Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ZASEDALA SKUPŠTINA VOJVODINE Izborna pravila usklađena sa zakonom

04.10.2023. 18:15 18:20
Piše:
Izvor: F. Bakić 

Skupština Vojvodine usvojila je većinom glasova izmene pokrajinskih izbornih pravila na jučerašnjoj sednici, pred koju je Dmitar Stanišić iz SNS-a novinarima pojasnio da se radi o tehničkom uslaglašavanju sa republičkim zakonima, te da je indirektno u pitanju sprovođenje međustranačkog sporazuma o izbornim uslovima iz 2021. godine.

Ujedno, Stanišić, koji je predsednik poslaničke grupe, nije želeo da komentariše navode da će vladajuća većina pokrenuti proces raspuštanja pokrajinskog parlamenta, kako bi se izbori na nivou Vojvodine održali u decembru, zajedno sa republičkim i lokalnim izborima u pojedinim opštinama i gradovima.

- O takvim stvarima ja sada trenutno ne mogu govorim, jer prosto nemam informacije. Sve ono što bih ja sada spekulisao bilo bi u domenu nekog mog ličnog razmišljanja. Ja sam presednik poslaničke grupe i mi radimo i funkcionišemo po sistemu dogovora, analize, donošenja odluka kao kolektivni organ. U tom slučaju, bilo bi neodgovorno da ja, kao pojedinac, iznosim stav čitave poslaničke grupe, a da se pre toga nismo dogovorili, nismo o tome razgovarali – izjavio je Stanišić.


Zobenica: Izbori će biti kada dođe vreme

Potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Damir Zobenica tokom rasprave ocenio je kritike opozicije kao „besmislene", jer, kako je rekao, u većinskom sistemu SNS bi imao 116 poslanika, a SVM preostala četiri. Po njegovim rečima, opozicione stranke koje kritikuju izmene izbornih uslova tražile su takve izmene na međustranačkom dijalogu.

- Izbori će biti kada dođe vreme, o tome će odlučiti građani Vojvodine preko svojih predstavnika u pokrijskoj skupštini. Mi smo parlamentarna demokratija – poručio je sa skupštinske govornice Zobenica.


On izmene odluke o izboru pokrajinskih poslanika nije želeo da dovede u vezu sa izborima u decembru, već je rekao da je tajming stvar dinamike donošenja odluka u Skupštini AP Vojvodine. Inicijalna kapisla, po Stanišiću, bila je izmena kojom se prebacuju ovlašćenja nekadašnjih radnih tela na lokalne izborne komisije.

Radi se o tehničkom uslaglašavanju sa republičkim zakonima, te da je indirektno u pitanju sprovođenje međustranačkog sporazuma o izbornim uslovima iz 2021. godine (Dmitar Stanišić)

- Nama je redovan rok za izbore sledeće godine. Sada, da li će datum biti pre ili kasnije, potpuno je svejedno, ali prosto imamo obavezu da to uradimo. Bilo bi nemoguće da sprovedemo pokrajinske izbore ukoliko pokrajinskom skupštinskom odlukom ne prenesemo ovlašćenja lokalnim izbornim komisijama. U suštini PIK ne bi mogla na teritoriji svih lokalnih samouprava da stigne da organizuje izbore. Danas je to došlo na dnevni red, prosto postoji ritam donošenja odluka u Skupštini AP Vojvodine, određuje se na kolegijumu, kad šta dođe na dnevni red... Da li je moglo ranije, moguće. Da li je moglo kasnije? Takođe – odgovorio je Stanišić na novinarsko pitanje.

Kao što radikali nisu do sada podržali nijednu odluku Pokrajinske vlade i skupštine u ovom sazivu, neće podržati ni odluku o raspuštanju pokrajinskog parlamenta, mada u stranci priželjkuju i spremaju se za pokrajinske izbore (Đurađ Jakšić)

Kako je podsetio, smanjen je i broj potpisa koji su neophodni za predaju liste na pokrajinskim izborima sa 6.000 na 4.000, dok je sa 3.000 potpisa broj smanjen na 2.000 što se tiče manjinskih lista, a produženi su i rokovi za prigovor. Stanišić je ukazao da će izborni proces biti mnogo transparentniji, pošto se sva izborna akta i dokumenti loklanih komisija po usvajanju u PIK-u objavljuju na sajtu ove institucije.


