Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vučićev put u Kinu promešao fotelje?

05.04.2017. 08:15 08:30
Piše:
Izvor: Tanjug

Da li će aktuelni predsednik Srbije Tomislav Nikolić imati kancelariju na adresi Andrićev venac broj 1 do kraja maja, ili će ipak morati da skrati mandat, znaće se u narednih mesec dana.

Mogućnost da Nikolić petogodišnji mandat na funkciji šefa države umanji za oko dve nedelje nagovestio je indirektno premijer Aleksandar Vučić, govoreći o poseti Kini koja mu predstoji. Očekuje poziv predsednika Kine Si Đinpinga za posetu najverovatnije 14. i 15. maja. Veruje da će u Kinu otputovati kao predsednik Vlade, ali možda i kao predsednik republike jer, naglašava, spreman je da se uskladi s tim što bude zahtevano.

„To je za Srbiju poseta od ogromnog značaja. Ako kažu da moram da idem kao predsednik, ne znam ni sam kakvi su zakonski rokovi, ali znam koliko nam je važna ta poseta i odluka“  rekao je Vučić.

Prethodnica novoizabranom predsedniku u Kini bio je pre nekoliko dana Nikolić, ali u oproštajnoj poseti. Vučić je ocenio da je predsednik Nikolić sve pripremio za uspostavljanje avio-linije Beograd–Peking te izrazio uverenje da će on, s tim u vezi, moći da obraduje Srbiju sredinom maja.

Da bi, ako bude potrebno zbog odlaska u Kinu, premijer mogao pre 31. maja promeniti odredište i preuzeti novu dužnost, moraće fotelju da oslobodi Tomislav Nikolić. Zakon kaže da petogodišnji mandat predsednika Republike prestaje kad istekne vreme na koje je izabran. Pre toga, mandat mu prestaje ako podnese ostavku, ili ako bude razrešen. Samim tim, ukoliko bi kineska strana zatražila da Vučić doputuje kao predsednik, Nikolić bi morao da podnese ostavku na mesto šefa države i prosledi je predsednici Skupštine Srbije Maji Gojković. Mandat predsednika republike prestaje, stoji u zakonu, kad ostavka prispe u Narodnu skupštinu. Nikolić bi bio dužan da obavesti javnost o tomnj da je podneo ostavku, a ako želi, tom prilikom mogao bi je i obrazložiti.

Ukoliko bi kineska strana zatražila da Vučić doputuje kao predsednik, Nikolić bi morao da podnese ostavku na mesto šefa države i prosledi je predsednici Skupštine Srbije Maji Gojković

Gledajući koliko je Nikolić tokom proteklog mandata pažnje posvećivao dobrim odnosima s Kinom, teško bi se moglo pretpostaviti da bi se oglušio o želju kineske strane. Jer, drugačiji scenario, koji bi podrazumevao razrešenje, zahtevao bi mnogo komplikovaniju proceduru. Takav predlog može Narodnoj skupštini predložiti najmanje trećina narodnih poslanika ako smatra da je šef države povredio Ustav, a postupak se pokreće većinom glasova svih narodnih poslanika. Ustavni sud dužan je da u roku od 45 dana od dana kad je pokrenut postupak za razrešenje odluči o tome da li je predsednik republike povredio Ustav. Ako Ustavni sud odluči da je predsednik republike povredio Ustav, za odluku o razrešenju potreban je glas dve trećine narodnih poslanika.

Mandat novoizabranog predsednika Aleksandra Vučića počeće da teče kada položi zakletvu pred Narodnom skupštinom. Nakon što potpiše tekst svečane zakletve i stupi na dužnost uz zvuke državne himne, ostaje upražnjeno mesto predsednika Vlade. No, i kada napusti Nemanjinu, Vučić nastavlja da bude ključna figura u procesu izbora novog kabineta, pošto je u opisu njegovog posla da predloži mandatara.

Ovih dana već uveliko se spekuliše o tme ko bi mogao biti novi premijer. Vučić ne iznosi ime naslednika, a niko od stranačkih funkcionera, niti od koalicionih partnera ne izjašnjava se da bi želeo fotelju u Nemanjinoj. Lider socijalista Ivica Dačić tvrdi da je već bio premijer te da mu je diplomatija dovoljna, a u tom pravcu razmišlja, sudeći po izjavama, i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, koga mnogi vide kao čoveka od Vučićevog najvećeg poverenja. Među spekulacijama je i varijanta po kojoj bi se Vučić opredelio za nestranačku ličnost, a u tom scenariju neki su videli ministarku državne uprave i lokalne samouprave Anu Brnabić, kao prvu srpsku premijerku. Međutim, ona je juče izjavila da nema nikakvu informaciju o tome ko će biti novi premijer, uz napomenu da su mediji već proglasili najmanje tri predsednika vlade.

Da li će Vučić brzo doneti odluku o svom nasledniku, ili će pustiti da se malo „krčka”, ostaje da se vidi, tek, jedno u tome je izvesno: nova vlada mora biti izabrana mesec dana nakon njegove ostavke, pošto će u trenutku kada ona stupi na snagu prestati mandat i svim stanarima Nemanjine. U protivnom, predsednika bi zakonski rokovi prinudili na to da raspusti parlament i raspiše parlamentarne izbore. Podsetimo, uoči raspisivanja predsedničkih izbora Vučić je rekao da nije trenutak i za parlamentarne jer, ocenio je, postoji politička stabilnost, sa čime su se složili i njegovi koalicioni partneri.

S. Stanković

 

Ko koga obaveštava

Saradnja najviših organa vlasti u Srbiji upisana je i u zakon kojim se regulišu prava i družnosti predsednika. Narodna skupština i Vlada dužne su da šefa države na njegov zahtev obaveštavaju o pitanjima iz svoje nadležnosti koja su bitna za izvršavanje nadležnosti predsednika republike.

S druge strane, predsednik republike obaveštava Narodnu skupštinu ili Vladu na njihov zahtev o pitanjima iz svoje nadležnosti koja su bitna za ostvarivanje nadležnosti Narodne skupštine ili Vlade.

 

Brnabić o budućem premijeru

Ministarka Ana Brnabić je juče na pitanje novinara da li je zainteresovana za premijersko mesto rekla da ne želi da priča o tome jer to ne bi bilo fer prema premijeru, budućem predsedniku, ali ni prema kolegama u Vladi.

„Sešćemo svi zajedno, pretpostavljam – rekla je Ana Brnabić novinarima.“ To je Vučićeva odluka, on će kao predsednik dati priliku nekom da napravi tu vladu.  Kako je naglasila, najvažnije je da su izbori protekli u najboljem redu, u odnosu na atmosferu kakva je bila u predizbornoj kampanji.

„Pobeda je bila ubedljiva u prvom krugu. To znači mnogo i za Vladu jer je dobila još jednu potvrdu većine“  zaključila je Ana Brnabić.

Autor:
Pošaljite komentar