Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

„Orlovi” za hrabre snove nacije

09.06.2018. 23:20 23:28
Piše:
Izvor: Dušan Tadić  u duelu sa fudbalerima Bolivije Foto:FSS

Fudbaleri Srbije u generalki pred Mundijal u meču sa Bolivijom, pokazalči su da spremno čekaju prvenstvo u Rusiji .

Iako se pretpostavljalo da će selektor fudbalske reprezentacije Srbije Mladen Krstajić u poslednjoj proveri pred početak Mundijala u Rusiji šansu od prvog minuta pružiti Luki Milivojeviću, vezni fudbaler Kristal Palasa se našao na klupi za rezerve. U duelu s Bolivijom umesto njega na terenu je bio Filip Kostić, dok je Antonija Rukavinu zamenio Branislav Ivanović na poziciji desnog beka. Istovremeno, u tandemu s Duškom Tošićem, na poziciji štopera zaigrao je mladi Nikola Milenković. Da li će ovo biti i startna postava za utakmicu sa Kostarikom, 17. juna u Samari? Po svemo sudeći – jeste, iako je jasno i to da određene dileme kod Krstajića još uvek postoje.

Odlično su „orlovi“ ušli u susret i od početka preuzeli inicijativu. Već u 4. minutu Srbija je izvela lep napad po desnoj strani, šutirao je Mitrović, ali je neko iz odbrane Bolivije loptu izbio u korner. Udarac s ugla izveo je Adem Ljajić, a u skoku je najviši bio Aleksandar Mitrović i preciznim udarcem glavom smestio loptu u dalji ugao golmana rivala.

Brzo vođstvo nije usporilo Krstajićeve izabranike, koji su nastavili da pritiskaju odbranu Južnoamerikanaca, a posebnu prednost imali su na sredini terena, gde su domirali Matić, Milinković-Savić, Ljajić i Tadić. U 19. minutu na semaforu je stajalo 2:0 za našu selekciju. Dušan Tadić je s pozicije desnog bočnog napadača lepo uposlio Ljajića, a igrač Torina se još bolje snašao u kaznenom prostoru i s nekih 12-13 metara savladao golmana Viskaru.

U 22. minutu šutirao je Filip Kostić, zamalo pored desne stative i bilo je lako uočljivo da između dve reprezentacije postoji značajna razlika u kvalitetu. Već u sledećem napadu, ponovo je Srbija izvela lep napad, Ljajić je ovog puta bio asistent, a drugi gol na utakmici postigao je Mitrović, za povećanje vođstva na 3:0.

Naš državni tim najčešće je napadao po desnoj strani, gde su Ivanović i Tadić lako izlazili na kraj s čuvarima, a zanimljivo je bilo i to da su mnogo manje loptu dobijali i imali u posedu Kolarov i Kostić po levom boku. Fizička snaga bila je apsolutno na strani Srbije, tako da Bolivijci praktično ni jedan duel nisu uspevali da reše u svoju korist. Pored tri gola, naši igrači imali su prilike preko Tadića, Ivanovića, Ljajića... U 37. minutu, posle kornera Ljajića, sjajnu šansu imao je i Nemanja Matić, čiji udarac je završio na prečki. U 42. minutu, posle slobodnog udarca koji je izveo kapiten Kolarov, kombinovali su Ivanović, Milenković, Ljajić i Mitrović, koji je vratio loptu na suprotnu stativu, gde ju je volejom dočekao ponovo Branislav Ivanović i povisio rezultat na 4:0, zaključivši tako raspucano i razigrano izdanje srpske selekcije u prvih 45 minuta.

Na startu drugog poluvremena Bolivija je u 48. minutu izvela kontranapad, Kampos je uspeo da prevari Tadića i golmana Stojkovića i smanji rezultat na 4:1. U 55. minutu kontru je povukao Filip Kostić, koji je šutirao pored gola sa 18 metara, mada se čini da je bolje rešenje bilo da na drugoj strani uposli usamljenog Kolarova. U 61. minutu solo-minijaturu izveo je Tadić, ali je njegov solidan udarac Viskara uspeo da zaustavi. Međutim, čuvar mreže Bolivijaca nije mogao da zaustavi udarac Mitrovića u 68. minutu, kada je naš napadač kompletirao het-trik sjajnim šutom sa 18 metara u levi gornji ugao, za vođstvo od 5:1.

Sve u svemu, Mladen Krstajić može da bude zadovoljan onim što su prikazali njegovi izabranici, iako treba reći i to da Bolivija nije bila rival koji je ravnopravno mogao da se nosi s našom reprezentacijom. Pobedom je, dakle, zaključen pripremni period, dane do duela s Kostarikom srpski reprezentativci iskoristiće za dodatno uigravanje, a onda, 17. juna, pred njima je, po mnogima, i najvažniji duel na Mundijalu - s Kostarikom.

A. Predojević

Krstajić kombinovao u nastavku

Veći broj izmena načinila su oba selektora u drugom poluvremenu. Mladen Krstajić je tada malo kombinovao s pozicijama pojedinaca, pa je Ivanović, po izlasku Tošića, prešao na poziciju centralnog beka, dok je Rukavina zaigrao po desnom boku. Milivojević i Grujić zamnili su Matića i Milinković-Savića, a Prijović je ušao umesto Mitrovića.

U nedelju povratak u Srbiju

Reprezentativci Srbije u nedelju se vraćaju u otadžbinu, kako bi se pozdravili s članovima svojih porodica i uzeli stvari za put u Rusiju. Oni tamo odlaze već u ponedeljak, gde će nastaviti s pripremama i dočekati utakmicu sa Kostarikom.

 

Srbija – Bolivija 5:1 (4:0)

GRAC: Stadion „Merkur arena“, gledalaca: 2.000, sudija: Jager (Austrija). Strelci: Mitrović u 4, 22. i 68, Ljajić u 19, Ivanović u 42. za Srbiju, a Kampos u 48. minutu za Boliviju. Žuti kartoni: Milenković (Srbija), a Anjez (Bolivija).

SRBIJA: Stojković (od 80. Rajković), Ivanović, Milenković, Tošić (od 67. Rukavina), Kolarov, Matić (od 46.  Milivojević), Milinković-Savić (od 63. Grujić), Tadić (od 84. Radonjić), Ljajić, Kostić, Mitrović (od 69. Prijović).

BOLIVIJA: Viskara, Anjez, Akin, Raldez, Sagredo, Sančez (od 63. Ali), Savedra (od 57. Ribera), Beharano (od 80. J. Vargas), Justinijano (od 75. Rodrigez), Arse (od 51. Vaka), Kampos (od 69. R. Vargas).

Autor:
Pošaljite komentar
Uspela generalna proba: Srbija deklasirala Boliviju ( 5:1)

Uspela generalna proba: Srbija deklasirala Boliviju ( 5:1)

09.06.2018. 17:49 19:52
Krstajić: Normalne su greške, moglo je i bolje

Krstajić: Normalne su greške, moglo je i bolje

04.06.2018. 23:16 23:18