Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vučić: Kula dobila fabriku posle 30 godina

21.11.2018. 12:29 16:14
Piše:
Izvor: Dnevnik/Jelena Ivanović

KULA: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio je danas fabriku "Kalcedonija" u Kuli u kojoj će biti zaposleno oko 400 radnika i poručio da je otvaranje fabrike novi početak za Kulu, grad koji je posle 30 godina dobio fabriku. 

"Kula je nekada bila značajno industrijsko mesto, ali smo uspeli u tih 30 godina da izgubimo sve, ne samo fabrike i industriju već i ljude, narod i veru u budućnost", rekao je predsednika na otvaranju fabrike. 



Vučić je podsetio da je ovo peta fabrika "Kalcedionija" koja je otvorena u Srbiji i da uskoro planiraju otvaranje šeste u Kikindi. U fabrici u Kuli zaposleno je prvih 100 radnika, a kako se proizvodnja bude širila biće zaposleno i preostalih 300.



Predsednik je ukazao da otvaranje novih fabrika nije samo važno za ljude koji će u njima raditi, već i za opštinu koja će imati veće prihode i tako moći da ulaže više novca na uređenje parkova, više u zdravstvo, školstvo ....



Predsednik je ukazao da danas imamo potpuno drugacije gradove u Srbiji i kao primer naveo Niš za koga kaže da je bio potpuno razoren, ali da je u tom gradu otvoreno šest novih fabrika.



"Moramo mnogo toga da uradimo za zapadno Bački okrug. U Vršcu je bolje, ali imamo mnogo siromašnih mesta, malih siromašnih opština u koje moramo mnogo da uložimo. Što rast bude izraženiji, moćićemo više novca da ulažemo u ta nerazvijena mesta", rekao je predsednik.

Dolazi i nemački Vicerman

On je istakao da će u Kuli, pored otvaranja fabrike Kalcedonija, danas, u februaru biti postavljen i kamen temeljac za fabriku nemačkog investitora Vicerman i poručio da Srbija više nije zemlja gubitnika.

"Srbija postaje zemlja pobednika i to pokazuje i na međunarodnom planu", rekao je Vučić obraćajući se građanima ispred fabrike Kalcedonija, u kojoj će biti zapsoleno 300 ljudi.



Vicermanova fabrika u Kuli, dodao je, uposliće još 300 ljudi, a investicija je vredna 20 miliona evra.



"Radi se i gradi i popravlja ono što su neki urušili prethodnih decenija i dičimo se i ponosimo time", naveo je predsednik Srbije i dodao da je to ono što donosi budućnost. 



Rekao je i da će morati mnogo više da se uradi za Sombor i Apatin,ali i da je uveren da se, uz sve mere koje su sprovedene u prethodnom periodu i koje su dovele do penzija i plata na novi, bolji nivo, nego što je ranije bio, da imamo priliku da uradimo više nego ikada i to ne samo puteva, škola, domova zdravlja, već i to da građani u svojim džepovima osete boljitak. 



"Srbija više nije zemlja gubitnika i postaje zemlja pobednika i to pokazuje i na međunarodnom planu", rekao je Vucićc i dodao da je vreme i da građani ovog kraja naše zemlje dobiju poštovanje države kakvo su zaslužili. 


Mirović: Ovo je velika vest za Kulu, AP Vojvodinu i Srbiju

„Ovo je velika i važna vest za Kulu, AP Vojvodinu i celu Srbiju. Reč je o petoj investiciji kompanije „Kalcedonija“ u našoj zemlji i svih pet su u pokrajini“, rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, koji je zajedno sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem prisustvovao otvaranju novog pogona italijanske kompanije „Kalcedonija“ u Kuli.

On je istakao da je novi pogon u Kuli značajan za razvoj same kompanije, ali i za lokalnu samoupravu i AP Vojvodinu, kojima će, kako je naveo, doneti veću dobit iz koje se stvaraju uslovi za brži ekonomski razvoj.

„Mi ćemo samo u Kuli iz dobiti koje stvaraju nove kompanije realizovati velike investicije. Pripremamo projekat izgradnje lokalnog puta od Stapara do Sivca, izgradnju sportsko-rekreativnog centra. Na tim i drugim poslovima nastavićemo zajedno da radimo, jer bez ekonomskog razvoja nema razvoja ni u drugim oblastima“, dodao je predsednik Mirović.

„Kula je nekada bila centar industrijske proizvodnje i sve to je urušeno poslednjih decenija. Baš zato Aranđelovdan slavimo kao novi početak za ovu opštinu i za mnoge porodice“, rekao je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

„Mi verujemo da u Srbiji i AP Vojvodini postoji svetla budućnost bazirana na dobrim zaradama, zato smo tu i širimo proizvodnju“, rekao je predsednik Upravnog odbora grupe „Kalcedonija“ Sandro Veronesi.

