Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

PEŠIĆ SE VRATIO - MOŽDA OSTANE NA KLUPI SRBIJI I POSLE EVROPSKOG PRVENSTVA: : Nadam se da sam ispunio želju igrača, Saveza, javnosti, Čovića... Najbolji deo srpske košarke su igrači

20.10.2024. 14:25 18:18
Piše:
pesic
Foto: KSS

Srpski stručnjak Svetislav Pešić i zvanično se vratio na mesto selektora košarkaške reprezentacije naše zemlje.

Kari je zvanično potpisao ugovor sa Košarkaškim savezom Srbije do 30. septembra 2025. godine uz mogućnost produženja saradnje, saopštio je predsednik KSS Nebojša Čović.

"Neću da dužim. Razgovori sa Pešićem su trajali neko vreme. Pešić je imao neke obaveze, meni je drago da smo dogovorili saradnju. Nemam šta da vam pričam šta je iza njega i šta je urađeno. Za nas je bilo najvažnije da obezbedimo kontinuitet za ono što je urađeno prethodnih godina. Mislim da je to želja i nacije i igrača. Ono što nam preostaje je da zajedničkim snagama radimo. Očekujemo veliku podršku klubova. Svi računaju da je sve završeno, imamo kvalifikacije za Evropsko prvenstvo i tu nam treba podrška klubova. Ugovor koji smo potpisali je na period do 30.9. 2025. godine. Sa mogućnošću da nastavimo dalje i idemo u nove izazove", rekao je Čović.

Pešić je iznenadio javnost rekavši po završetku Olimpijskih igara da više neće moći da ostane na „kormilu“ najboljeg srpskog tima, a mnogi su apelovali na njega da razmisli i promeni odluku, pre svega čitav igrački kadar „Orlova“. Pešić je u Parizu vodio Srbiju do sjajnog rezultata i bronzane medalje.

pesic
Foto: KSS

Pešić (75) će voditi Srbiju u nastavku kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2025. godine. Prvi naredni mečevi Pešića na klupi biće protiv Danske u kvalifikacijama za Evrobasket, u gostima 21. i kod kuće 24. novembra. Iskusni stručnjak će, ako se Srbija kvalifikuje, voditi "orlove" i na EP, koje će 2025. godine biti održano u Finskoj, Poljskoj, Letoniji i na Kipru. Pešić je selekciju Srbije preuzeo 2021. godine.

"Trudio sam se koliko sam mogao, nadam se da sam ispunio želju igrača, KSS, Nebojše Čovića i javnosti. Jednog dana taj kontinuitet mora neko drugi da nastavi. Ja sam već imao druge ciljeve, planove i obaveze. Uspeli smo to da regulišemo i evo ja sam sada tu, pred vama. Nije bilo pregovora, već razgovora. Nikada ne reci nikad. Situacija je takva da se približavaju kvalifikacije, čuveni prozori za Evropsko prvenstvo. Mi smo već imali jedan prozor u februaru", rekao je Svetislav Pešić na konferenciji za medije u Beogradu. 

Košarkaši Srbije će u novembru igrati dva meča protiv Danske u kvalifikacijama za EP 2025. godine.

"Potom u februaru igramo sa Finskom i Gruzijom. Trudio sam se koliko sam mogao, nadam se da sam ispunio želju igrača, Saveza, Nebojše i javnosti. Jednog dana taj kontinuitet mora neko drugi da nastavi. Trener je u godinama, ali je strast prema košarci još uvek duboko u meni i to je jedan od razloga što smo mi ušli u te razgovore. Sada nam predstoji rad. Ništa u Srbiji ne uspeva kao uspeh. Napravio se kontinuitet, ali ko me zna, ja sam uvek za proces. Naravno da svi žele da pobede, ja želim, ali uvek sam za proces, a taj proces znači te čuvene kvalifikacije, prozore, koji su za nas bile komplikovane", dodao je selektor Srbije.

On je istakao da je najveći uspeh selekcije Srbije u prethodnom periodu bio plasman na Svetsko prvenstvo 2023.

"Ne bismo osvojili medalju, ne bismo otišli ni na Olimpijske igre… sve to je na nama, taj sistem kvalifikacija bio protivnik, a mi smo u tom procesu uvek imali 42-43 igrača. Svaki prozor drugi igrači, svake kvalifikacije druga ekipa. Sada kvalifikacije koje nas čekaju, biće dosta izazovno", naveo je Pešić.

On je podsetio da će 21. novembra igrati Srbija protiv Danske. Istog dana u Beogradu će se sastati Crvena zvezda i Partizan u meču Evrolige.

"Istog dana u Beogradu, kada mi igramo u Kopenhagenu, igraju Crvena zvezda i Partizan. E, sada, treba pobediti Dansku u Kopenhagenu, a potom i tri dana kasnije u Beogradu. Gledam sa optimizmom i sigurno da ćemo napraviti ekipu koja je takmičarska. Ukoliko se ne ujedinimo, klupske zastave u jednu jedinstvenu, zastavu Srbije, neće biti rezultata. Neće biti medalja, rezultata… Mi moramo da znamo da se sve promenilo, nije to više kao što je to nekada bilo. Biće to proces, nimalo lak, da napravimo ekipu. Zvezda i Partizan će morati da učestvuju u formiranju tog tima, ako ne tri igrača, onda jedan", istakao je Pešić.

