clear sky
8°C
21.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучић: Ниш технолошки центар за 21 век

28.07.2017. 11:45 13:02
Пише:
Фото: Tanjug

НИШ: Србија улаже у Ниш, са идејом да тај град постане технолошки центар за 21 век, рекао је данас председник Србије Александар Вучић у Нишу и додао да се, да би се то догодило, на првом месту морамо борити за мир и стабилност.

Председник Вучић је данас пре подне разговарао са представницима аустријске компаније Цумтобел, која ће у Нишу градити фабрику, а у заједничкој изјави за новинаре са председником те компаније Улрихом Шумахером, поручио да је поносан на све што је и до сада учињено у том граду и округу.



Подсетио је да су га, када је пре годину дана обећавао долазак нових инвеститора, сви, а посебно новинари гледали с чудом, уверени да "продаје маглу"."За нас је најважније да ће први производи из фабрике Цумтобела изаћи већ у мају наредне године. Они ће започети да запошљавају и стручњаке и обичне раднике". Фабрика ће запошљавати 1.100 радника", рекао је председник. 



Навео је да је реч о фабрици која је у Аустрији основана пре 60 година, а данас представја гиганта у области расвете.Они ће, казао је запошљавати и инжењере и зато су ступили у контакт са Универзитетом у Нису и средњим школама како би за себе обезбедили најбоље кадрове.



"То је важно за Србију, јер нећемо морати да узимамо радну снагу из иностранства. Надам се да овде нећемо морати да доводимо раднике са стране, ни из Македоније ни из Албнаније", рекао је председник.Истакао је да цела инвестиција вреди 30,6 милиона евра, а да је влада данас потписла субвенције које износе осам милиона евра, што, како је рекао, показује какве су и колике неистине изнесене с тим у вези, попут навода у медијима да ће субвенције за једно радно место бити 50.000 евра.



"Тако неко изговори глупост и остане жив", констатовао је председник Вучић. Председник је истакао да Србија улаже у Ниш, јер Ниш је, како је казао, место које постаје нови ндустријски центар Србије.Ту су, подсетио је Цумтобел, Леони, Астра, Џонсонелектрик.

 

Александар Вучић,  Фото: Танјуг

"Нишу враћамо живот и градска каса боље функционише. Нисам још сасвим задовољан, али значајно боље него у prеthodnom времену", рекао је председник. Захвалио је менаџменту Цумтобела, рекавши да ни расвета у Београду не би била каква је данас да није било њихове помоћи. 



"Нас циљ је да у Нишу спустимо број незапослених на мање од 20.000, а пре три, четири године незапослено у овом граду је било 50.000 људи", рекао је.Сва ова улагања, рекао је, не доносе добробит само породицама већ и граду Нишу који ће имати више новца за инфраструктурна улагања, за нове туристичке атракције, за привлачење већег броја туриста и очеујем да ће то Ниш знати да искористи на најболи начин. 



"Сви ми у Србији верујемо у Ниш и верујемо да управо овде можемо да створимо нову технологију за 21 век и за то морамо да се боримо сваког дана, јер морамо а обезбедимо пре свега за мир и стабилност", рекао је председник Србије честитајући на Уговору који ће данас бити потписан са Цумтобелом. Посебно је честитао онима који ће имати запослене и представљати нашу земљу у овом гиганту и фабрици каква је Цумтобел. 



Председник те компаније Шумахер истакао је да ће фабрика у Нишу имати важну улогу у стратегији концерна, додајући да је она део глобалног система, у којем ће имати своје битно место.



Истакао је да Цумтобел не долази у Ниш како би пребацио из неке друге земље радна места, већ отвара нови погон, битан у структури концерна.Први производи из Ниша треба да изађу у мају, а то је, како је констатовао, веома брзо, јер се почиње од нуле, па је за брз развој веома битна подршка не само владе, већ и локалних власти и заједнице.

Како сам долазак Цумтобела прославио чашицом ракије



Председник Александар Вучић, који је данас у Нишу присуствовао полагању камена-темељца за изградњу аустријске фабрике за расвету Цумтобел, рекао је данас да је та инвестиција била повод да по други пут за време премијерског мандата попије чашицу ракије.Вучић је новинарима рекао да су још две земље поред Србије биле заинтересоване да привуку инвестиције те фабрике, али да је, ето, Србија победила. 



