Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vučić: Niš tehnološki centar za 21 vek

28.07.2017. 11:45 13:02
Piše:
Foto: Tanjug

NIŠ: Srbija ulaže u Niš, sa idejom da taj grad postane tehnološki centar za 21 vek, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Nišu i dodao da se, da bi se to dogodilo, na prvom mestu moramo boriti za mir i stabilnost.

Predsednik Vučić je danas pre podne razgovarao sa predstavnicima austrijske kompanije Cumtobel, koja će u Nišu graditi fabriku, a u zajedničkoj izjavi za novinare sa predsednikom te kompanije Ulrihom Šumaherom, poručio da je ponosan na sve što je i do sada učinjeno u tom gradu i okrugu.



Podsetio je da su ga, kada je pre godinu dana obećavao dolazak novih investitora, svi, a posebno novinari gledali s čudom, uvereni da "prodaje maglu"."Za nas je najvažnije da će prvi proizvodi iz fabrike Cumtobela izaći već u maju naredne godine. Oni će započeti da zapošljavaju i stručnjake i obične radnike". Fabrika će zapošljavati 1.100 radnika", rekao je predsednik. 



Naveo je da je reč o fabrici koja je u Austriji osnovana pre 60 godina, a danas predstavja giganta u oblasti rasvete.Oni će, kazao je zapošljavati i inženjere i zato su stupili u kontakt sa Univerzitetom u Nisu i srednjim školama kako bi za sebe obezbedili najbolje kadrove.



"To je važno za Srbiju, jer nećemo morati da uzimamo radnu snagu iz inostranstva. Nadam se da ovde nećemo morati da dovodimo radnike sa strane, ni iz Makedonije ni iz Albnanije", rekao je predsednik.Istakao je da cela investicija vredi 30,6 miliona evra, a da je vlada danas potpisla subvencije koje iznose osam miliona evra, što, kako je rekao, pokazuje kakve su i kolike neistine iznesene s tim u vezi, poput navoda u medijima da će subvencije za jedno radno mesto biti 50.000 evra.



"Tako neko izgovori glupost i ostane živ", konstatovao je predsednik Vučić. Predsednik je istakao da Srbija ulaže u Niš, jer Niš je, kako je kazao, mesto koje postaje novi ndustrijski centar Srbije.Tu su, podsetio je Cumtobel, Leoni, Astra, Džonsonelektrik.

 

Aleksandar Vučić,  Foto: Tanjug

"Nišu vraćamo život i gradska kasa bolje funkcioniše. Nisam još sasvim zadovoljan, ali značajno bolje nego u prethodnom vremenu", rekao je predsednik. Zahvalio je menadžmentu Cumtobela, rekavši da ni rasveta u Beogradu ne bi bila kakva je danas da nije bilo njihove pomoći. 



"Nas cilj je da u Nišu spustimo broj nezaposlenih na manje od 20.000, a pre tri, četiri godine nezaposleno u ovom gradu je bilo 50.000 ljudi", rekao je.Sva ova ulaganja, rekao je, ne donose dobrobit samo porodicama već i gradu Nišu koji će imati više novca za infrastrukturna ulaganja, za nove turističke atrakcije, za privlačenje većeg broja turista i očeujem da će to Niš znati da iskoristi na najboli način. 



"Svi mi u Srbiji verujemo u Niš i verujemo da upravo ovde možemo da stvorimo novu tehnologiju za 21 vek i za to moramo da se borimo svakog dana, jer moramo a obezbedimo pre svega za mir i stabilnost", rekao je predsednik Srbije čestitajući na Ugovoru koji će danas biti potpisan sa Cumtobelom. Posebno je čestitao onima koji će imati zaposlene i predstavljati našu zemlju u ovom gigantu i fabrici kakva je Cumtobel. 



Predsednik te kompanije Šumaher istakao je da će fabrika u Nišu imati važnu ulogu u strategiji koncerna, dodajući da je ona deo globalnog sistema, u kojem će imati svoje bitno mesto.



Istakao je da Cumtobel ne dolazi u Niš kako bi prebacio iz neke druge zemlje radna mesta, već otvara novi pogon, bitan u strukturi koncerna.Prvi proizvodi iz Niša treba da izađu u maju, a to je, kako je konstatovao, veoma brzo, jer se počinje od nule, pa je za brz razvoj veoma bitna podrška ne samo vlade, već i lokalnih vlasti i zajednice.

Kako sam dolazak Cumtobela proslavio čašicom rakije



Predsednik Aleksandar Vučić, koji je danas u Nišu prisustvovao polaganju kamena-temeljca za izgradnju austrijske fabrike za rasvetu Cumtobel, rekao je danas da je ta investicija bila povod da po drugi put za vreme premijerskog mandata popije čašicu rakije.Vučić je novinarima rekao da su još dve zemlje pored Srbije bile zainteresovane da privuku investicije te fabrike, ali da je, eto, Srbija pobedila. 



