clear sky
10°C
20.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПЕШИЋ СЕ ВРАТИО - МОЖДА ОСТАНЕ НА КЛУПИ СРБИЈИ И ПОСЛЕ ЕВРОПСКОГ ПРВЕНСТВА: : Надам се да сам испунио жељу играча, Савеза, јавности, Човића... Најбољи део српске кошарке су играчи

20.10.2024. 14:25 18:18
Пише:
pesic
Фото: KSS

Српски стручњак Светислав Пешић и званично се вратио на место селектора кошаркашке репрезентације наше земље.

Кари је званично потписао уговор са Кошаркашким савезом Србије до 30. септембра 2025. године уз могућност продужења сарадње, саопштио је председник КСС Небојша Човић.

"Нећу да дужим. Разговори са Пешићем су трајали неко време. Пешић је имао неке обавезе, мени је драго да смо договорили сарадњу. Немам шта да вам причам шта је иза њега и шта је урађено. За нас је било најважније да обезбедимо континуитет за оно што је урађено претходних година. Мислим да је то жеља и нације и играча. Оно што нам преостаје је да заједничким снагама радимо. Очекујемо велику подршку клубова. Сви рачунају да је све завршено, имамо квалификације за Европско првенство и ту нам треба подршка клубова. Уговор који смо потписали је на период до 30.9. 2025. године. Са могућношћу да наставимо даље и идемо у нове изазове", рекао је Човић.

Пешић је изненадио јавност рекавши по завршетку Олимпијских игара да више неће моћи да остане на „кормилу“ најбољег српског тима, а многи су апеловали на њега да размисли и промени одлуку, пре свега читав играчки кадар „Орлова“. Пешић је у Паризу водио Србију до сјајног резултата и бронзане медаље.

pesic
Фото: KSS

Пешић (75) ће водити Србију у наставку квалификација за Европско првенство 2025. године. Први наредни мечеви Пешића на клупи биће против Данске у квалификацијама за Евробаскет, у гостима 21. и код куће 24. новембра. Искусни стручњак ће, ако се Србија квалификује, водити "орлове" и на ЕП, које ће 2025. године бити одржано у Финској, Пољској, Летонији и на Кипру. Пешић је селекцију Србије преузео 2021. године.

"Трудио сам се колико сам могао, надам се да сам испунио жељу играча, КСС, Небојше Човића и јавности. Једног дана тај континуитет мора неко други да настави. Ја сам већ имао друге циљеве, планове и обавезе. Успели смо то да регулишемо и ево ја сам сада ту, пред вама. Није било преговора, већ разговора. Никада не реци никад. Ситуација је таква да се приближавају квалификације, чувени прозори за Европско првенство. Ми смо већ имали један прозор у фебруару", рекао је Светислав Пешић на конференцији за медије у Београду. 

Кошаркаши Србије ће у новембру играти два меча против Данске у квалификацијама за ЕП 2025. године.

"Потом у фебруару играмо са Финском и Грузијом. Трудио сам се колико сам могао, надам се да сам испунио жељу играча, Савеза, Небојше и јавности. Једног дана тај континуитет мора неко други да настави. Тренер је у годинама, али је страст према кошарци још увек дубоко у мени и то је један од разлога што смо ми ушли у те разговоре. Сада нам предстоји рад. Ништа у Србији не успева као успех. Направио се континуитет, али ко ме зна, ја сам увек за процес. Наравно да сви желе да победе, ја желим, али увек сам за процес, а тај процес значи те чувене квалификације, прозоре, који су за нас биле компликоване", додао је селектор Србије.

Он је истакао да је највећи успех селекције Србије у претходном периоду био пласман на Светско првенство 2023.

"Не бисмо освојили медаљу, не бисмо отишли ни на Олимпијске игре… све то је на нама, тај систем квалификација био противник, а ми смо у том процесу увек имали 42-43 играча. Сваки прозор други играчи, сваке квалификације друга екипа. Сада квалификације које нас чекају, биће доста изазовно", навео је Пешић.

Он је подсетио да ће 21. новембра играти Србија против Данске. Истог дана у Београду ће се састати Црвена звезда и Партизан у мечу Евролиге.

