Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vučić: Nećemo dozvoliti manipulaciju brojem žrtava

26.07.2018. 11:35 22:56
Piše:
Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

BEOGRAD: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da Srbija nikako i ni na koji način neće zaboravti stravična stradanja, strašne zločine i genocid koji je počinjen nad srpskim i jevrejskim narodom u NDH tokom  Drugog svetskog rata, poručivši da neće dozvoliti da neko smanjuje i manipuliše brojem srpskih žrtava.

Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za štampu nakon razgovora sa predsednikom Izraela Ruvenom Rivlinom, kazao daSrbije poštuje sve žrtve i nikada nije zaboravila, to jest uvek prilikom obeležavanja stradanja, govorila je ne samo o srpskim, već i jevrejskim i drugim žrtvama.

Nećemo dozvoliti da neko smanjuje broj srpskih žrtava, da se ne pomenu žrtve čiji broj se broji u stotinama hiljada. Mi to nećemo dozvoliti i držaćemo se istorije, podvukao je on.

Kazao je da je Rivlinu preneo da ono što neki slave kao najveću pobedu mi doživljavamo kao najveću nesreću za naš narod - Oluja.

Dok se neki raduju 4.avgusta, neki tuguju. Upoznao sam predsednika Rivlina sa činjenicom da se radi o najvećem etničkom čišćenju posle Drugog svetskog rata, objasnio je Vučić.

Preneo je da je započeo razgovore sa predsednikom Izraela o Starom sajmištu, gde mislimo da formiramo nešto što bi bio naš Jad Vašem, iako je on jedinstven, a u kojem bismo govorili o srpskim, jevrejskim i romskim žrtvama.

Zahvalio se Rivlinu na važnim rečima koje je izgovorio juče u Jasenovcu.

Podsetio je da je ovo prva zvanična poseta predsednika države Izrael Srbiji, dodajući da je ponosan na činjenicu što je imao čast da ugosti visokog gosta.

Izrazio je nadu da će predsednik Izraela i premijer ubuduće češće dolaziti u našu zemlju.

Vučić je rekao da su odnosi dve zemlje tradicionalno dobri, a odnosi između srpskog i jevrejskog naroda na još višem i boljem nivou.

Srbi i jevreji su zajednički prošli kroz mnogo muka i stradanja tokom  Prvog i Drugog svetskog rata posebno. Uvek smo znali da pštujemo jedne druge i žrtve oba naroda. Gotovo da ne postoji antisemitizam u Srbiji i u Srbiji nikada neće postojati fašizam, neonacizam, i neofašizam. To možete da vidite u svim gradovima širom Sbrije, na licima ljudi, na našim ulicama, naglasio je on.

Vučić je rekao da Srbija ima veliki interes da sa Izraelom razvija svestranu saradnju u svim oblastima, a jedna je da nikada ne zaboravimo i čuvamo sećanja na stradanja naših naroda.

Zahvalio se Rivlinu što Izrael nije priznao jednostranu proglašenu nezavisnost Kosova, kao što će Srbija uvek podržavatri postojanje i opstanak države Izrael i gajiti prijateljske odnose prema izraelskoj državi i narodu.

Preneo je da će Srbija biti večeras domaćin događaju koji će obeležiti naše prijateljstvo zauvek.

Ukazao je da je jedan od osnivača države Izrael Teodor Hercel poreklom iz Zemuna i da će danas biti svečano imenovana jedna ulica u tom delu Beograda.

Ponovio je da su Jevreji prilazili kroz sva stradanja zajedno sa Srbima i posebnu zahvalnost iskazao je Gideonu Grajfu, vodećem istraživači instituta o stradanju, koji je svojim radom doprineo da se ne mogu sakriti podaci o Jasenovcu.


Rivlin: Okrenuti budućnosti, ali ne zaboraviti prošlost

Predsednik Izraela Ruven Rivlin rekao je danas u Beogradu da odnosi Izraela i Srbije gledaju budućnost ali da istorija, sve ono što se dogodilo tokom Drugog svetskog rata, ne sme i ne može biti zaboravljeno.

Zahvalivši se na dobrodošlici, Rivlin je podsetio da dva naroda imaju mnogo toga zajedničkog.

"I jedni i drugi smo se suočavali a i dalje se borimo sa potrebom da zaštitimo našu nezavinost protiv onih koji su veći nego što smo mi sami. Prošle godine obeležili smo 25 godina od uspostavljanaj diplomatskih odnosa, ali naše prijateljstvo seže mnogo dalje", rekao je Rivlin na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije.

