overcast clouds
22°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучић: Нећемо дозволити манипулацију бројем жртава

26.07.2018. 11:35 22:56
Пише:
Извор: Танјуг/Зоран Жестић

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да Србија никако и ни на који начин неће заборавти стравична страдања, страшне злочине и геноцид који је почињен над српским и јеврејским народом у НДХ током  Другог светског рата, поручивши да неће дозволити да неко смањује и манипулише бројем српских жртава.

Вучић је, на заједничкој конференцији за штампу након разговора са председником Израела Рувеном Ривлином, казао даСрбије поштује све жртве и никада није заборавила, то јест увек приликом обележавања страдања, говорила је не само о српским, већ и јеврејским и другим жртвама.

Нећемо дозволити да неко смањује број српских жртава, да се не помену жртве чији број се броји у стотинама хиљада. Ми то нећемо дозволити и држаћемо се историје, подвукао је он.

Казао је да је Ривлину пренео да оно што неки славе као највећу победу ми доживљавамо као највећу несрећу за наш народ - Олуја.

Док се неки радују 4.августа, неки тугују. Упознао сам председника Ривлина са чињеницом да се ради о највећем етничком чишћењу после Другог светског рата, објаснио је Вучић.

Пренео је да је започео разговоре са председником Израела о Старом сајмишту, где мислимо да формирамо нешто што би био наш Јад Вашем, иако је он јединствен, а у којем бисмо говорили о српским, јеврејским и ромским жртвама.

Захвалио се Ривлину на важним речима које је изговорио јуче у Јасеновцу.

Подсетио је да је ово прва званична посета председника државе Израел Србији, додајући да је поносан на чињеницу што је имао част да угости високог госта.

Изразио је наду да ће председник Израела и премијер убудуће чешће долазити у нашу земљу.

Вучић је рекао да су односи две земље традиционално добри, а односи између српског и јеврејског народа на још вишем и бољем нивоу.

Срби и јевреји су заједнички прошли кроз много мука и страдања током  Првог и Другог светског рата посебно. Увек смо знали да пштујемо једне друге и жртве оба народа. Готово да не постоји антисемитизам у Србији и у Србији никада неће постојати фашизам, неонацизам, и неофашизам. То можете да видите у свим градовима широм Сбрије, на лицима људи, на нашим улицама, нагласио је он.

Вучић је рекао да Србија има велики интерес да са Израелом развија свестрану сарадњу у свим областима, а једна је да никада не заборавимо и чувамо сећања на страдања наших народа.

Захвалио се Ривлину што Израел није признао једнострану проглашену независност Косова, као што ће Србија увек подржаватри постојање и опстанак државе Израел и гајити пријатељске односе према израелској држави и народу.

Пренео је да ће Србија бити вечерас домаћин догађају који ће обележити наше пријатељство заувек.

Указао је да је један од оснивача државе Израел Теодор Херцел пореклом из Земуна и да ће данас бити свечано именована једна улица у том делу Београда.

Поновио је да су Јевреји прилазили кроз сва страдања заједно са Србима и посебну захвалност исказао је Гидеону Грајфу, водећем истраживачи института о страдању, који је својим радом допринео да се не могу сакрити подаци о Јасеновцу.


Ривлин: Окренути будућности, али не заборавити прошлост

Председник Израела Рувен Ривлин рекао је данас у Београду да односи Израела и Србије гледају будућност али да историја, све оно што се догодило током Другог светског рата, не сме и не може бити заборављено.

Захваливши се на добродошлици, Ривлин је подсетио да два народа имају много тога заједничког.

"И једни и други смо се суочавали а и даље се боримо са потребом да заштитимо нашу незавиност против оних који су већи него што смо ми сами. Прошле године обележили смо 25 година од успостављанај дипломатских односа, али наше пријатељство сеже много даље", рекао је Ривлин на заједничкој конференцији за новинаре са председником Србије.

Додао је и да је поносан што је први председник Израела који је у посети Србији.

"Био бих почаствован да вас угостим у Израелу", поручио је Вучићу.

Према речима Ривлина, Израел је данас снажна економија.

"Постали смо стручњаци у разним областима - здравству, енергетици, пољопривреди, кибернетици, сваки изазов желимо да преточимо у прилику јер смо  темељно радили на решењим. Морамо да их нађемо да бисмо преживели", истакао је Ривлин.

Како је додао, поносан је на велики број израелских инвестиција у Србији.

"Наша је жеља и дужност да будемо прави партнер онима који желе да заједно, рука под руку, напредују", рекао је израелски председник.

Он је додао да су се током разговора он и Александар Вучић сложили да се формира заједничка економска комисија, а изражена је и намера да се потпише споразум о избегавању двоструког опорезивања и то у што скоријој будућности.

"Односи између српског иизраелског народа гледају у будућност али историја, било она добра или она страшна, све што се догодило током Другог светског рата, не сме и не може да се заборави", рекао је Ривлин, додавши да Јевреји, који су и сами искусили страхоте холокауста, разумеју муке српског народа.

