli smo za velika dela

06.07.2019. 19:32 19:41
Odbojkaši Srbije završili Ligu nacija na 11. mestu, ali ipak profitirali

Odbojkaši Srbije završili Ligu nacija na 11. mestu, ali ipak profitirali

03.07.2019. 11:37 11:38