"Dva puta tokom dugih godina rada u vladi sam popio 0,3 decilitra rakije, a jedna od tih prilika je bila kada sam čuo da je Cumtobel izabrao Srbiju, jer sam bio toliko srećan, znajući koliko će to značiti za Niš i jugoistok Srbije", ispričao je predsednik Vučić.

Kazao je da je Cumtobel odlučio da investira u Srbiju pre svega zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije, i dodao da se razgovaralo o brojkama, da su podsticaji važni, ali da je najvažnija lokalna podrška.



„Niš smo izabrali iz više razloga. To je grad koji se razvija i ima odličnu geografsku poziciju, dobru infrastrukturnu povezanost, ali i pre svega snažnu osnovu dobro obrazovanih građana. Niš će imati veliku budućnost i radujemo se što ćemo biti deo te budućnosti. Želimo da budemo posmatrani kao članovi lokalne zajednice, a ne kao strana firma", objasnio je Šumaher.



Šumaher je naglasio da proizvodnja u Nišu neće biti samo za lokalne potrebe, već će proizvodi biti namenjeni za izvoz u Evropu.Proizvodni obim u Nišu biće preveleik da se pokriju potrebe samo srpskog tržišta, naglasio je on. 



On je dodao da se u Nišu sada gradi proizvodni pogon, ali da postoje planovi za saradnju sa univerzitetima, ulaganje u lokalnu zajednicu."Uložićemo i u razvoj novih materijala, poput prerade metala, premaze, plastike... Ovo je više nego proizvodna linija, razvijaće tehnologiju", rekao je Šumaher.



Šumaher je kazao da je koncern posmatrao gde da se širi, a da je strateški cilj bio širenje na jugoistočnu Evropu.„Naravno da smo gledali brojke za mnoge države, a bilo je kandidata. Međutim, lično verujem da nije sve u brojkama, već u ljudima", objasnio je on. 



Šumaher je kazao da je u procesu potrage za mestom za investiranje kontaktirana Srbija i da je uprava kompanije imala priliku da se sretne sa Vučićem. „Dobili smo podršku ne samo preko programa za finansiranje, jer postoje slične šeme u drugim državama. Srbija je na putu ka EU, razvija se i most je ka Rusiji. Dobili smo izuzetnu podršku ljudi, tako da odluka nije doneta zbog brojki", poručio je on.



Šumaher je kazao da je odlučeno da se investira u Niš, jer je iz Vlade ukazano da je Niš regionalni centar i da bi se ulaganjem pomoglo razvoju celog regiona.

Niš, sve značajnije mesto za Srbiju



Niš postaje sve značajnije mesto za Srbiju, raskrsnica je auto-puteva ka Grčkoj, Bugarskoj, a uskoro i ka Albaniji i Prištini, a ti putevi postajaće sve atraktivniji, jer ćemo imati sve bližu saradnji sa tim zemljama, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić objašnjavajući zašto je taj grad predložio da bude sedište fabrike austrijskog proizvođača rasvete, Cumtobel.



Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da su nekada investitori odlazili na sever i severo-zapad, ali da istok postaje sve atraktivniji.



Predsednik je naglasio i da je lično molio da Cumtobel dođe u Niš, jer je, kako je rekao, taj grad mnogo propatio od 90-tih do 2010, "gubeći fabriku za fabrikom preko noći, kada su ljudi gubili svoj život i perspektivu".

Ne nudim rešenje, nego dijalog 



Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas u Nišu da je njegova inicijativa za "unutrašnji dijalog" o Kosovu i Metohiji nešto što bi svako ozbiljan i odgovoran morao da pokrene i dodao da mnogi samo razmišljaju šta je to što se narodu sviđa, a ne i šta nam je potrebno. 



Predsednik Vučić je rekao da on ni do sada nije tako razmišljao i radio, jer da je radio ono samo ono što se narodu sviđa mi danas ne bismo imali stabilne finansije, Zakon o radu, uređenu ekonomiju, a zemljom bi, kazao je, upravljali oni koji uzmu milion, dva, deset ili sto, a ne vrate ništa, jer su se tako dogovorili sa političarima. 



"To više nije moguće u Srbiji", istakao je.



"Srbija je normalna, pristojna i sve uspešnija zemlja, a to je moguće samo kada narodu ne podilazite, već rešavate probleme. I to je neka vrsta dijaloga", kazao je Vučić neposredno pre polaganja kamena-temljca za austrijsku fabriku Cumtobel.

 

Autor:
Pošaljite komentar