Сматра да млади нараштаји треба да науче о страшним причама из тих времена и изразио захвалност Вучићу на доношењу Закона о реституцији.

"Веома ценимо то, јер то говори о вредностима, то је моралан закон који може да послужи као модел другим земљама", каже он.

Ривлин додаје да је јеврејска заједница у Србији мала али жива и да представља мост између два народа.

"Касније током дана ћемо отворити улицу Теодора Херцла, оснивача модерног циниозма.  То је пример заједничке прошлости, али и заједничке  садашњости и будућих односа", закључио је.


Рекао је да је Законом о реституцији Србија обавила њену дужност, учинила нешто што је важно за успостављање правде, а много важније од новца је, како је истакао, то што је тиме рађено на односима у будућности, јер како се односимо према прошлости и решавамо те проблеме, такви ће бити односи у будућности.

Казао је са својим израелским колегом разговарао о конкретним билатералним односима, и казао да очекује да ће се поправити кроз већу трговинску размену.

Подсетио је да у Србији постоји велики број израелских компанија, додајући да желимо још више инвеститора из те земље.

Уверени да можемо да приступимо храбријем позиву израелским туристима да дођу у Србији, спремни смо и да позовемо наше грађане да одлазе у Израел како у Јерусалим тако и Тел Авив, нагласио је он.

Указао је да су анализирани односи две земље, као и размотрено формирање механизама којима ће комуникација бити бржа, како би се реаговалу у интересу обе земље.

Вучић је рекао да је договорен Мешовити комитет за сарадњу, на чијем челу ће, на страни Србије, бити министри Ненад Поповић и Синиша Мали.

Очекујемо велике резултате рада тог комитета, и да економска сарадња буде једнако добра као и политичка, истакао је он.

Вучић је пренео да је са Ривлином разговарао и о ситуацији на Блиском истоку, те чуо о изазовима са којима се Израел суочава.

Улица добила име по Херцлу, Вучић и Ривлин открили таблу

Председници Србије и Израела, Александар Вучић и Рувен Ривлин, открили су данас у Земуну таблу са именом Теодора Херцла, аустро-угарског новинара и писца, који је ушао у историју као отац идеје модерне израелске државе. 



Овом свечаном церемонијом једна улица у Земуну добила је званично име по Херцлу.

Церемонији је присуствовала и председница Скупштине Маја Гојковић, као и велики број грађана Земуна, те представника јеврејских организација. 

Херцл је био новинар, писац и драматург јеврејског порекла, који је у светској историји познат као отац идеје модерног Израела.

Рођен је 1860. године у Будимпешти, а 1878. са породицом се одселио у Беч где је стекао звање доктора правних наука, али његово порекло везано је за Земун, где су живели чланови његове породице, а Херцлови баба и деда сахрањени су на земунском јеврејском гробљу.

Његова породица живела је управо у центру Земуна, а њихова кућа и данас постоји у том делу Београда.

Херцл је 1891. године постао дописник из Париза утицајних бечких новина, а у том периоду суочио се са решавањем јеврејског питања. Сматрао је да се то питање може решити стварањем јеврејске државе.

Објавио је књигу "Држава Јевреја" 1896. године која је наишла на бурне реакције и одбијање елите, али су његове идеје наишле на ентузијазам бројних Јевреја који су у њему видели Мојсија савременог доба. 

Херцл се све више залагао за ционистичке идеје и настојао да од турског султана добије сагласност у вези са правом Јевреја да се населе на тлу Израела. 

Није доживео да види остварење своје визије, пошто је преминуо 1904. године, а после оснивања државе Израел, Херцлови посмртни остаци су према његовој последњој жељи, пренети у Јерусалим 1949. године. 

Ривлин: Земун има "ауторска права" у стварању ционизма



Ако је Теодор Херцл рекао да је у Базелу установио јеврејску државу, онда су овде у Земуну "посађене прве младице" државе Израел, рекао је данас председник Израела Рувен Ривлин на церемонији откривања табле са именом Херцла, по којем ће се звати једна улица у Земуну 



"Земун има ''ауторска права'' у стварању ционизма", подвукао је Ривлин, који се окупљенима обратио на хебрејском језику у част, како је рекао, свих Јевреја који су присуствовали догађају.



Ривлин је нагласио да се данас, именујући једну улицу Херцловим именом, учвршћује дубока веза између Земуна и Јерусалима, између Србије и Израела.



Како је рекао, бити данас у Земуну, за њега, као Јеврејина, представља велику част.



"Изузетна је част бити овде као председник Израела - земље која је као визија постојала у срцима и душама људи, који су поставили темеље ционистичког покрета много година пре него што је држава формално успостављена", истакао је Ривлин.



Подсетио је на рабина Јехуду Алкалаја, једног од претече ционизма, који је био главни рабин Земуна, описавши га као човека вере и човека од акције.



"Када је Алкалај сањао о повратку јеврејског народа у своју отаџбину, сањао је и остварање сопственог сна. Имао је реалистичан политички план о успостављању суверене домовине на тлу Израела. Србија је била једна од првих држава која је признала Балфурову декларацију 1917. године", подвукао је Ривлин.



