Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

PARTIZAN POBEDIO CRVENU ZVEZDU U VEČITOM DERBIJU: „Crno-beli“ na jesenjem tronu

20.12.2023. 20:04 16:33
Piše:
Izvor: FK Partizan (M. Todorović)

Pobedom u večitom derbiju od 2:1 Partizan je pretekao Crvenu zvezdu u vrhu piramide srpskog fudbala u susretu koji je bio na nivou tradicije večitih.

Tenzija je u derbiju bila utolika snažnije izražena s obzirom na to da je rezultat  odlučivao o liderskoj poziciji na tabeli, s tim što je i nerešen rezultat odgovarao Crvenoj zvezdi. Malo ko se seća da li je u istoriji derbija ikada meč večitih rivala u poslednjem kolu takmičarske celine direktno odlučivao o prvom mestu na tabeli.

Posle taktičkih premeravanja između dva šesnaesterca u prvoj trećini prvog poluvremena, najpre je zapretio Partizan. Preciznije, Natho je pokušao u dva navrata, u roku od dva minuta: u 15. minutu je između petorice protivničkih igrača stigao u poziciju za šut ispred Glazera, ali je Zvezdin golman ukrotio loptu, da bi koji minut kasnije kapiten domaćina šutirao sa 17 metara pokraj desne stative. Na isteku 19. minuta na loptu je zakasnio Saldanja, posle upotrebljive Zahidove asistencije.

Potom je usledio desetominutni period nadmoćnosti Zvezdinog tima, sa Mijatovićem i Kataijem u ulogama koje obećavaju. Tako je Mijatovićev šut sa 17 metara Jovanović paradom odbranio, poslavši loptu u korner, pet minuta kasnije isti igrač je zatresao mrežu ali iz ofsajd pozicije. U 31. minutu najpovoljniju priliku za goste, posle centaršuta Hvana, u velikoj koncentraciji igrača u petercu Parizana propustio je u dva pokušaja Katai, potom i Olajinka glavom. Dva puta je Marković izbacivao loptu sa same gol-linije.

Konačno, što se prvog dela derbija tiče u 38. minutu, zahvaljujući sudijinom video asistentu, Minaković prvobitnu odluku, kada je pokazao na korner, duel Rodića i Stojkovića prekvalifikovao je u penal, koji je u 41. minutu realizovao Natho za vođstvo Partizana.

U naizmeničnim napadima, ali bez izglednijih prilika, proteklo je prva polovina drugog gola, da bi završnica podigla sliku derbija na nivo koji i pripada akterima u hijerarhiji srpskog fudbala. Saldanja je u 66. minutu, odlično razumeo Zahidovu nameru i asistenciju koju je prvi strelac Superlige realizovao za drugi Partizanov gol, a svoj 14. na liderskoj poziciji najboljih strelaca u sezoni. Samo četiri minuta kasnije, idealan Bukarijev centaršut iskoristio je Endiaj kako bi sa ivice peterca prepolovio vođstvao domaćeg tima. Kada je u 84. minutu i drugi put Mijatoviću nije priznat pogodak, bilo je izvesno da je Partizan na odličnom putu da pobedi i pobedom zauzme čelnu poziciju na superligaškoj tabeli.

PartizanCrvena zvezda 2:1 (1:0)

BEOGRAD: Stadion Partizana, gledalaca 14.000, sudija Nenad Minaković (Novi Sad), strelci: Natho u 41. (11 m), Saldanja u 66. minutu za Partizan, a Endiaj u 70. minutu za Crvenu zvezdu, žuti kartoni: Nikolić, Jovanović (Partizan), Mijatović, pom.trener Savić (C.zvezda).

PARTIZAN: Jovanović 6,5, Stojković 6, Marković 6,5, Ilić 6, Antić 6, Stjepanović 6,5, Belić 6, Kalulu 6,5 (Nikolić), Natho 7,5 (Severina), Zahid 7, Saldanja 7,5 (Šćekić).