On je dodao da su igrači najbolji deo srpske košarke.

"Imam pravo da kažem da su košarkaši najbolji deo srpske košarke. Mi imamo četiri stuba košarke, jedan je KSS, drugi je KLS, a treći ili četvrti su Crvena zvezda i Partizan ili Partizan i Crvena zvezda. To su stubovi. Jedan, drugi, treći i četvrti moraju da se dogovaraju. Košarka je najvažnija i sistem, to su najvažnije stvari. Bez dogovora i kompromisa je nemoguće praviti rezultate. To je meni kao treneru mnogo važno. Nemoguće je da Zvezda i Partizan postižu rezultate koje žele. Meni je to važno, kao treneru koji je zadužen da motiviše igrače. Drago mi kada znam da iza toga stoji pokret, organizacija ujedinjena. Onda se povećavaju interesi igrača da igraju za reprezentaciju", dodao je Pešić.

Potpredsednik KSS Sunturlić poklonio selektoru Pešiću marker i tablu

Potpredsednik Košarkaškog saveza Srbije (KSS) Filip Sunturlić uručio je danas simboličan poklon selektoru nacionalnog tima Svetislavu Pešiću - marker i tablu.

"Veličina srpske košarke odlučila je da predstavlja Srbiju na velikim takmičenjima, da nastavi razvoj srpske košarke u segmentu u kojem najbolje poznaje. Zahvalnost u ime srpske javnosti, svako ko se oseća Srbinom, u moje ime lično, svi dugujemo Pešiću. Da bi znali šta znači reč trener, morate da imate nekoga kao što je Pešić. Ako svi igrači koji su bili pod njim žele da on nastavi svoju aktivnost i ako mi svi želimo da bude tu, onda to nešto znači", rekao je Sunturlić na konferenciji za medije.

pesic
Foto: KSS

Nova poglavlja ćemo pričati u narednom periodu i mislim da će ona da budu vrlo dobra i odlična za dalji razvoj srpske košarke. Zamolio bih da pratite ovu našu priču, da informišete javnost, kao što je rekao selektor, da se ispuni dvorana, da se napravi pozitivan vajb kako bi mladi rekli, dodao je potpredsednik KSS. 

"A mi svi koji budemo radili, daćemo svoj maksimum, da oni mogu da rade i stvaraju rezultate. Do njih da bi se stiglo, treba da idemo dan po dan, da prenesemo strast prema košarci na parket. Kao što je bilo lepo sa medaljom u Parizu, da se osećamo tako i dalje. Igrači i trener su oni koji nas danas čine srećnim. Nadam se lepim stvarima u budućnosti. Kada se igrači dovode, potpisuju se dresovi, a njemu, Kariju ćemo pokloniti tablu i marker", istakao je Sunturlić.

Pešić će predvoditi Srbiju u kvalifikacijama za EP 2025. godine.

"Nova generacija, novi ciljevi. Ono što se nije promenilo, jedina stvar koja se nije promenila, a to je da imaš u nekoga ko veruješ i ko ti daje podršku. Ako to imaš, bićeš bolji. Kod mlađih ljudi se nije to promenilo, svi oni traže podršku. Ako reprezentativci žive u uređenom svetu, to mora da bude na višem nivou. Nije dovoljno imati samo igrače, nego sve ostalo je mnogo važnije nekada, organizacija, servis, sistem, biće veća motivacija igrača. Nadamo se da će se to desiti u sledećem OI ciklusu, javnost već pravi svoje kombinacije, zlato u Los Anđelesu, super, odlično, lepo. Kako možeš da živiš bez ciljeva, ali to je dalek put", naveo je selektor Srbije.

On je naveo da će uspeh reprezentacije Srbije zavisiti i od toga kako KSS radi svoj posao.

"Mi moramo da znamo da se sve promenilo. Nije više to kao što je nekada bilo, igrači su pod kontrolom svega u klubovima 10 meseci i onda dođu da igraju za reprezentaciju. Biće to nimalo lak proces, trudim se i trudiću se da napravimo kontinuitet reprezentacije koja će igrati protiv Danske. Tu će biti teško, moraće i Zvezda i Partizan, ali će morati i oni da učestvuju u formiranju tima, ako ne tri, onda jednog ili dva igrača da nam daju. Ne predstavlja tim Pešič i predsednik KSS, mi smo samo predstavnici svih Borca, Subotice, Mege, FMP-a, Vojvodine... Oni moraju da razumeju da nam pomognu da napravimo ekipu, a onda će biti rezultata od kojih će svi profitirati, na kraju krajeva i navijači i klubovi. Uspesi reprezentacije su važni i za ljude koji su preuzeli posao. Nadam se da će javnost to da razume, ali i da podrži", rekao je selektor Srbije.

