clear sky
22°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучић: Економски односи одлични,да унапредимо политичке

06.12.2017. 13:11 13:23
Пише:
Извор: Tanjug

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је са државним врхом Председништва БиХ разговарао о унапређењу односа, посебно политичких, те како убудуће да се избегавају ситуације које би могле донети проблеме једној или другој земљи. 

Економски односи Србије и Босне и Херцеговине значајно су изнад нивоа наших политичких односа, за које не бих рекао да су лоши, рекао је Вучић на конференцији за новинаре након састанка с члановима Председништва БиХ.


Вучић:Србији важне хидроелектране унутар наше границе



Србија је Босни и Херцеговини понудила предлог решења границе у виду нон-пејпера, по којем би Србија добила ХЕ "Зворник" и ХЕ "Бајина Башта" у целини на територији Србије, рекао је данас председник Александар Вучић новинарима. 



Он је, на заједничкој прес конференцији у Београду, пренео да су представници Председништва БиХ имали другачији предлог, у виду статуса тих електрана, али ће се о томе још разговарати. 



Такође, предложено је да дође и до размене територија код Прибоја и Руда, "метар за метар".



"Нама је важна пруга Београд - Бар, око Штрпца. То би ми узели и понудили би исту површину у метрима квадратним", казао је Вучић. 



Према Вучићу, прва тема разговора била је изградња аутопута Сарајево - Београд, а на ту тему је, како каже, Србија изнела фер став.



Показали смо шта смо ми до сада урадили на Коридору 11, односно како и шта радимо на приближавању Београда Сарајеву, казао је Вучић. 



Према његовим речима, спајање та два града је важно због бошњачког становништва у Србији, српског у БиХ, али пре свега због Срба и Бошњака у обе земље. 




Вучић је подсетио да је трговинска размена у првих шест месеци била милијарду и 424 милиона евра, те да сваке године расте за нових 200 милиона, сто, како је рекао, БиХ сврстава уна једно од најзначајнијих места међу спољнотрговинским партнерима Србије. 


 БиХ један од најзначајнијих трговинских партнера СР

Спољнотрговинска размена између Србије и Босне и Херцеговине у првих десет месеци је 1,424 милијарде евра, и та разлема сваке године расте за 200 милиона евра, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић.



То, како је рекао, сврстава БиХ на место једног од најважнијих трговинских спољнотрговинских партнера Србије, као и обрнуто.



"Наши економски резултати и садрадња Србије и БиХ су чак и изнад нивоа политичких односа, које не бих оценио као лоше", рекао је Вучић на прес конференцији након састанка са члановима Председништва БиХ.



Он је назначио је да од последњег сусрета званичника, преко тимова Владе Србије и Већа министара БиХ, отклоњено неколико баријера у трговини, чиме можемо да се похвалимо.



Вучић је навео да су отклоњене баријере за извоз пилећег меса и прерађевина, као и пива из БиХ у Србију, а очекује се да БиХ отклони баријере за извоз пива из Србије у БиХ. Такође, олакшан је извоз малина, воћа, сокова и брашна, као и млека и млечних прозивода у БиХ, као и извоз шећера из Босне у Србију.




У међувремену се, додао је, отклоњене су многе баријере које су у економским односима, трговинским посебно, постојале, а кад је реч о политицким односима Вучић је рекао да су данас разговарали о даљем унапређењу тих односа, а посебно о томе како да се убудуће избегавају ситуације које би могле донети проблеме једној или другој земљи. 


Став БиХ по питању КиМ биће исти као и став Србије 



Босна и Херцеговина ће у вези питања Косова И Метохије имати исти став као и Србија, све док Србија не заузме другачији став, договорено је данас на састанку председниска Србије са члановима Председништва БиХ.



Председник Србије је то рекао на конференцији за новинаре и објаснио да је то став Председништва БиХ и истакао да није у питању само став српског члана тог тела. 



Како је рекао, друге две најважније политичке теме о којима је разговарано данас у Београду је питање граница и аутопут Београд - Сарајево. 


 

Аутор:
Пошаљите коментар
Српска страна тражи корекцију границе са БиХ на четири тачке

Српска страна тражи корекцију границе са БиХ на четири тачке

06.12.2017. 10:43 10:46