Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vučić: April bez deficita, veća primanja do kraja godine

25.04.2017. 12:39 16:13
Piše:
Foto: Tanjug (Tanja Valić)

LESKOVAC: Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da će država u aprilu biti u suficitu, te da veruje da će cela godina biti završena u plusu, što će krajem 2017. omogućiti povećanje plata u javnom sektoru i penzija, ali i bolja primanja u privatnom sektoru.

"Ove godine će bukvalno svi građani osetiti poboljšanje", rekao je Vučić u obraćanju u Leskovcu na otvaranju rekonstruisane pruge Vinarce-Đorđevo. 



On je rekao da će april biti završen u plusu, iako je u skladu sa planovima sa MMF i u Skupštini Srbije predviđeno pola milijari evra deficta u prva četiri meseca, a da ćemo imati suficit.



"Više od pola milijarde dinara smo ili uštedeli ili zaradili", rekao je Vučić.



On je naveo da će država pokušati da, uz vraćanje ranijih obaveza, godinu završi u plusu, što znači da će pred kraj 2017. biti i povećanja plata u javnom sektoru, penzija, te povećanje minimalne zarade i u privatnom sektoru.



Rekao je da je to postignuto zahvaljujući odgovornosti i ozbiljnosti ne države, nego građana koji su pokazali da veruju onima koji ne nude laka rešenja, već znaju da se samo teškim radom nešto može postići.

Priče o velikoj Albaniji koordinisana akcija

Očigledno je reč o dobro koordinisanoj akciji albanskih političara iz Albanije i sa teritorije KiM, ali i Albanaca iz Preševske doline, i u to nema nikakva sumnje, rekao je Vučić, komentarišući izjave albanskih i kosovskih političara o velikoj Albaniji. 



U tom se smislu postavlja samo nekoilko pitanja, dodao je, te naveo da su to: da li Albanci to rade sami ili u koordinaciji s nekim drugim, možda i sa nekog drugog kontinenta, zašto šada i šta su im prave namere.



A odgovor na to su, kako je naveo, da se sve kreira u saradnji s najmanje jednom tajnom službom, za šta postoje dokazi. 



Smatra da je pokušaj legitimizacije albanskog pitanja uvođenjem dublje u problem Makedonije i, s druge strane, želja da se Srbija isprovocira da regauje neodgvoorno i da oni spadnu žrrtve.



Kako je rekao, zabrinut je i to ne zbog naše nego tuđe neodgovosnoti i još jednom je ponovio da su našle tragove delovanja jedne strane službe sa službama iz Albanije i Prrištine. 



"Nije reč o jednoj od najvećih svetskih sila", rekao je Vučić.



On je ponovio da smatra da je mogući cilj svakodnevnih izjava o velikoj Albaniji da se ta priča potpuno legitimizuje i postane potpuno normalna i da više nikome ne pada na pamet da na to reaguje. 



Primetivši da Johanesa Hana optužuju da reaguje po nalogu Srbije, rekao je da je to zastrašujuće.



Građanima je poručio da ne treba da ih plase izjave o stvaranju nekakvih novih država na uštrb naše teritorije i istakao da će Srbija sačuvati mir i stabilnost.

Zbog opozicije dvotrećinska većina za Vučića

 Vučić je izjavio da je zahvalan predstavnicima opozicije na svemu što su učinili posle predsedničkih izbora jer je to uticalo da mu poraste rejting i da, ako tako nastave, postoji mogućnost da dobije dvotrećinsku podršku u narodu.



Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da mu je drago što je otvara pruge i puteve, da je to njegov posao, a da svako radi svoj posao.



"To je moj najvažniji odgovor za sve njih jer time pokazujemo svoj demokratski kapacitet. ali hvala im na svemu što su proizveli posle izbora. Iako mi verovatno nije bilo lako, možda me je i pogodilo prvi i drugi dan, kada nisam razumeo o čemu se radi, ali da su izbori bili pre 3-5 dana imao bih 58 odsto, a da su bili sinoć imao bih 61 odsto. Ako ovako nastave, doteraće me do dve trećine", rekao je Vučić.



On je upitao predstavnike opocizije da li žele da kažu narodu da ne zna za koga je glasao, da neko drugi treba da ih ubeđuje u to.



Vučić se osvrnuo na poraz SNS-a na lokalnim izborima u Zaječaru gde je, kako je rekao ta stranka izgubila za 130 glasova.



"Nismo se bunili i poništavali. Imaćeš podršku naše vlade, da pomognemo da Zaječarci bolje žive, a mi ćemo svoje slabosti sagledati da sledeći put pobedimo. To je pristup pobednika, a gubitnici će uvek u svemu drugom da nađu razloge za svoje neuspehe, a nikada u sebi", rekao je Vučić.

 

Vučić: Modernizacija pruga ne kasni, već putari na Koridoru 10

LESKOVAC: Premijer Aleksandar Vučić izjavio je na otvaranju pruge "Vinarce Đorđevo" da izgradnja i modernizacija pruga u Srbiji ne kasne, ali da kasne putari na Koridoru 10 i da će zato vršiti pritisak kako bi sve bilo gotovo u predviđenom roku.

Vučić je rekao da je otvorena treća, "južna" deonica duga 15 kilometara na železničkom Koridoru 10 i istakao da je cilj da bude modernizovan ceo železnički pravac od Niša do Makedonije kako bi građani vozom mogli da stignu " do Niša za 40 minuta i da budu u Beogradu za ukupno 2,5 sata.