"Два пута током дугих година рада у влади сам попио 0,3 децилитра ракије, а једна од тих прилика је била када сам чуо да је Цумтобел изабрао Србију, јер сам био толико срећан, знајући колико ће то значити за Ниш и југоисток Србије", испричао је председник Вучић.

Казао је да је Цумтобел одлучио да инвестира у Србију пре свега захваљујући председнику Александру Вучићу и Влади Србије, и додао да се разговарало о бројкама, да су подстицаји важни, али да је најважнија локална подршка.



„Ниш смо изабрали из више разлога. То је град који се развија и има одличну географску позицију, добру инфраструктурну повезаност, али и пре свега снажну основу добро образованих грађана. Ниш ће имати велику будућност и радујемо се што ћемо бити део те будућности. Желимо да будемо посматрани као чланови локалне заједнице, а не као страна фирма", објаснио је Шумахер.



Шумахер је нагласио да производња у Нишу неће бити само за локалне потребе, већ ће производи бити намењени за извоз у Европу.Производни обим у Нишу биће превелеик да се покрију потребе само српског тржишта, нагласио је он. 



Он је додао да се у Нишу сада гради производни погон, али да постоје планови за сарадњу са универзитетима, улагање у локалну заједницу."Уложићемо и у развој нових материјала, попут прераде метала, премазе, пластике... Ово је више него производна линија, развијаће технологију", рекао је Шумахер.



Шумахер је казао да је концерн посматрао где да се шири, а да је стратешки циљ био ширење на југоисточну Европу.„Наравно да смо гледали бројке за многе државе, а било је кандидата. Међутим, лично верујем да није све у бројкама, већ у људима", објаснио је он. 



Шумахер је казао да је у процесу потраге за местом за инвестирање контактирана Србија и да је управа компаније имала прилику да се сретне са Вучићем. „Добили смо подршку не само преко програма за финансирање, јер постоје сличне шеме у другим државама. Србија је на путу ка ЕУ, развија се и мост је ка Русији. Добили смо изузетну подршку људи, тако да одлука није донета због бројки", поручио је он.



Шумахер је казао да је одлучено да се инвестира у Ниш, јер је из Владе указано да је Ниш регионални центар и да би се улагањем помогло развоју целог региона.

Ниш, све значајније место за Србију



Ниш постаје све значајније место за Србију, раскрсница је ауто-путева ка Грчкој, Бугарској, а ускоро и ка Албанији и Приштини, а ти путеви постајаће све атрактивнији, јер ћемо имати све ближу сарадњи са тим земљама, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић објашњавајући зашто је тај град предложио да буде седиште фабрике аустријског произвођача расвете, Цумтобел.



Вучић је, одговарајући на питања новинара, рекао да су некада инвеститори одлазили на север и северо-запад, али да исток постаје све атрактивнији.



Председник је нагласио и да је лично молио да Цумтобел дође у Ниш, јер је, како је рекао, тај град много пропатио од 90-тих до 2010, "губећи фабрику за фабриком преко ноћи, када су људи губили свој живот и перспективу".

Не нудим решење, него дијалог 



Председник Србије Александар Вучић поручио је данас у Нишу да је његова иницијатива за "унутрашњи дијалог" о Косову и Метохији нешто што би свако озбиљан и одговоран морао да покрене и додао да многи само размишљају шта је то што се народу свиђа, а не и шта нам је потребно. 



Председник Вучић је рекао да он ни до сада није тако размишљао и радио, јер да је радио оно само оно што се народу свиђа ми данас не бисмо имали стабилне финансије, Закон о раду, уређену економију, а земљом би, казао је, управљали они који узму милион, два, десет или сто, а не врате ништа, јер су се тако договорили са политичарима. 



"То више није могуће у Србији", истакао је.



"Србија је нормална, пристојна и све успешнија земља, а то је могуће само када народу не подилазите, већ решавате проблеме. И то је нека врста дијалога", казао је Вучић непосредно пре полагања камена-темљца за аустријску фабрику Цумтобел.

 

Аутор:
Пошаљите коментар