Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Završen razgovor na FPN-u, bez izjava vlasti i opozicije 

30.07.2019. 14:51 14:58
Piše:
Izvor: Tanjug/ J.Pap, ilustracija

BEOGRAD: Razgovor predstavnika vlasti i dela opozicije na FPN-u završen je nešto posle 14 sati, bez izjava predstavnika političkih stranaka koje su učestvovale na sastanku. 

Predstavnici vlasti i opozicije nisu davali izjave jer je, kako su rekli, dogovoreno da organizatori izađu sa saopštenjem.

Dekan FPN-a prof. dr Dragan Simić potvrdio je da se sastanak se tiče uslova za održavanje izbora.

„Čim smo seli zajedno, to je dobar znak. To je znak da postoji svest da postoji velika potreba da se razgovara, a to je već nešto“, rekao je Simić.

On je novinarima preneo da za razgovor važi "Chatham house " pravilo i da je to jedino što može da kaže.

Poslanik srpske napredne stranke (SNS) i jedan od učesnika današnjeg sastanka

predstavnika vlasti, opozicije i nevladinog sektora na Fakultetu političkih nauka (FPN) Vladimir Đukanović optužio je danas opoziciju za "politizaciju" tog skupa koji, kako tvrdi, nije imao formu pregovora.

"Na predlog Fonda za otvoreno društvo, uz pravilo koje je moderator definisao da nema medija, pristali smo da dođemo na skup na kome bi govorili o izborima. Gospoda iz @SavezZaSRB su namerno pozvali N1 i time prekršili pravilomoderatora. Jadno i bedno!", objavio je  Đukanović na svom Tviter nalogu.

Plaftorma za razgovor je, prema nezvaničnim izvorima FoNeta, trebalo da budu javnosti već poznati dokumenti i materijali Centra za slobodne izbore i demokratiju (CESiD) i organizacije CRTA.


Antonijević: Konstruktivan razgovor

Milan Antonijević, direktor Fonda za otvoreno društvo, koje je iniciralo današnji razgovor vlasti i dela opozicije o izbornim uslovima, ocenio je da je sastanak bio konstruktivan i da je dobro da se na taj način otvara dijalog.



Kako je rekao, organizatori, FPN i Fond, izaći će danas sa "kratkim pojašnjenjem događaja".



"Ovde nema ništa sporno i veoma je dobro da se dijalog na ovaj način otvara u Srbiji, sa relevantnim akterima", rekao je Antnonijević novinarima posle sastanka.

Zahtev da razgovor prođe bez medija obrazložio je željom organizatora da se u atmosferi bez novinara otvoreno govori.



"Milslim da smo uspeli, niste čuli ništa kroz zatvorena vrata, tako da je to dovoljan pokazatelj da je bio konstruktivan sastanak", rekao je Antonijević.



Na pitanje kada će sledeći razgovor, odgovorio je: "Veoma brzo".


Na prvi sastanak te vrste, za koji je javnost saznala, kao predstavnici vlasti došli su potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, poslanici Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije, Vladimir Orlić i Vladimir Đukanović.

U ime opozicije, za pregovaračkim stolom su lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, poslanica u Skupštini Srbije Marinika Tepić, gradonačelnik Šapca i predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović i predstavnik Nove stranke Aris Movsesijan.

Takođe, sastanku su prisustvovali i predstavnici civilnog sektora, predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht i Milan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo koji je, kako se saznaje, moderirao okrugli sto. Prisutan je bio i Bojan Klačar iz CeSID-a.

Stranka moderne Srbije pozdravila je današnji dijalog predstavnika vlasti i  dela opozicije, uz posredstvo civilnog sektora, u kojem učestvuju predstavnici Srpske napredne stranke, Stranke slobode i pravde i Demokratske stranke.

U saopštenju se navodi da ta stranka od prvog dana zagovara dijalog o fer izbornim uslovima i jednakom pristupu medijima sa nacionalnom frekvencijom između predstavnika vladajuće većine i opozicije.

Uskoro se očekuje početak jesenjeg zasedanja Skupštine Srbije, te se nadamo da će se dijalog proširiti i na sve ostale predstavnike vlasti i opozicije, da će se odigravati javno, transparentno i u instituciji koja je za to predviđena, dodaje se u saopštenju.

(FoNet, Tanjug)

Autor:
Pošaljite komentar
Simić: U toku razgovori vlasti i dela opozicije

Simić: U toku razgovori vlasti i dela opozicije

30.07.2019. 12:46 13:52