Како је рекао, Алкалај је свој план записао у књизи "Божја судбина", а од свих Алкалајевих ученика, један му је посебно помогао у штампању и објављивању књиге - Јаков Херцл.



Много година касније, Јаков је добио сина - Бењамина Зеева Теодора Херцла, који је у јеврејској, ционистичкој и израелској историји уписан као визионар државе Израел и њен творац, навео је председник Израела.



"И овим чином, сваком детету желимо да покажемо да се снови остварују и да сваки човек може да постане неко ко ће променити свет. ''Ако нешто желиш, онда то више није сан'', написао је Херцл у књизи ''Stara земља, Нова земља'', додајући - ''а ако не желис, онда сан остаје само сан''", навео је Ривлин.

Вучић:Везује нас иста тежња да будемо "свој на своме"



Србију и Израел везују слични снови, сличне трагедије, света места и апсолутно исте тежње да будемо "свој на своме", рекао је вецерас председник Србије Александар Вучић на церемонији именовања улице по оцу модерне државе Израел Теодору Херцлу, којој је присуствовао председник Израела Рувен Ривлин. 



"Србија, иако ''пати'' од подела, зна као некада Земунац Теодор Херцл, да, када се нешто науми то више није сан", рекао је председник Србије и додао:



"Убеђени смо да можемо веома брзо да констатујемо да имамо снажну, никада снажнију, слободну, независну и у свему дефинисану Србију". 



Вучић се нашалио да Београђани сањају да бар једног дана буду Земунци и да је он поносан што је данас Земунац и што може са председником Израела да отвори једну улицу. 



„Српско-јеврејско пријатељство је старо и искрено пријатељство. Новембра 1917, тачно 20 година пошто је на првом ционистичком конгресу установљена ционистичка организација и Херцел постао њен први председник, а на којој је усвојена Балфурова декларација са обећањем формирања јеврејске државе. Србија је прва земља која подржала декларацију и оснивање јеврејске државе“, подсетио је председник. 



Рекао је да су две земље и народи пријатељи са сличним сновима, сличним, "језивим", трагедијама, са светим местима и апсолутно истим тежњама да будемо свој на своме, да имамо право на независни живот, укључујући право на прављење грешака и њиховом исправљању. 



Захвалио се Ривлину на речима које је изговорио, а према директору Визентал центра Ефраиму Зурофу, навео је Вучић, ниједан израелски председник није у протекле две деценије тако добро говорио у Јасеновцу, на месту великог страдања српског, јеврејског и ромског народа. 



„Заједнички нећемо дозволити да нам затру истину, склањају и удаљавају од онога што је наша прошлост, што је наша бол. Наш задатак је да спречимо све оне који би да то понове у будућности, и да знамо како да се заштитимо, сачувамо и одбранимо“, објаснио је Вучић.



Он је рекао да се, у време када је Херцл постављао својим идејама темеље данашњег Израела, суочавао са истим изазовима са којима се суочава данас Србија, тражећи сопствено место у свету, пуну независност и самосталност у доношењу одлука. 



„Нејединство, подела на исток и запад, духовни цион, све су то била проклетства која су пратила Херцлов пут, који се завршио стварањем модерног Израела“, подсетио је Вучић. 



Он је казао да Србија данас још пати од истих таквих подела, али да је убеђен да можемо веома брзо да констатујемо да имамо снажну, никада снажнију, слободну, независну и "у свему дефинисану Србију".



„Ви сте први председник Израела који је посетио Србију. Хвала што сте вечерас са нама у Земуну, Београду. За нас је то велика част, јер су Срби увек и у најтежим тренуцима, када су други бежали од Јевреја, увек били заједно са њима и делили судбину, и у најтеже време показали ко су добри људи, који заслужују ваше поштовање“, поручио је Вучић. 

Вучић: Веома важни добри односи са Израелом

Србија и Израел нису по сваком питању увек сагласни и понекад различито гласамо у међународним инситуцијама, али је оно у чцему смо апсолутно сагласни чињеница да Израел није признао Косово, нити ће то учинити, као што ће Србија увек подржавати постојање Израела, рекао је вечерас председник Александар Вучић.

"Веома је важно да имамо добре односе са јеврејском државом, а прва посета једног председника Израела Србији довољно говори о промењеном положају наше земље у свету", рекао је Вучић за РТС.

"Када се каже да је ово прва посета израелског председника држави Србији, онда то довољно говори о пормењеном, другачијем положају Србије у свету, већем поштовању које заслужујемо, али и односима које треба да градимо у будућности", рекао је Вучић за РТС.

Додао је и да је током дана са председником Рувеном Ривлином разговарао о свим важним билатералним питањима, међу којима су и Старо сајмиште, стварање мешовите комисије за унапређење економске сарадње.

Приметио је и да су сви израелски бизнисмени били на отварању улице Теодора Херцла у Земуну.

"Задовољан сам, ово је још једна у низу посета и разговора које смо имали", рекао је Вучић.

Аутор:
Пошаљите коментар