clear sky
13°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Заседала скупштина Војводине: Здравство ујединило власт и опозицију

23.05.2017. 21:34 22:21
Пише:
Извор: Дневник (Филип Бакић)

Посланици Скупштине Војводине прихватили су јуче седам покрајинских скупштинских одлука о посебним програмима здравствене заштите у Војводини. Здравство није тема за политичарење, чуло се у дискусији, што се показало и приликом гласања.

Посланици су, наиме, независно од тога да ли су у власти или опозицији, прихватили предлог Покрајинске владе о здраственој заштити становништва од појединих болести које највише погађају људе у Војводини. Тако је чак 96 посланика, од присутна 103, подржало одлуку о програму раног откривања и лечења компликација шећерне болести у очима.

Осим те одлуке, парламентарци су подржали и посебне програме из области јавног здравља, превентивне заштите ловаца, ловочувара и шумара, неонаталног скрининга на цистичну фибриозу, унапређења дијагностике и лечења штитасте жлезде, унапређења лечења стерилитета биомедицински потпомогнутим оплођењем и преимплатацијом генетском дијагностиком, као и очувања плодности код оболелих од малигних болести у АП Војводини за ову годину. За спровођење тих посебних програма у покрајинској каси обезбеђено је око 35 милиона динара.

Иако нико од посланика није гласао против предложених одлука о посебним програмима – било је само уздржаних од гласања – у дискусији је било и критика у смислу да је програме требало донети још у децембру, приликом доношења покрајинског buyеta, као и да је планирана свота недовољна за њихово спровођење.     

„Добро је и охрабрује што ове програме и даље пише струка, а не политика, и због тога је посланичка група Лиге социјалдемократа Војводине приликом разматрања тих седам тачака дневног реда имала добар осећај“, рекао је посланик ЛСВ-а Роберт Колар. „Пошто нисам човек из струке, него нажалост један од корисника и потенцијалних корисника програма раног откривања и лечења компликација шећерне болести на очима, то је стари програм који се наставља, који је у делу модификован и односи се на рану детекцију на очима, што је веома значајно, поготово у средини каква је војвођанска, где су болести крвних судова, шећерна болест, односно сви облици шећерне болести и малигнитет највећи узроци смртности“.

Он је најавио да ће ЛСВ подржати програме, али је замерио што нису донети почетком године, или приликом усвајања buyеta за 2017. годину.  

Посланик владајућег СНС-а Предраг Матејин, реагујући на критике да је недовољно новца за спровођење тих програма, рекао да се они у знаку рационалности и да се разликују по томе од ранијих, пре свега по томе што у планиране своте нису укалкулисане скупе авионске карте у бизнис-класи и ноћење у скупим хотелима с пет звездица, што је био случај за време мандата бивше Покрајинске владе.

Радикали би укинули фондове и агенције. Посланичка група СРС-а је гласала против извештаја о пословању фондова јер, како је образложио шеф посланичке групе радикала Ђурађ Јакшић, њихови резултати у прошлој години нису били убедљиви.

„СРС се залаже за укидање свих агенција и фондова јер обављају послове који су у надлежности министарства на државном, секретаријата на покрајинском, односно градских већа на локалном нивоу власти“,казао је он. „Сви смо сведоци тога да су ефекти рада тих фондова и агенција мање-више минорни, док огромне плате у тим фондовима и агенцијама представљају оптерећење за Републику Србију и АП Војводину. Рачуница је проста: уколико би се укинули фондови и агенције, годишње би се у buyеtu Србије уштедело око 850 милиона евра“, сматра Јакшић.  

Шеф посланичке групе СПС–ЈС-а др Павле Будаков је рекао да његова посланичка група такође даје безрезервну подршку програмима које је предложила Покрајинска влада. Он је дао и предлог у вези с вакцинацијом деце: да Институт за јавно здравље организује јавну расправу на ту тему, с обзиром на то да се многи родитељи у Војводини противе вакцинацији због наводне штетности вакцине.

„Као лекара многи су ме питали о томе, али не знам шта бих рекао, нити знам одакле је све потекло све то о вакцини. Зато предлажем да струка отвори јавну дебату о томе, да организује симпозијуме да би на то питање дала одговор“, навео је Будаков.

Добро је и охрабрује што ове програме и даље пише струка (Роберт Колар)

Посланица Српске радикалне странке Ивана Зечевић, која, иако је критиковала програм цитирајући дефиницију Светске здравствене организације да здравље није само одсуство болести и онеспособљености него и потпуно психичко и социјално благостање, такође је најавила подршку предложеним одлукама, али је иницирала и да се уради анализа последица НАТО бомбардовања. Јар, како је навела, од тада се у Војводини јављају и болести другачије од оних које су биле евидентиране до 1999. године. 

Скупштина Војводине је усвојила и три прошлогодишња извештаја о пословању фондова чији је оснивач Покрајина. Прихваћени су извештаји о пословању Фонда за подршку инвестиција у Војводини, односно бишег ВИП фонда, Педагошког завода Војводине и Фонда „Европски послови”. 

Е. Марјанов

Аутор:
Пошаљите коментар