Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vučić: Ekonomski odnosi odlični,da unapredimo političke

06.12.2017. 13:11 13:23
Piše:
Izvor: Tanjug

BEOGRAD: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sa državnim vrhom Predsedništva BiH razgovarao o unapređenju odnosa, posebno političkih, te kako ubuduće da se izbegavaju situacije koje bi mogle doneti probleme jednoj ili drugoj zemlji. 

Ekonomski odnosi Srbije i Bosne i Hercegovine značajno su iznad nivoa naših političkih odnosa, za koje ne bih rekao da su loši, rekao je Vučić na konferenciji za novinare nakon sastanka s članovima Predsedništva BiH.


Vučić:Srbiji važne hidroelektrane unutar naše granice



Srbija je Bosni i Hercegovini ponudila predlog rešenja granice u vidu non-pejpera, po kojem bi Srbija dobila HE "Zvornik" i HE "Bajina Bašta" u celini na teritoriji Srbije, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić novinarima. 



On je, na zajedničkoj pres konferenciji u Beogradu, preneo da su predstavnici Predsedništva BiH imali drugačiji predlog, u vidu statusa tih elektrana, ali će se o tome još razgovarati. 



Takođe, predloženo je da dođe i do razmene teritorija kod Priboja i Ruda, "metar za metar".



"Nama je važna pruga Beograd - Bar, oko Štrpca. To bi mi uzeli i ponudili bi istu površinu u metrima kvadratnim", kazao je Vučić. 



Prema Vučiću, prva tema razgovora bila je izgradnja autoputa Sarajevo - Beograd, a na tu temu je, kako kaže, Srbija iznela fer stav.



Pokazali smo šta smo mi do sada uradili na Koridoru 11, odnosno kako i šta radimo na približavanju Beograda Sarajevu, kazao je Vučić. 



Prema njegovim rečima, spajanje ta dva grada je važno zbog bošnjačkog stanovništva u Srbiji, srpskog u BiH, ali pre svega zbog Srba i Bošnjaka u obe zemlje. 




Vučić je podsetio da je trgovinska razmena u prvih šest meseci bila milijardu i 424 miliona evra, te da svake godine raste za novih 200 miliona, sto, kako je rekao, BiH svrstava una jedno od najznačajnijih mesta među spoljnotrgovinskim partnerima Srbije. 


 BiH jedan od najznačajnijih trgovinskih partnera SR

Spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Bosne i Hercegovine u prvih deset meseci je 1,424 milijarde evra, i ta razlema svake godine raste za 200 miliona evra, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.



To, kako je rekao, svrstava BiH na mesto jednog od najvažnijih trgovinskih spoljnotrgovinskih partnera Srbije, kao i obrnuto.



"Naši ekonomski rezultati i sadradnja Srbije i BiH su čak i iznad nivoa političkih odnosa, koje ne bih ocenio kao loše", rekao je Vučić na pres konferenciji nakon sastanka sa članovima Predsedništva BiH.



On je naznačio je da od poslednjeg susreta zvaničnika, preko timova Vlade Srbije i Veća ministara BiH, otklonjeno nekoliko barijera u trgovini, čime možemo da se pohvalimo.



Vučić je naveo da su otklonjene barijere za izvoz pilećeg mesa i prerađevina, kao i piva iz BiH u Srbiju, a očekuje se da BiH otkloni barijere za izvoz piva iz Srbije u BiH. Takođe, olakšan je izvoz malina, voća, sokova i brašna, kao i mleka i mlečnih prozivoda u BiH, kao i izvoz šećera iz Bosne u Srbiju.




U međuvremenu se, dodao je, otklonjene su mnoge barijere koje su u ekonomskim odnosima, trgovinskim posebno, postojale, a kad je reč o politickim odnosima Vučić je rekao da su danas razgovarali o daljem unapređenju tih odnosa, a posebno o tome kako da se ubuduće izbegavaju situacije koje bi mogle doneti probleme jednoj ili drugoj zemlji. 


Stav BiH po pitanju KiM biće isti kao i stav Srbije 



Bosna i Hercegovina će u vezi pitanja Kosova I Metohije imati isti stav kao i Srbija, sve dok Srbija ne zauzme drugačiji stav, dogovoreno je danas na sastanku predsedniska Srbije sa članovima Predsedništva BiH.



Predsednik Srbije je to rekao na konferenciji za novinare i objasnio da je to stav Predsedništva BiH i istakao da nije u pitanju samo stav srpskog člana tog tela. 



Kako je rekao, druge dve najvažnije političke teme o kojima je razgovarano danas u Beogradu je pitanje granica i autoput Beograd - Sarajevo. 


 

Autor:
Pošaljite komentar
Srpska strana traži korekciju granice sa BiH na četiri tačke

Srpska strana traži korekciju granice sa BiH na četiri tačke

06.12.2017. 10:43 10:46