Istakavši da italijanske kompanije u Srbiji zapošljavaju 25.000 radnika, ambasador Italije Karlo Lo Kašo rekao je da je ta zemlja jedan od najvećih investitora u Srbiji i da je namera i cilj da to i ostane.

„Današnji dan, Aranđelovdan, ostaće upamćen kao novi početak za našu opštinu jer posle 30 godina otvaramo nova radna mesta“, rekao je predsednik Opštine Kula Velibor Milojičić, zahvalivši se Vladi Srbije i Pokrajinskoj vladi na podršci pri realizaciji ove investicije.


Nastavak dijaloga čim se takse ukinu

Aleksandar Vučić ponovio je danas da je Beograd spreman da nastavi dijalog čim Priština ukine takse. 

On je, nakon otvaranja novog proizvodnog postrojenja italijanske kompanije “Kalcedonija” u Kuli, novinarima rekao da u svakom dijalogu moraju da se poštuju pravila I postignuti dogovori. 

Na konstatciju da mnogi procenjuju da su nakon debakla Prištine u Interpolu veće šanse za oživljavanje dijaloga, te kako on na to gleda, uz prethodno iznet stav da nema nastavka dok Priština ne povuče mere prema robi iz centralne Srbije, Vučić je ponovio:

“Čekamo da Priština poštuje svoje obaveze i stavi se na stranu civilizovanih strana”, naglasio je Vučić. 


Skoplje i Podgorica pokazali da im je Priština važnija

Aleksandar Vučić izjavio je danas, povodom poziva ministra Aleksandra Vulina da Srbija promeni politiku prema Makedoniji i Crnoj Gori nakon glasanja za Kosovo u Interpolu, da će se Srbija ponašati odgovorno, ali u skladu sa njihovim odnosom prema Srbiji.

On je ponovio da su Skoplje i Podgorica pokazali da im je Priština mnogo važnija nego Beograd. 

Kaže da je Srbija tu poruku dobro razumela. 

"Želimo dobre odnose sa njima, ali smo shvatili koji su njihovi prioriteti. Mi ćemo se ponašati odgovorno, poštujući njih, ali dobro razumevajući na kom se mi njima mestu nalazimo i u skladu sa tim ponašati se u budućnosti", rekao je Vučicć. 

Ranije danas, ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da Srbija treba da promeni odnos prema Crnoj Gori i Makedoniji i da im pokaže da se prijateljstvo sa Srbijom mora zaslužiti. 


Prisajedinjenje najvažniji događaj u poslednjih 100 godina

Aleksandar Vučić rekao je danas da je prisajedinjenje Vojvodine, za njega lično, bio jedan od najvažnijih događaja u poslednjih sto godina i da će taj datum biti još važniji kada Vojvodina, kao deo Srbije, sledeću stoletnicu dočeka mnogo bogatija i uspešnija. 

Vučić je rekao da je za Srbiju značajno što ima podršku svih nacionalnih zajednica u Vojvodini.

"Želimo da gradimo zajedničku budućnost sa mađarskom braćom, i svim drugim ljudima. Sa svima koje jednake muke tište i more kao i nas Srbe", naglasio je on. 

Vučić je, na pitanje novinara o 100. godišnjici prisajedinjenja Vojvodine Srbiji, koja se obeležava ovog vikenda, izrazio zadovoljstvo što tom datumu RTV Vojvodine posvećuje celodnevni progam. 

“U subotu ću imati dosta obaveza, ali ću svaki slobodan trenutak provesti uz vašu televiziju. Taj datum je za mene najvažniji događaj u poslednjih 100 godina. Imam čast da sam dobio poziv da govorim na svečanoj akademiji, i da mi iz centralne, ili uže Srbije, kako se to nazivalo u komunustičkim podoelama, otkrijemo spomenik kralju Peri, pošto je to bio nadimak našeg velikog kralja Petra”, najavio je on u razgovoru sa novinarima, nakon otavranja novog pogona italijanske kompanije "Kalcedonija" u Kuli. 

Vučić je istakao da će ovaj datum biti još važniji kada Vojvodina kao deo Srbije sledeću stoletnicu dočeka mnogo bogatija i uspešnija nego što je to bio slučaj ranije.

Autor:
Pošaljite komentar
Kalcedonija će zaposliti 300 Kikinđana

Kalcedonija će zaposliti 300 Kikinđana

15.11.2018. 08:18 08:33