Stranke i grupe građana

Prema rečima Dmitra Stanišića , odredbe kojima se zabranjuje koalicija grupa građana i političkih stranka usklađene su sa zakonima o izboru narodnih poslanika i o lokalnim izborima.

- Ako ćemo da se bavimo političkom tradiciji i praksom, moram da kažem da se od uvođenja višestranačja na teritoriji AP Vojvodine nikad nije desilo da postoji koalicija grupe građana i određene političke stranke. Dakle nije zabranjena bilo kakva vrsta koalicije, osim grupe građana i političkih stranaka što do sada, ponavljam, nikada nije ni bilo – naveo je Dmitar Stanišić.


S druge strane, Đurađ Jakšić iz SRS, smtra da su izmenama izbornih pravila zadržana sva ključna rešenja i postulati izbornog procesa u Pokrajini: Vojvodina kao jedna izborna jedinica, proporcionalni sistem i glasanje za izborne liste.

Po njegovim rečima, kao što radikali nisu do sada podržali nijednu odluku Pokrajinske vlade i skupštine u ovom sazivu, neće podržati ni odluku o raspuštanju pokrajinskog parlamenta, mada u stranci priželjkuju i spremaju se za pokrajinske izbore.

U ime poslaničke grupe NADA (POKS i Nova DSS) prof. dr Goran Ivančević kazao je da će glasati protiv svih predloga na dnevnom redu sednice.

- Prvi razlog što ne možemo podržati odluku o izmenama izbornih uslova jeste što se to, po svim demokratskim standardima, ne radi u izbornoj godini. Drugi razlog je što se zalažemo za promenu izbornog sistema, odnosno da se uvede personalizovan izborni sistem. Da se ne glasa za listu koja je zatvorena, blokirana, već da se glasa za ličnost – napomenuo je Ivančević.

I dr Branislav Ristivojević iz Nove DSS ukazao je da se „pravila igre ne menjaju pred utakmicu". Dodao i da je njihova koalicija protiv smanjenja broja potrebnih potpisa za kandidovanje lista.


Nosilac liste

Govoreći o izmeni kojom se omogućava da nosilac liste ne mora da živi i ima prebivalište na teritoriji AP Vojvodine, dok kandidati moraju, Stanišić je istakao da ni do sada nije postajalo takvo ograničenje.

- Samo formalizujemo nešto što realno u političkom životu AP Vojvodine postoji decenijama unazad. Od uvođenja višestranačja imamo niz primera toga, tako da ne vidim ništa sporno u tome. Prosto to je odluka koju smo doneli na osnovu nekih pređašnjih iskustava  - zaključio je Dmitar Stanišić.


Da je LSV  učestvovao u međustranačkom dijalogu o izbornim uslovima potvrdio je i Saša Šućurović iz poslaničke grupe Vojvođanski front, ali je i dodao da su na kraju usvojene samo „kozmetičke promene" koje neće uticati na izbornu volju birača.  Šućurović se upitao da li će pokrajinska skupština biti raspuštena jer nije dobro radila ili to nije činila dobro Pokrajinska vlada, ili taj zahtev stiže iz Beograda.

Pokrajinski poslanici juče su većinom glasova usvojili svih osam tačaka dnevnog reda, među kojima i Prostorni plan Carske bare, program razvoja visokog školstva i nauke do 2030. godine, vredan skoro 4,8 milijardi dinara, te izveštaje o poslovanju u prošloj godini „Voda Vojvodine", „Vojvodina šuma" i Zavoda za urbanizam Vojvodine.

S. Krstić

Autor:
Pošaljite komentar