Dodao je i da je ponosan što je prvi predsednik Izraela koji je u poseti Srbiji.

"Bio bih počastvovan da vas ugostim u Izraelu", poručio je Vučiću.

Prema rečima Rivlina, Izrael je danas snažna ekonomija.

"Postali smo stručnjaci u raznim oblastima - zdravstvu, energetici, poljoprivredi, kibernetici, svaki izazov želimo da pretočimo u priliku jer smo  temeljno radili na rešenjim. Moramo da ih nađemo da bismo preživeli", istakao je Rivlin.

Kako je dodao, ponosan je na veliki broj izraelskih investicija u Srbiji.

"Naša je želja i dužnost da budemo pravi partner onima koji žele da zajedno, ruka pod ruku, napreduju", rekao je izraelski predsednik.

On je dodao da su se tokom razgovora on i Aleksandar Vučić složili da se formira zajednička ekonomska komisija, a izražena je i namera da se potpiše sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja i to u što skorijoj budućnosti.

"Odnosi između srpskog iizraelskog naroda gledaju u budućnost ali istorija, bilo ona dobra ili ona strašna, sve što se dogodilo tokom Drugog svetskog rata, ne sme i ne može da se zaboravi", rekao je Rivlin, dodavši da Jevreji, koji su i sami iskusili strahote holokausta, razumeju muke srpskog naroda.

Smatra da mladi naraštaji treba da nauče o strašnim pričama iz tih vremena i izrazio zahvalnost Vučiću na donošenju Zakona o restituciji.

"Veoma cenimo to, jer to govori o vrednostima, to je moralan zakon koji može da posluži kao model drugim zemljama", kaže on.

Rivlin dodaje da je jevrejska zajednica u Srbiji mala ali živa i da predstavlja most između dva naroda.

"Kasnije tokom dana ćemo otvoriti ulicu Teodora Hercla, osnivača modernog ciniozma.  To je primer zajedničke prošlosti, ali i zajedničke  sadašnjosti i budućih odnosa", zaključio je.


Rekao je da je Zakonom o restituciji Srbija obavila njenu dužnost, učinila nešto što je važno za uspostavljanje pravde, a mnogo važnije od novca je, kako je istakao, to što je time rađeno na odnosima u budućnosti, jer kako se odnosimo prema prošlosti i rešavamo te probleme, takvi će biti odnosi u budućnosti.

Kazao je sa svojim izraelskim kolegom razgovarao o konkretnim bilateralnim odnosima, i kazao da očekuje da će se popraviti kroz veću trgovinsku razmenu.

Podsetio je da u Srbiji postoji veliki broj izraelskih kompanija, dodajući da želimo još više investitora iz te zemlje.

Uvereni da možemo da pristupimo hrabrijem pozivu izraelskim turistima da dođu u Srbiji, spremni smo i da pozovemo naše građane da odlaze u Izrael kako u Jerusalim tako i Tel Aviv, naglasio je on.

Ukazao je da su analizirani odnosi dve zemlje, kao i razmotreno formiranje mehanizama kojima će komunikacija biti brža, kako bi se reagovalu u interesu obe zemlje.

Vučić je rekao da je dogovoren Mešoviti komitet za saradnju, na čijem čelu će, na strani Srbije, biti ministri Nenad Popović i Siniša Mali.

Očekujemo velike rezultate rada tog komiteta, i da ekonomska saradnja bude jednako dobra kao i politička, istakao je on.

Vučić je preneo da je sa Rivlinom razgovarao i o situaciji na Bliskom istoku, te čuo o izazovima sa kojima se Izrael suočava.

Ulica dobila ime po Herclu, Vučić i Rivlin otkrili tablu

Predsednici Srbije i Izraela, Aleksandar Vučić i Ruven Rivlin, otkrili su danas u Zemunu tablu sa imenom Teodora Hercla, austro-ugarskog novinara i pisca, koji je ušao u istoriju kao otac ideje moderne izraelske države. 



Ovom svečanom ceremonijom jedna ulica u Zemunu dobila je zvanično ime po Herclu.

Ceremoniji je prisustvovala i predsednica Skupštine Maja Gojković, kao i veliki broj građana Zemuna, te predstavnika jevrejskih organizacija. 

Hercl je bio novinar, pisac i dramaturg jevrejskog porekla, koji je u svetskoj istoriji poznat kao otac ideje modernog Izraela.

