Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Zasedala skupština Vojvodine: Zdravstvo ujedinilo vlast i opoziciju

23.05.2017. 21:34 22:21
Piše:
Izvor: Dnevnik (Filip Bakić)

Poslanici Skupštine Vojvodine prihvatili su juče sedam pokrajinskih skupštinskih odluka o posebnim programima zdravstvene zaštite u Vojvodini. Zdravstvo nije tema za političarenje, čulo se u diskusiji, što se pokazalo i prilikom glasanja.

Poslanici su, naime, nezavisno od toga da li su u vlasti ili opoziciji, prihvatili predlog Pokrajinske vlade o zdrastvenoj zaštiti stanovništva od pojedinih bolesti koje najviše pogađaju ljude u Vojvodini. Tako je čak 96 poslanika, od prisutna 103, podržalo odluku o programu ranog otkrivanja i lečenja komplikacija šećerne bolesti u očima.

Osim te odluke, parlamentarci su podržali i posebne programe iz oblasti javnog zdravlja, preventivne zaštite lovaca, lovočuvara i šumara, neonatalnog skrininga na cističnu fibriozu, unapređenja dijagnostike i lečenja štitaste žlezde, unapređenja lečenja steriliteta biomedicinski potpomognutim oplođenjem i preimplatacijom genetskom dijagnostikom, kao i očuvanja plodnosti kod obolelih od malignih bolesti u AP Vojvodini za ovu godinu. Za sprovođenje tih posebnih programa u pokrajinskoj kasi obezbeđeno je oko 35 miliona dinara.

Iako niko od poslanika nije glasao protiv predloženih odluka o posebnim programima – bilo je samo uzdržanih od glasanja – u diskusiji je bilo i kritika u smislu da je programe trebalo doneti još u decembru, prilikom donošenja pokrajinskog buyeta, kao i da je planirana svota nedovoljna za njihovo sprovođenje.     

„Dobro je i ohrabruje što ove programe i dalje piše struka, a ne politika, i zbog toga je poslanička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine prilikom razmatranja tih sedam tačaka dnevnog reda imala dobar osećaj“, rekao je poslanik LSV-a Robert Kolar. „Pošto nisam čovek iz struke, nego nažalost jedan od korisnika i potencijalnih korisnika programa ranog otkrivanja i lečenja komplikacija šećerne bolesti na očima, to je stari program koji se nastavlja, koji je u delu modifikovan i odnosi se na ranu detekciju na očima, što je veoma značajno, pogotovo u sredini kakva je vojvođanska, gde su bolesti krvnih sudova, šećerna bolest, odnosno svi oblici šećerne bolesti i malignitet najveći uzroci smrtnosti“.

On je najavio da će LSV podržati programe, ali je zamerio što nisu doneti početkom godine, ili prilikom usvajanja buyeta za 2017. godinu.  

Poslanik vladajućeg SNS-a Predrag Matejin, reagujući na kritike da je nedovoljno novca za sprovođenje tih programa, rekao da se oni u znaku racionalnosti i da se razlikuju po tome od ranijih, pre svega po tome što u planirane svote nisu ukalkulisane skupe avionske karte u biznis-klasi i noćenje u skupim hotelima s pet zvezdica, što je bio slučaj za vreme mandata bivše Pokrajinske vlade.

Radikali bi ukinuli fondove i agencije. Poslanička grupa SRS-a je glasala protiv izveštaja o poslovanju fondova jer, kako je obrazložio šef poslaničke grupe radikala Đurađ Jakšić, njihovi rezultati u prošloj godini nisu bili ubedljivi.

„SRS se zalaže za ukidanje svih agencija i fondova jer obavljaju poslove koji su u nadležnosti ministarstva na državnom, sekretarijata na pokrajinskom, odnosno gradskih veća na lokalnom nivou vlasti“,kazao je on. „Svi smo svedoci toga da su efekti rada tih fondova i agencija manje-više minorni, dok ogromne plate u tim fondovima i agencijama predstavljaju opterećenje za Republiku Srbiju i AP Vojvodinu. Računica je prosta: ukoliko bi se ukinuli fondovi i agencije, godišnje bi se u buyetu Srbije uštedelo oko 850 miliona evra“, smatra Jakšić.  

Šef poslaničke grupe SPS–JS-a dr Pavle Budakov je rekao da njegova poslanička grupa takođe daje bezrezervnu podršku programima koje je predložila Pokrajinska vlada. On je dao i predlog u vezi s vakcinacijom dece: da Institut za javno zdravlje organizuje javnu raspravu na tu temu, s obzirom na to da se mnogi roditelji u Vojvodini protive vakcinaciji zbog navodne štetnosti vakcine.

„Kao lekara mnogi su me pitali o tome, ali ne znam šta bih rekao, niti znam odakle je sve poteklo sve to o vakcini. Zato predlažem da struka otvori javnu debatu o tome, da organizuje simpozijume da bi na to pitanje dala odgovor“, naveo je Budakov.

Dobro je i ohrabruje što ove programe i dalje piše struka (Robert Kolar)

Poslanica Srpske radikalne stranke Ivana Zečević, koja, iako je kritikovala program citirajući definiciju Svetske zdravstvene organizacije da zdravlje nije samo odsustvo bolesti i onesposobljenosti nego i potpuno psihičko i socijalno blagostanje, takođe je najavila podršku predloženim odlukama, ali je inicirala i da se uradi analiza posledica NATO bombardovanja. Jar, kako je navela, od tada se u Vojvodini javljaju i bolesti drugačije od onih koje su bile evidentirane do 1999. godine. 

Skupština Vojvodine je usvojila i tri prošlogodišnja izveštaja o poslovanju fondova čiji je osnivač Pokrajina. Prihvaćeni su izveštaji o poslovanju Fonda za podršku investicija u Vojvodini, odnosno bišeg VIP fonda, Pedagoškog zavoda Vojvodine i Fonda „Evropski poslovi”. 

E. Marjanov

Autor:
Pošaljite komentar