"Истог дана у Београду, када ми играмо у Копенхагену, играју Црвена звезда и Партизан. Е, сада, треба победити Данску у Копенхагену, а потом и три дана касније у Београду. Гледам са оптимизмом и сигурно да ћемо направити екипу која је такмичарска. Уколико се не ујединимо, клупске заставе у једну јединствену, заставу Србије, неће бити резултата. Неће бити медаља, резултата… Ми морамо да знамо да се све променило, није то више као што је то некада било. Биће то процес, нимало лак, да направимо екипу. Звезда и Партизан ће морати да учествују у формирању тог тима, ако не три играча, онда један", истакао је Пешић.

Он је додао да су играчи најбољи део српске кошарке.

"Имам право да кажем да су кошаркаши најбољи део српске кошарке. Ми имамо четири стуба кошарке, један је КСС, други је КЛС, а трећи или четврти су Црвена звезда и Партизан или Партизан и Црвена звезда. То су стубови. Један, други, трећи и четврти морају да се договарају. Кошарка је најважнија и систем, то су најважније ствари. Без договора и компромиса је немогуће правити резултате. То је мени као тренеру много важно. Немогуће је да Звезда и Партизан постижу резултате које желе. Мени је то важно, као тренеру који је задужен да мотивише играче. Драго ми када знам да иза тога стоји покрет, организација уједињена. Онда се повећавају интереси играча да играју за репрезентацију", додао је Пешић.

Потпредседник КСС Сунтурлић поклонио селектору Пешићу маркер и таблу

Потпредседник Кошаркашког савеза Србије (КСС) Филип Сунтурлић уручио је данас симболичан поклон селектору националног тима Светиславу Пешићу - маркер и таблу.

"Величина српске кошарке одлучила је да представља Србију на великим такмичењима, да настави развој српске кошарке у сегменту у којем најбоље познаје. Захвалност у име српске јавности, свако ко се осећа Србином, у моје име лично, сви дугујемо Пешићу. Да би знали шта значи реч тренер, морате да имате некога као што је Пешић. Ако сви играчи који су били под њим желе да он настави своју активност и ако ми сви желимо да буде ту, онда то нешто значи", рекао је Сунтурлић на конференцији за медије.

pesic
Фото: KSS

Нова поглавља ћемо причати у наредном периоду и мислим да ће она да буду врло добра и одлична за даљи развој српске кошарке. Замолио бих да пратите ову нашу причу, да информишете јавност, као што је рекао селектор, да се испуни дворана, да се направи позитиван вајб како би млади рекли, додао је потпредседник КСС. 

"А ми сви који будемо радили, даћемо свој максимум, да они могу да раде и стварају резултате. До њих да би се стигло, треба да идемо дан по дан, да пренесемо страст према кошарци на паркет. Као што је било лепо са медаљом у Паризу, да се осећамо тако и даље. Играчи и тренер су они који нас данас чине срећним. Надам се лепим стварима у будућности. Када се играчи доводе, потписују се дресови, а њему, Карију ћемо поклонити таблу и маркер", истакао је Сунтурлић.

Пешић ће предводити Србију у квалификацијама за ЕП 2025. године.

"Нова генерација, нови циљеви. Оно што се није променило, једина ствар која се није променила, а то је да имаш у некога ко верујеш и ко ти даје подршку. Ако то имаш, бићеш бољи. Код млађих људи се није то променило, сви они траже подршку. Ако репрезентативци живе у уређеном свету, то мора да буде на вишем нивоу. Није довољно имати само играче, него све остало је много важније некада, организација, сервис, систем, биће већа мотивација играча. Надамо се да ће се то десити у следећем ОИ циклусу, јавност већ прави своје комбинације, злато у Лос Анђелесу, супер, одлично, лепо. Како можеш да живиш без циљева, али то је далек пут", навео је селектор Србије.

Он је навео да ће успех репрезентације Србије зависити и од тога како КСС ради свој посао.

"Ми морамо да знамо да се све променило. Није више то као што је некада било, играчи су под контролом свега у клубовима 10 месеци и онда дођу да играју за репрезентацију. Биће то нимало лак процес, трудим се и трудићу се да направимо континуитет репрезентације која ће играти против Данске. Ту ће бити тешко, мораће и Звезда и Партизан, али ће морати и они да учествују у формирању тима, ако не три, онда једног или два играча да нам дају. Не представља тим Пешич и председник КСС, ми смо само представници свих Борца, Суботице, Меге, ФМП-а, Војводине... Они морају да разумеју да нам помогну да направимо екипу, а онда ће бити резултата од којих ће сви профитирати, на крају крајева и навијачи и клубови. Успеси репрезентације су важни и за људе који су преузели посао. Надам се да ће јавност то да разуме, али и да подржи", рекао је селектор Србије.