Rođen je 1860. godine u Budimpešti, a 1878. sa porodicom se odselio u Beč gde je stekao zvanje doktora pravnih nauka, ali njegovo poreklo vezano je za Zemun, gde su živeli članovi njegove porodice, a Herclovi baba i deda sahranjeni su na zemunskom jevrejskom groblju.

Njegova porodica živela je upravo u centru Zemuna, a njihova kuća i danas postoji u tom delu Beograda.

Hercl je 1891. godine postao dopisnik iz Pariza uticajnih bečkih novina, a u tom periodu suočio se sa rešavanjem jevrejskog pitanja. Smatrao je da se to pitanje može rešiti stvaranjem jevrejske države.

Objavio je knjigu "Država Jevreja" 1896. godine koja je naišla na burne reakcije i odbijanje elite, ali su njegove ideje naišle na entuzijazam brojnih Jevreja koji su u njemu videli Mojsija savremenog doba. 

Hercl se sve više zalagao za cionističke ideje i nastojao da od turskog sultana dobije saglasnost u vezi sa pravom Jevreja da se nasele na tlu Izraela. 

Nije doživeo da vidi ostvarenje svoje vizije, pošto je preminuo 1904. godine, a posle osnivanja države Izrael, Herclovi posmrtni ostaci su prema njegovoj poslednjoj želji, preneti u Jerusalim 1949. godine. 

Rivlin: Zemun ima "autorska prava" u stvaranju cionizma



Ako je Teodor Hercl rekao da je u Bazelu ustanovio jevrejsku državu, onda su ovde u Zemunu "posađene prve mladice" države Izrael, rekao je danas predsednik Izraela Ruven Rivlin na ceremoniji otkrivanja table sa imenom Hercla, po kojem će se zvati jedna ulica u Zemunu 



"Zemun ima ''autorska prava'' u stvaranju cionizma", podvukao je Rivlin, koji se okupljenima obratio na hebrejskom jeziku u čast, kako je rekao, svih Jevreja koji su prisustvovali događaju.



Rivlin je naglasio da se danas, imenujući jednu ulicu Herclovim imenom, učvršćuje duboka veza između Zemuna i Jerusalima, između Srbije i Izraela.



Kako je rekao, biti danas u Zemunu, za njega, kao Jevrejina, predstavlja veliku čast.



"Izuzetna je čast biti ovde kao predsednik Izraela - zemlje koja je kao vizija postojala u srcima i dušama ljudi, koji su postavili temelje cionističkog pokreta mnogo godina pre nego što je država formalno uspostavljena", istakao je Rivlin.



Podsetio je na rabina Jehudu Alkalaja, jednog od preteče cionizma, koji je bio glavni rabin Zemuna, opisavši ga kao čoveka vere i čoveka od akcije.



"Kada je Alkalaj sanjao o povratku jevrejskog naroda u svoju otadžbinu, sanjao je i ostvaranje sopstvenog sna. Imao je realističan politički plan o uspostavljanju suverene domovine na tlu Izraela. Srbija je bila jedna od prvih država koja je priznala Balfurovu deklaraciju 1917. godine", podvukao je Rivlin.



Kako je rekao, Alkalaj je svoj plan zapisao u knjizi "Božja sudbina", a od svih Alkalajevih učenika, jedan mu je posebno pomogao u štampanju i objavljivanju knjige - Jakov Hercl.



Mnogo godina kasnije, Jakov je dobio sina - Benjamina Zeeva Teodora Hercla, koji je u jevrejskoj, cionističkoj i izraelskoj istoriji upisan kao vizionar države Izrael i njen tvorac, naveo je predsednik Izraela.



"I ovim činom, svakom detetu želimo da pokažemo da se snovi ostvaruju i da svaki čovek može da postane neko ko će promeniti svet. ''Ako nešto želiš, onda to više nije san'', napisao je Hercl u knjizi ''Stara zemlja, Nova zemlja'', dodajući - ''a ako ne želis, onda san ostaje samo san''", naveo je Rivlin.

Vučić:Vezuje nas ista težnja da budemo "svoj na svome"



Srbiju i Izrael vezuju slični snovi, slične tragedije, sveta mesta i apsolutno iste težnje da budemo "svoj na svome", rekao je veceras predsednik Srbije Aleksandar Vučić na ceremoniji imenovanja ulice po ocu moderne države Izrael Teodoru Herclu, kojoj je prisustvovao predsednik Izraela Ruven Rivlin. 



