overcast clouds
23°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

АЦА ТРИЦА ПЕТРОВИЋ ЕКСКЛУЗИВНО ЗА ДНЕВНИК Сећам се победе у финалу Купа купова и „лудила“ на Петроварадинској тврђави

03.02.2024. 11:14 11:52
Пише:
Извор: Дневник

Сусрет између кошаркаша Спартака и Војводине у 8. колу АБА 2 лиге привукао је много пажње на регионалној сцени. Толико, да се легенда југословенске кошарке Александар Петровић упутио ка Новом Саду, како би се уверио у  квалитет тимова са севера Србије, два веома амбициозна пројекта, којима је циљ пласман у АБА 1 лигу.

Пре свега, како је сам истакао, некадашњег чувеног плејмејкера Цибоне и потоњег селектора Хрватске, Бразила и БиХ, један посебан догађај везује за Српску Атину. О чему је реч?

– Ускоро ће бити 40 година од када је Цибона, баш на овом месту, одиграла финале Купа купова против Скаволинија, у пролеће 1987. године. Амбијент је био фантастичан, победили смо и сећам се „лудила“ које је потом уследило на Петроварадинској тврђави. Зато сам се мало прошетао тамо, јер је славље било посебно, онако како то и приличи када се освоји европски трофеј – објаснио је Петровић.

Велика је жеља клубова из Србије у АБА 2 лиги, да се пласирају у најквалитетније друштво у региону, чији сте ви промотер?

– Чињеница је да је Србија у бољем положају у односу на остале, када је реч о евентуалној националној лиги.  У формирању професионалне лиге, наиме, она може да буде конкурентнија. У исто време је питање да ли може да буде довољно квалитетна како би задовољила апетите Црвене звезде и Партизана. У овом  моменту фасцинантна ми је жеља клубова, попут Златибора, Војводине и Спартака, да уђу у АБА лигу кроз АБА 2. Ако се Србија остави по страни, за пет осталих држава, АБА лига је апсолутна потреба. Немају моћ да направе толико квалитетне националне лиге и то значи нарушавање квалитета клубова који су водећи у тим такмичењима.


Нико као Обрадовић

Једна од сцена које су обележиле prеthodni период у регионалној кошарци је срдачан поздрав између Александра Петровића и Жељка Обрадовића, приликом гостовања Партизана у Загребу. Стратег Партизана биће и тренер европске селекције ове јесени у утакмици у којој ће бити обележено сећање на Дражена Петровића.

– Илузорно је говорити о Жељку, о њему говоре резултати које има. То достигнуће у модерној кошарци готово је немогуће поновити. Тешко да ће се појавити неко ко ће девет или 10 пута освојити Евролигу. Увек има неких проблема, али када им у сусрет идете на позитивнији начин, људи препознају жељу да спорт буде хуманији. Жељко је пристао да води европску репрезентацију, има харизму, недвосмислено је признат као најбољи од свих и када вам, као такав, шаље позитивне поруке, то је разлог зашто је и у Сплиту, Загребу и Задру дочекан на начин како јесте – навео је Петровић.


Будућност региона у рукама је челника из Барселоне, који управљају Евролигом, а самим тим и клупском кошарком у Европи?

– Ако се сви затворимо у мале лиге, кошарка, у регионалном смислу, свакако ће изгубити. То се може направити и на другачији начин: да клубове стимулишемо кроз добре бонусе и проходност у европска такмичења. АБА лига као таква нема алтернативу. Ако се оснује српска професионална лига, питање је с каквим саставом ће Партизан и Црвена звезда одлазити у Ваљево или Нови Сад, ако буду у Евролиги. Треба сачекати каква ће бити одлука Евролиге у односу на будућност А лиценци. Потребно је да се модификује систем такмичења и уведу бонуси, како би клубови схватили да им је боље да буду трећи, а не девети на табели.


Да се не понови „Случај Златибор”

АБА 2 лига представља својеврсну аномалију, јер је једна од ретких лига у којој шампион, у случају да је то српски клуб, не иде директно у виши ранг. Пример је Златибор, који је пре две сезоне освојио првенство и онда, у додатном разигравању, у две утакмице није успео да избори АБА 1 лигу. Све због националног коефицијента, који Србији не дозвољава више од пет тимова у лиги.

– Спортски резултати увек треба да се вреднују и то је један од праваца у којем АБА лига треба квалитетније да размишља – рекао је Петровић.


АБА 2 лига је још један новији пројекат регионалне кошарке, млађи од деценије. Неки су става да потенцијал такмичења није довољно искоришћен у смислу развоја младих играча, а постоје и другачија мишљења?

– Дошао сам овамо како бих мало подробније погледао такмичење, с акцентом на Златибор, Војводину и Спартак. Пре сам ту лигу посматрао кроз призму Цедевите Јуниор и Шибенке. Они се не боре за улазак у прву лигу, али овде неки играчи хрватских тимова добијају више простора у односу на домаћу лигу, где се свака утакмица своди на борбу за два бода. Екипе имају различите амбиције – неко жели  у АБА лигу, а неко да развија играче. Истина је негде у средини. Широки има доста младих играча, кроз Шибенку су се неки младићи такође профилисали. Свако има свој интерес и то треба поштовати – закључио је Александар Петровић.

Вук-Милош Петровић

Аутор:
Пошаљите коментар