Пешић је затражио подршку навијача на мечевима квалификација за ЕП 2025.

"Ми смо имали 2021. године на почетку квалификација меч са Летонијом и тада је било 500 гледалаца, а последња утакмица је била у Пиониру против Финске, тада је било 8.000 гледалаца. Значи, напредовали смо. Ја бих волео да против Данске опет имамо 8.000 гледалаца, јер ми само једну репрезентацију имамо", истакао је Пешић.

Он је истакао да му много значи подршка играча, који су затражили да Пешић остане селектор Србије.

"Значи наравно, сигурно да значи и повећава одговорност, пре свега није баш увек добро када те играчи превише желе и хвале, али тако се створило једно узајамно поверење, ми смо се добро повезали. Препреке које смо имали на путу до циљева нас више уједине. Било је пораза, било је победа, али стићи до остварених циљева, то некада изгледа једноставно, али поново, да се не понављам, то је процес у којем сви ми учествујемо. Радити са репрезентацијом и са клубом, то су два различита начина и како да кажем, комуникације, и са аспекта игре, методике тренинга", навео је Пешић.

Селектор Србије је навео да је веома важно да се у репрезентацији Србије направи хемија.

"Понекада у репрезентацији поготово, врло је важно, заправо важније је то прављење хемије, него сам таленат који играчи доносе. Играчи су то осетили, ја мислим и можда је то у клупском делу другачије, не можда, него сигурно. Знате како, у репрезентацији не играју најбољи по статистици, него они који се најбоље међу собом допуњују. Не само по нападу, одбрани, него ко се најбоље допуњује један са другим и на тај начин се они повезују између себе. А шта повезује људе и нас спортисте - интерес, не материјални, него интерес успеха. Вероватно је то разлог због којег су играчи хтели да наставе. Ја са тим живим добро и тренеру је потребна мотивација. Он није задужен да само мотивише, него и неко њега да мотивише", изјавио је Пешић.

Он је навео да не жели да учествује у избору новог селектора Србије, који ће да наследи Пешића када му истекне мандат. 

"Да ли ћу се ја бавити наследником? Нећу. Ја тражим људе који ће мени да помогну, јер ја сам овде да будем тренер репрезентације. Прво да се квалификујемо, а онда да освојимо медаљу, ако је могуће златну. Нећу се тиме бавити. Ако председник мене пита, у том процесу, који би тренери могли једног дана да наставе? Наравно да ћу ја да дам свој став, али знате како… Данас је то све доста тешко, ми сви мислимо, због значаја репрезентације, било би добро да мало професионализујемо тренере, када је у питању Савез. Стојим на располагању за помоћ, али ја се морам бавити да нађем добре помоћнике", рекао је Пешић, који је додао да ће имати нови стручни штаб.

Он је додао да је Бориша Симанић кандидат за место у репрезентацији Србије.

"Радујемо се због Симанића, тренер му је у Игокеи дао прилику, ја му желим све најбоље. Само нека настави и наравно… и он је кандидат. Само мора да настави овако како је почео", истакао је Пешић.

Он је истакао да је циљ да се кошаркаши Србије пласирају на ЕП 2025.

"Ми смо завршили олимпијски циклус, дали колико смо могли да дамо. Ја сам стварно помислио да долази нови председник, нови тим и да треба почети испочетка, не тако, али да се настави. Уз моју одређену подршку, помоћ, онолико колико председник сматра да могу да помогнем... Морамо да идемо заједно да се квалификујемо, да играчи виде да Савез постоји, да сви видите да постоји конинуитет у Савезу, какав-такав. Не бих ништа искључивао. Ја сам стварно све завршио са собом, главом, породицом. Ја имам и друге пројекте, све се десило, идемо даље. Лично да вам кажем, мислим да то у будућности треба да буде нови састав, млађи, старији не може, ја сам најстарији тренер у Европи, свету, не можете старијег да нађете, али спреман да даје максимуме. Идемо краткорочно, мислимо дугорочно", нагласио је Пешић.

Извор:
Танјуг
Аутор:
Пошаљите коментар
ПОЗНАТО КАД ПЕШИЋ ПОТПИСУЈЕ НОВИ УГОВОР СА КСС
pesic

ПОЗНАТО КАД ПЕШИЋ ПОТПИСУЈЕ НОВИ УГОВОР СА КСС

19.10.2024. 20:10 20:13
Пешић остаје селектор Србије
пешић

Пешић остаје селектор Србије

19.10.2024. 15:14 15:19