CRVENA ZVEZDA: Glazer 5,5, Nedeljković 6 (Endiaj 7), Spajić 6, Dragović 6, Rodić 6, Hvang 6,5 (Kraso), Mijailović 6 (Kanga 6,5), Bukari 6,5, Katai 6,5, Olajinka 6 (Lučić 6,5), Mijatović 6.

L. Bakmaz

Duljaj: To je slovo na papiru, ništa mi ne znači

Trener Partizana Igor Duljaj kaže da titula jesenjeg prvaka ništa ne donosi crno-belima.

- Radili smo neke detalje prepodne. Najveći uspeh je u želji igrača da pobede utakmicu. Nisam im nabijao nikakav pritisak, nisam držao govore. Jednostavno sam im ukazao na neke stvari na koje treba obratiti pažnju. Pritisak sam skinuo sa njih. Pritisak je veći bio na Zvezdi. Želim da se zahvalim igračima Zvezde na fer i korektnoj igri što su upriličili da je utakmica bila interesantna - rekao je Duljaj i dodao:

- Imali smo dosta problema. Nisam pričao o tome. Severina je odradio četiri treninga. Imao je tešku povredu zadnje lože. Mnogo je teško ući u igru. Morali smo da pravimo neke izmene. Igrači su tražili, nije lako da se svaka utakmica igra 90 minuta. Neki su tražli da izađu, neke su bile taktičke. Zvezda nas je saterala na 30 metara od našeg gola. Potrebni su nam bili visoki igrači. Hteli smo dugim loptama da tražimo Nikolića koji može da zadrži loptu i umrtvi igru. Najvažnija su tri boda. Za mene je jesenji prvak ne znači ništa. To je slovo na papiru, ništa ne donosi. Ima još dosta da se igra. Sad ćemo videti kako ćemo dalje.

Spomenuo je da će se ljudi u klubu baviti igračima ili stručnim štabom. Upitan je potom na koga je tačno mislio.

- Na sve.

Bahar se oglasio o budućnosti u Zvezdi

Trener Crvene zvezde Barak Bahar nije odmah po okončanju "večitog" derbija i poraza njegovog tima (2:1) otkrio da li će nastaviti da obavlja tu funkciju.

Uveliko se pričalo da je ovo njegova poslednja prilika, ali tek će dani pred nama doneti konačnu odluku u vezi sa njegovim ostankom.

- Tek je završena utakmica. Nakon toga ćemo napraviti analizu i odlučiti o budućnosti - izjavio je Bahar.

Govorio je i o samom meču.

- Primili smo lak gol, mnogo glupih stvari koje smo uradili. Nismo iskoristili svoje šanse. Ovo je fudbal. Izvinjenje navijačima, ovo je fudbal - dodao je Bahar.

SUPERLIGA SRBIJE

Radnički (K) – Radnik 1:0

Partizan - Crvena zvezda 2:1

Četvrtak

Novi Pazar - Spartak (15)

Radnički (N) – Železničar (17)

Voždovac – Vojvodina (19)

Petak

Čukarički – Mladost (14)

Javor – IMT (16)

TSC – Napredak (17)

 

Standings provided by Sofascore
Autor:
Pošaljite komentar
VEČITI DERBI: Partizan - Crvena zvezda 2:1 (1:0) (UŽIVO)

VEČITI DERBI: Partizan - Crvena zvezda 2:1 (1:0) (UŽIVO)

20.12.2023. 17:59 20:01
DULJAJ I MARKOVIĆ: U padu smo forme, ne bojimo se pretnji

DULJAJ I MARKOVIĆ: U padu smo forme, ne bojimo se pretnji

19.12.2023. 17:22 17:25
OPTIMIZAM U ZVEZDINIM REDOVIMA PRED VEČITI DERBI Bukari „priziva“ ubedljiv trijumf

OPTIMIZAM U ZVEZDINIM REDOVIMA PRED VEČITI DERBI Bukari „priziva“ ubedljiv trijumf

19.12.2023. 14:41 15:20