Pešić je zatražio podršku navijača na mečevima kvalifikacija za EP 2025.

"Mi smo imali 2021. godine na početku kvalifikacija meč sa Letonijom i tada je bilo 500 gledalaca, a poslednja utakmica je bila u Pioniru protiv Finske, tada je bilo 8.000 gledalaca. Znači, napredovali smo. Ja bih voleo da protiv Danske opet imamo 8.000 gledalaca, jer mi samo jednu reprezentaciju imamo", istakao je Pešić.

On je istakao da mu mnogo znači podrška igrača, koji su zatražili da Pešić ostane selektor Srbije.

"Znači naravno, sigurno da znači i povećava odgovornost, pre svega nije baš uvek dobro kada te igrači previše žele i hvale, ali tako se stvorilo jedno uzajamno poverenje, mi smo se dobro povezali. Prepreke koje smo imali na putu do ciljeva nas više ujedine. Bilo je poraza, bilo je pobeda, ali stići do ostvarenih ciljeva, to nekada izgleda jednostavno, ali ponovo, da se ne ponavljam, to je proces u kojem svi mi učestvujemo. Raditi sa reprezentacijom i sa klubom, to su dva različita načina i kako da kažem, komunikacije, i sa aspekta igre, metodike treninga", naveo je Pešić.

Selektor Srbije je naveo da je veoma važno da se u reprezentaciji Srbije napravi hemija.

"Ponekada u reprezentaciji pogotovo, vrlo je važno, zapravo važnije je to pravljenje hemije, nego sam talenat koji igrači donose. Igrači su to osetili, ja mislim i možda je to u klupskom delu drugačije, ne možda, nego sigurno. Znate kako, u reprezentaciji ne igraju najbolji po statistici, nego oni koji se najbolje među sobom dopunjuju. Ne samo po napadu, odbrani, nego ko se najbolje dopunjuje jedan sa drugim i na taj način se oni povezuju između sebe. A šta povezuje ljude i nas sportiste - interes, ne materijalni, nego interes uspeha. Verovatno je to razlog zbog kojeg su igrači hteli da nastave. Ja sa tim živim dobro i treneru je potrebna motivacija. On nije zadužen da samo motiviše, nego i neko njega da motiviše", izjavio je Pešić.

On je naveo da ne želi da učestvuje u izboru novog selektora Srbije, koji će da nasledi Pešića kada mu istekne mandat. 

"Da li ću se ja baviti naslednikom? Neću. Ja tražim ljude koji će meni da pomognu, jer ja sam ovde da budem trener reprezentacije. Prvo da se kvalifikujemo, a onda da osvojimo medalju, ako je moguće zlatnu. Neću se time baviti. Ako predsednik mene pita, u tom procesu, koji bi treneri mogli jednog dana da nastave? Naravno da ću ja da dam svoj stav, ali znate kako… Danas je to sve dosta teško, mi svi mislimo, zbog značaja reprezentacije, bilo bi dobro da malo profesionalizujemo trenere, kada je u pitanju Savez. Stojim na raspolaganju za pomoć, ali ja se moram baviti da nađem dobre pomoćnike", rekao je Pešić, koji je dodao da će imati novi stručni štab.

On je dodao da je Boriša Simanić kandidat za mesto u reprezentaciji Srbije.

"Radujemo se zbog Simanića, trener mu je u Igokei dao priliku, ja mu želim sve najbolje. Samo neka nastavi i naravno… i on je kandidat. Samo mora da nastavi ovako kako je počeo", istakao je Pešić.

On je istakao da je cilj da se košarkaši Srbije plasiraju na EP 2025.

"Mi smo završili olimpijski ciklus, dali koliko smo mogli da damo. Ja sam stvarno pomislio da dolazi novi predsednik, novi tim i da treba početi ispočetka, ne tako, ali da se nastavi. Uz moju određenu podršku, pomoć, onoliko koliko predsednik smatra da mogu da pomognem... Moramo da idemo zajedno da se kvalifikujemo, da igrači vide da Savez postoji, da svi vidite da postoji koninuitet u Savezu, kakav-takav. Ne bih ništa isključivao. Ja sam stvarno sve završio sa sobom, glavom, porodicom. Ja imam i druge projekte, sve se desilo, idemo dalje. Lično da vam kažem, mislim da to u budućnosti treba da bude novi sastav, mlađi, stariji ne može, ja sam najstariji trener u Evropi, svetu, ne možete starijeg da nađete, ali spreman da daje maksimume. Idemo kratkoročno, mislimo dugoročno", naglasio je Pešić.

Izvor:
Tanjug
Autor:
Pošaljite komentar
POZNATO KAD PEŠIĆ POTPISUJE NOVI UGOVOR SA KSS
pesic

POZNATO KAD PEŠIĆ POTPISUJE NOVI UGOVOR SA KSS

19.10.2024. 20:10 20:13
Pešić ostaje selektor Srbije
пешић

Pešić ostaje selektor Srbije

19.10.2024. 15:14 15:19