Naveo je da su na tom železnickom pravcu ostale još četiri deonice i da za završetak 340 kilometara pruge na Železničkom koridoru 10 nedostaje oko 700 miliona evra.

U tom je smislu pomenuo da ruske železnice, koje modernizuju srpske pruge, dobro i vredno rade i da ne kasne ni dan.

"Svi ostali nam probijaju rokove i sada ću da vićem kada budem obilazio radove na putnom Koridoru 10, zato sam već i vikao bezbroj puta, jer ne vičem zato što volim, već zato što se borim za vas i dobre rezultate, jer to je ono što ste vi uostalom platili", kazao je Vucćic obraćajući se građanima.

Kritikovao je domaće putare koji su angažovani na Koridoru 10, na jugu Srbije, "Srpska kuća - Levosoje", objasnivši da je govorio ministarki Mihajlović da oni to neće završiti na vreme, i sad se "iz aviona vidi da je bio u pravu".

Vučić je pomenuo da će se ove godine u našoj zemlji graditi i modernizovati oko 255 kilometara pruga, biće završena modernizacija barske pruge od Resnika do Valjeva 77,7 kilometara, nakon ćega će građani stizati od Beograda do Valjeva za manje od sat.

Takođe, ove god će početi modernizacija prude Beograd - Stara Pazova i Stara Pazova - Novi Sad, dužine za obe deonice 75 kilometara.

Kako je naveo, kad bude završen železnički Koridor 10 pola kargo saobraćaja koji sada saobraćaju preko Rumunije i Bugarske prolaziće kroz Srbiju.

Tada će i vozovi umesto brzinom 30 do 50 kilometara na sat voziti 100 do 120 kilometara na čas, rekao je Vučić dodajući da će Srbija graditi jos brže pruge i da će zemlju premrežiti autoputevima.

Ministarka građevinarstva i saobraćaja Zorana Mihajlović rekla je da je na tri južne deonice, čija je modernizacija završena, brzina vozova već povećana sa 30 i 50 na 110 kilometara na sat. Rekla je i da je cilj da tako bude na celom železničkom Koridoru 10, te naglasila da Ministarstvo ima dobru saradnju sa ruskim železnicam a i zahvalila je što rade i projektuju u Srbiji i zaposljavaju domaće radnike.

V.d. generalnog direktora infrastrukture Železnice Srbije, Dušan Garibović je rekao da je rok za zavrsetak deonice Vinarci - Đorđevo bio osmi maj, a da je pruga završena 23. aprila, te dodao da se s radovima žurilo kako bi građani mogli da koriste vozove na pruzi tokom prvomajskih praznika.

Finansijski direktor RŽD Internešnal, koja je glavni izvođač radova Andrej Kaljini, rekao je da se projekat u Srbiji realizuje u dogovorenoj dinamici i često pre roka, podsetivši da je ta firma rekonstruisala tri deonice na severu, a sada tri na jugu zemlje.

Zahvalio je resornom ministarstvu i Vladi na podršci kao i srpskim železnicama.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je rekao da je u okviru ovog projekta rekonstruisano i urađeno 11 putnih prelaza, od toga četiri u gradu i da je tako rešen veliki dugogodišnji problem bezbednosti saobraćaja u Leskovcu, zahvalivši što će Leskovcani moći da komfornije koriste železnički saobraćaj.

Radovi na izgradnji autoputa idu brže nego ranije 

VLADIČIN HAN: Premijer Aleksandar Vučić obišao je i radove na izgradnji mosta Džemen Do kod Vladičnog Hana na Koridoru 10 i dobio obećanje izvođača radova da će ta deonica, duga 6,1 kilometar, biti završena do kraja godine.

Most se nalazi na deonici tunel Manajle-Vladičin Han, dugoj 6,1 kilometar, koja se finansira kreditom Svetske banke, dok radove izvodi španski konzorcijum Azvi-Rubau.

Na njoj ima ukupno sedam mostova, a jedan od njih je i Dzemen Do koji je dug oko 500 metara.

"Zadovoljni smo kako to brže i bolje ide u odnosu na ranije situacije, posle 140 godina ćemo premostiti Grdeličku klisuru", rekao je Vučić i dodao da ima problema u tunelima sa odronima i kosinama. 

Premijer je rekao da će država za deset dana isplatiti sredstva od 4,8 miliona evra Koridorima za radove poput napajanja tunela, raskrsnica, petlje... 

"To je kada država vodi računa o javnim finansijama i novcu, tada nemate nijednu smetnju", rekao je Vučić.

On je istakao da južni koridor mora da bude gotov do kraja godine, a da će u građevinskom smislu do kraja godine biti završen i istočni krak, na kojem ima problema oko obilaznice kod Dimitrovgrada na deonici Bancarevo - Crvena Reka, preko Sićevačke klisure.

"Dobili smo obećanje da će u građevinskom smislu radovi biti završeni do kraja godine, a ostaju nam neki tehnički radovi za početak sledeće", rekao je Vučić.

On je istakao da će završetak autoputa približiti Vlasinsko jezeru za sat vremena Beogradu i Novom Sadu, ali da će biti značajan i za dovođenje investitora.

 

Autor:
Pošaljite komentar