Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ACA TRICA PETROVIĆ EKSKLUZIVNO ZA DNEVNIK Sećam se pobede u finalu Kupa kupova i „ludila“ na Petrovaradinskoj tvrđavi

03.02.2024. 11:14 11:52
Piše:
Izvor: Dnevnik

Susret između košarkaša Spartaka i Vojvodine u 8. kolu ABA 2 lige privukao je mnogo pažnje na regionalnoj sceni. Toliko, da se legenda jugoslovenske košarke Aleksandar Petrović uputio ka Novom Sadu, kako bi se uverio u  kvalitet timova sa severa Srbije, dva veoma ambiciozna projekta, kojima je cilj plasman u ABA 1 ligu.

Pre svega, kako je sam istakao, nekadašnjeg čuvenog plejmejkera Cibone i potonjeg selektora Hrvatske, Brazila i BiH, jedan poseban događaj vezuje za Srpsku Atinu. O čemu je reč?

– Uskoro će biti 40 godina od kada je Cibona, baš na ovom mestu, odigrala finale Kupa kupova protiv Skavolinija, u proleće 1987. godine. Ambijent je bio fantastičan, pobedili smo i sećam se „ludila“ koje je potom usledilo na Petrovaradinskoj tvrđavi. Zato sam se malo prošetao tamo, jer je slavlje bilo posebno, onako kako to i priliči kada se osvoji evropski trofej – objasnio je Petrović.

Velika je želja klubova iz Srbije u ABA 2 ligi, da se plasiraju u najkvalitetnije društvo u regionu, čiji ste vi promoter?

– Činjenica je da je Srbija u boljem položaju u odnosu na ostale, kada je reč o eventualnoj nacionalnoj ligi.  U formiranju profesionalne lige, naime, ona može da bude konkurentnija. U isto vreme je pitanje da li može da bude dovoljno kvalitetna kako bi zadovoljila apetite Crvene zvezde i Partizana. U ovom  momentu fascinantna mi je želja klubova, poput Zlatibora, Vojvodine i Spartaka, da uđu u ABA ligu kroz ABA 2. Ako se Srbija ostavi po strani, za pet ostalih država, ABA liga je apsolutna potreba. Nemaju moć da naprave toliko kvalitetne nacionalne lige i to znači narušavanje kvaliteta klubova koji su vodeći u tim takmičenjima.


Niko kao Obradović

Jedna od scena koje su obeležile prethodni period u regionalnoj košarci je srdačan pozdrav između Aleksandra Petrovića i Željka Obradovića, prilikom gostovanja Partizana u Zagrebu. Strateg Partizana biće i trener evropske selekcije ove jeseni u utakmici u kojoj će biti obeleženo sećanje na Dražena Petrovića.

– Iluzorno je govoriti o Željku, o njemu govore rezultati koje ima. To dostignuće u modernoj košarci gotovo je nemoguće ponoviti. Teško da će se pojaviti neko ko će devet ili 10 puta osvojiti Evroligu. Uvek ima nekih problema, ali kada im u susret idete na pozitivniji način, ljudi prepoznaju želju da sport bude humaniji. Željko je pristao da vodi evropsku reprezentaciju, ima harizmu, nedvosmisleno je priznat kao najbolji od svih i kada vam, kao takav, šalje pozitivne poruke, to je razlog zašto je i u Splitu, Zagrebu i Zadru dočekan na način kako jeste – naveo je Petrović.


Budućnost regiona u rukama je čelnika iz Barselone, koji upravljaju Evroligom, a samim tim i klupskom košarkom u Evropi?

– Ako se svi zatvorimo u male lige, košarka, u regionalnom smislu, svakako će izgubiti. To se može napraviti i na drugačiji način: da klubove stimulišemo kroz dobre bonuse i prohodnost u evropska takmičenja. ABA liga kao takva nema alternativu. Ako se osnuje srpska profesionalna liga, pitanje je s kakvim sastavom će Partizan i Crvena zvezda odlaziti u Valjevo ili Novi Sad, ako budu u Evroligi. Treba sačekati kakva će biti odluka Evrolige u odnosu na budućnost A licenci. Potrebno je da se modifikuje sistem takmičenja i uvedu bonusi, kako bi klubovi shvatili da im je bolje da budu treći, a ne deveti na tabeli.


Da se ne ponovi „Slučaj Zlatibor”

ABA 2 liga predstavlja svojevrsnu anomaliju, jer je jedna od retkih liga u kojoj šampion, u slučaju da je to srpski klub, ne ide direktno u viši rang. Primer je Zlatibor, koji je pre dve sezone osvojio prvenstvo i onda, u dodatnom razigravanju, u dve utakmice nije uspeo da izbori ABA 1 ligu. Sve zbog nacionalnog koeficijenta, koji Srbiji ne dozvoljava više od pet timova u ligi.

– Sportski rezultati uvek treba da se vrednuju i to je jedan od pravaca u kojem ABA liga treba kvalitetnije da razmišlja – rekao je Petrović.


ABA 2 liga je još jedan noviji projekat regionalne košarke, mlađi od decenije. Neki su stava da potencijal takmičenja nije dovoljno iskorišćen u smislu razvoja mladih igrača, a postoje i drugačija mišljenja?

– Došao sam ovamo kako bih malo podrobnije pogledao takmičenje, s akcentom na Zlatibor, Vojvodinu i Spartak. Pre sam tu ligu posmatrao kroz prizmu Cedevite Junior i Šibenke. Oni se ne bore za ulazak u prvu ligu, ali ovde neki igrači hrvatskih timova dobijaju više prostora u odnosu na domaću ligu, gde se svaka utakmica svodi na borbu za dva boda. Ekipe imaju različite ambicije – neko želi  u ABA ligu, a neko da razvija igrače. Istina je negde u sredini. Široki ima dosta mladih igrača, kroz Šibenku su se neki mladići takođe profilisali. Svako ima svoj interes i to treba poštovati – zaključio je Aleksandar Petrović.

Vuk-Miloš Petrović

Autor:
Pošaljite komentar