"Srbija, iako ''pati'' od podela, zna kao nekada Zemunac Teodor Hercl, da, kada se nešto naumi to više nije san", rekao je predsednik Srbije i dodao:



"Ubeđeni smo da možemo veoma brzo da konstatujemo da imamo snažnu, nikada snažniju, slobodnu, nezavisnu i u svemu definisanu Srbiju". 



Vučić se našalio da Beograđani sanjaju da bar jednog dana budu Zemunci i da je on ponosan što je danas Zemunac i što može sa predsednikom Izraela da otvori jednu ulicu. 



„Srpsko-jevrejsko prijateljstvo je staro i iskreno prijateljstvo. Novembra 1917, tačno 20 godina pošto je na prvom cionističkom kongresu ustanovljena cionistička organizacija i Hercel postao njen prvi predsednik, a na kojoj je usvojena Balfurova deklaracija sa obećanjem formiranja jevrejske države. Srbija je prva zemlja koja podržala deklaraciju i osnivanje jevrejske države“, podsetio je predsednik. 



Rekao je da su dve zemlje i narodi prijatelji sa sličnim snovima, sličnim, "jezivim", tragedijama, sa svetim mestima i apsolutno istim težnjama da budemo svoj na svome, da imamo pravo na nezavisni život, uključujući pravo na pravljenje grešaka i njihovom ispravljanju. 



Zahvalio se Rivlinu na rečima koje je izgovorio, a prema direktoru Vizental centra Efraimu Zurofu, naveo je Vučić, nijedan izraelski predsednik nije u protekle dve decenije tako dobro govorio u Jasenovcu, na mestu velikog stradanja srpskog, jevrejskog i romskog naroda. 



„Zajednički nećemo dozvoliti da nam zatru istinu, sklanjaju i udaljavaju od onoga što je naša prošlost, što je naša bol. Naš zadatak je da sprečimo sve one koji bi da to ponove u budućnosti, i da znamo kako da se zaštitimo, sačuvamo i odbranimo“, objasnio je Vučić.



On je rekao da se, u vreme kada je Hercl postavljao svojim idejama temelje današnjeg Izraela, suočavao sa istim izazovima sa kojima se suočava danas Srbija, tražeći sopstveno mesto u svetu, punu nezavisnost i samostalnost u donošenju odluka. 



„Nejedinstvo, podela na istok i zapad, duhovni cion, sve su to bila prokletstva koja su pratila Herclov put, koji se završio stvaranjem modernog Izraela“, podsetio je Vučić. 



On je kazao da Srbija danas još pati od istih takvih podela, ali da je ubeđen da možemo veoma brzo da konstatujemo da imamo snažnu, nikada snažniju, slobodnu, nezavisnu i "u svemu definisanu Srbiju".



„Vi ste prvi predsednik Izraela koji je posetio Srbiju. Hvala što ste večeras sa nama u Zemunu, Beogradu. Za nas je to velika čast, jer su Srbi uvek i u najtežim trenucima, kada su drugi bežali od Jevreja, uvek bili zajedno sa njima i delili sudbinu, i u najteže vreme pokazali ko su dobri ljudi, koji zaslužuju vaše poštovanje“, poručio je Vučić. 

Vučić: Veoma važni dobri odnosi sa Izraelom

Srbija i Izrael nisu po svakom pitanju uvek saglasni i ponekad različito glasamo u međunarodnim insitucijama, ali je ono u čcemu smo apsolutno saglasni činjenica da Izrael nije priznao Kosovo, niti će to učiniti, kao što će Srbija uvek podržavati postojanje Izraela, rekao je večeras predsednik Aleksandar Vučić.

"Veoma je važno da imamo dobre odnose sa jevrejskom državom, a prva poseta jednog predsednika Izraela Srbiji dovoljno govori o promenjenom položaju naše zemlje u svetu", rekao je Vučić za RTS.

"Kada se kaže da je ovo prva poseta izraelskog predsednika državi Srbiji, onda to dovoljno govori o pormenjenom, drugačijem položaju Srbije u svetu, većem poštovanju koje zaslužujemo, ali i odnosima koje treba da gradimo u budućnosti", rekao je Vučić za RTS.

Dodao je i da je tokom dana sa predsednikom Ruvenom Rivlinom razgovarao o svim važnim bilateralnim pitanjima, među kojima su i Staro sajmište, stvaranje mešovite komisije za unapređenje ekonomske saradnje.

Primetio je i da su svi izraelski biznismeni bili na otvaranju ulice Teodora Hercla u Zemunu.

"Zadovoljan sam, ovo je još jedna u nizu poseta i razgovora koje smo imali", rekao je Vučić.

Autor:
Pošaljite komentar