overcast clouds
20°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучићев пут у Кину промешао фотеље?

05.04.2017. 08:15 08:30
Пише:
Извор: Tanjug

Да ли ће актуелни председник Србије Томислав Николић имати канцеларију на адреси Андрићев венац број 1 до краја маја, или ће ипак морати да скрати мандат, знаће се у наредних месец дана.

Могућност да Николић петогодишњи мандат на функцији шефа државе умањи за око две недеље наговестио је индиректно премијер Александар Вучић, говорећи о посети Кини која му предстоји. Очекује позив председника Кине Си Ђинпинга за посету највероватније 14. и 15. маја. Верује да ће у Кину отпутовати као председник Владе, али можда и као председник републике јер, наглашава, спреман је да се усклади с тим што буде захтевано.

„То је за Србију посета од огромног значаја. Ако кажу да морам да идем као председник, не знам ни сам какви су законски рокови, али знам колико нам је важна та посета и одлука“  рекао је Вучић.

Prеthodnica новоизабраном председнику у Кини био је пре неколико дана Николић, али у опроштајној посети. Вучић је оценио да је председник Николић све припремио за успостављање авио-линије Београд–Пекинг те изразио уверење да ће он, с тим у вези, моћи да обрадује Србију средином маја.

Да би, ако буде потребно због одласка у Кину, премијер могао пре 31. маја променити одредиште и преузети нову дужност, мораће фотељу да ослободи Томислав Николић. Закон каже да петогодишњи мандат председника Републике престаје кад истекне време на које је изабран. Пре тога, мандат му престаје ако поднесе оставку, или ако буде разрешен. Самим тим, уколико би кинеска страна затражила да Вучић допутује као председник, Николић би морао да поднесе оставку на место шефа државе и проследи је председници Скупштине Србије Маји Гојковић. Мандат председника републике престаје, стоји у закону, кад оставка приспе у Народну скупштину. Николић би био дужан да обавести јавност о томњ да је поднео оставку, а ако жели, том приликом могао би је и образложити.

Уколико би кинеска страна затражила да Вучић допутује као председник, Николић би морао да поднесе оставку на место шефа државе и проследи је председници Скупштине Србије Маји Гојковић

Гледајући колико је Николић током протеклог мандата пажње посвећивао добрим односима с Кином, тешко би се могло претпоставити да би се оглушио о жељу кинеске стране. Јер, другачији сценарио, који би подразумевао разрешење, захтевао би много компликованију процедуру. Такав предлог може Народној скупштини предложити најмање трећина народних посланика ако сматра да је шеф државе повредио Устав, а поступак се покреће већином гласова свих народних посланика. Уставни суд дужан је да у року од 45 дана од дана кад је покренут поступак за разрешење одлучи о томе да ли је председник републике повредио Устав. Ако Уставни суд одлучи да је председник републике повредио Устав, за одлуку о разрешењу потребан је глас две трећине народних посланика.

Мандат новоизабраног председника Александра Вучића почеће да тече када положи заклетву пред Народном скупштином. Након што потпише текст свечане заклетве и ступи на дужност уз звуке државне химне, остаје упражњено место председника Владе. Но, и када напусти Немањину, Вучић наставља да буде кључна фигура у процесу избора новог кабинета, пошто је у опису његовог посла да предложи мандатара.

Ових дана већ увелико се спекулише о тме ко би могао бити нови премијер. Вучић не износи име наследника, а нико од страначких функционера, нити од коалиционих партнера не изјашњава се да би желео фотељу у Немањиној. Лидер социјалиста Ивица Дачић тврди да је већ био премијер те да му је дипломатија довољна, а у том правцу размишља, судећи по изјавама, и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, кога многи виде као човека од Вучићевог највећег поверења. Међу спекулацијама је и варијанта по којој би се Вучић определио за нестраначку личност, а у том сценарију неки су видели министарку државне управе и локалне самоуправе Ану Брнабић, као прву српску премијерку. Међутим, она је јуче изјавила да нема никакву информацију о томе ко ће бити нови премијер, уз напомену да су медији већ прогласили најмање три председника владе.

Да ли ће Вучић брзо донети одлуку о свом наследнику, или ће пустити да се мало „крчка”, остаје да се види, тек, једно у томе је извесно: нова влада мора бити изабрана месец дана након његове оставке, пошто ће у тренутку када она ступи на снагу престати мандат и свим станарима Немањине. У противном, председника би законски рокови принудили на то да распусти парламент и распише парламентарне изборе. Подсетимо, уочи расписивања председничких избора Вучић је рекао да није тренутак и за парламентарне јер, оценио је, постоји политичка стабилност, са чиме су се сложили и његови коалициони партнери.

С. Станковић

 

Ко кога обавештава

Сарадња највиших органа власти у Србији уписана је и у закон којим се регулишу права и дружности председника. Народна скупштина и Влада дужне су да шефа државе на његов захтев обавештавају о питањима из своје надлежности која су битна за извршавање надлежности председника републике.

С друге стране, председник републике обавештава Народну скупштину или Владу на њихов захтев о питањима из своје надлежности која су битна за остваривање надлежности Народне скупштине или Владе.

 

Брнабић о будућем премијеру

Министарка Ана Брнабић је јуче на питање новинара да ли је заинтересована за премијерско место рекла да не жели да прича о томе јер то не би било фер према премијеру, будућем председнику, али ни према колегама у Влади.

„Сешћемо сви заједно, претпостављам – рекла је Ана Брнабић новинарима.“ То је Вучићева одлука, он ће као председник дати прилику неком да направи ту владу.  Како је нагласила, најважније је да су избори протекли у најбољем реду, у односу на атмосферу каква је била у предизборној кампањи.

„Победа је била убедљива у првом кругу. То значи много и за Владу јер је добила још једну потврду већине“  закључила је Ана Брнабић.

Аутор:
Пошаљите коментар