Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

(UŽIVO) SRBIJA DANAS BIRA NA LOKALNIM IZBORIMA Izlaznost u Novom Sadu do 16 sati 34,35 procenata, u Beogradu izašlo 31,09 odsto birača! Glasali Vučević, Dačić, Brnabić, Gojković, Đurić...

02.06.2024. 07:00 17:27
Piše:
Izvor: Dnevnik (S. Šušnjević/V, Fifa)

U Sr­bi­ji su da­nas u 7 sati otvorena birališta za lokalne izbore u 89 gra­do­va i op­šti­na, a gra­đa­ni će mo­ći da gla­sa­ju do 20 ča­so­va, ka­da se za­vr­ša­va i iz­bor­na ti­ši­na.

Izbori za odbornike skupština gradova se održavaju u Beogradu, Valjevu, Vršcu, Zrenjaninu, Jagodini, Kikindi, Nišu, Novom Sadu, Pančevu, Požarevcu, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Subotici, Užicu i Čačku.

Glasa se i za 52 skupštine opština: Ada, Aleksinac, Alibunar, Apatin, Arilje, Bač, Bačka Palanka, Bačka Topola, Bački Petrovac, Bela Crkva, Beočin, Bečej, Boljevac, Bosilegrad, Bujanovac, Vrbas, Vrnjačka Banja, Gornji Milanovac, Žabalj, Žitište, Ivanjica, Inđija, Irig, Kanjiža, Kovačica, Kovin, Mali Iđoš, Nova Varoš, Nova Crnja, Novi Bečej, Novi Kneževac, Opovo, Odžaci, Pećinci, Plandište, Preševo, Raška, Ruma, Svilajnac, Svrljig, Senta, Sjenica, Srbobran, Sremski Karlovci, Stara Pazova, Surdulica, Temerin, Titel, Tutin, Čajetina, Čoka i Šid.

Održavaju se i izbori za odbornike u 17 gradskih opština u Beogradu - Čukarica, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad, Voždovac, Vračar, Zemun, Zvezdara, Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sopot, Surčin.

U Nišu će biti održani izbori za odbornike pet opština u tom gradu - Medijana, Palilula, Crveni krst, Pantelej i Niška banja, a u Požarevcu i za gradsku opštinu Kostolac.

GIK: Izlaznost u Beogradu do 16 časova 31,09 odsto

Na teritoriji Grada Beograda do 16 časova glasalo je 31,09 odsto od ukupnog broja upisanih birača. Rezultate izlaznosti saopštila je Gradska izborna komisija na osnovu dobijenih podataka od Republičkog zavoda za statistiku.

 Biračka mesta u Beogradu će biti otvorena do 20 časova. Glasa se na 1.265 mesta. To je uvećanje od 85 izbornih mesta u odnosu na broj biračkih mesta na izborima 2023. godine. 

Šiljakov: U Novom Sadu do 16 sati izlaznost 34,35

Potpredsednik Gradske izborne komisije Novog Sada Milovan Šiljakov izjavio je da je do 16.00 sati na izbore u tom gradu izašlo 34.35 odsto upisanih birača.

On je izjavio da izbori teku bez zastoja i da nije zabeležena nijedna veća neregularnost koja bi uticala na tok izbora. 

"GIK raspolaže podacima samo od biračkih odbora. Ako je i bilo nekih problema, bilo je samo tehničkih problema, koji ne utiču na birački proces", rekao je Šiljakov.

GIK Novi Sad: Do 14 časova izlaznost 28,58

Prema podacima GIK Novi Sad, do 14 časova je na biralištima u gradu izašlo 28,58 odsto upisanih birača.

Prema rečima zamenika predsednika Komisije Milovan Šijakov, ni na jednom biračkom mestu nije bilo neregularnosti.

CeSID/Ipsos: Procena izlaznosti do 14 sati u Beogradu 26,7, u Novom Sadu 30,3 i Nišu 27,4

Do 14 časova u Beogradu je glasalo 26,7 odsto birača, u Novom Sadu 30,3, a u Nišu 27,4 odsto, saopštili su CeSID/Ipsos prve procene izlaznosti.

U poređenju sa izlaznošću na izborima 2023. godine, izlaznost je u svim ovim gradovima manja, prenosi RTS.

Dodik glasao na lokalnim izborima u Beogradu

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik glasao je danas na lokalnim izborima u Beogradu.

Dodik je fotografiju sa glasačkog mesta objavio na Instagramu.

 

Do podne u Novom Sadu glasalo skoro 22 odsto birača

Zamenik predsednika Gradske izborne komisije u Novom Sadu Milovan Šijakov izjavio je da je do 12 časova izlaznost bila 21,94 odsto kao i da nije bilo nepravilnosti.

Nismo imali bilo kakvih zastoja, prekida, imali smo tehničke stvari u smislu lampe, ali to smo rešili. Nekih nepravilnosti nismo imali, prema tome glasanje se obavlja uobičajeno, kakva će biti izlaznost, ja trenutno ne mogu da procenim, kazao je Šijakov.

On je dodao da će sledeća konferencija Gradske izborne komisije u Novom Sadu biti u 14.30.

Objavljena izlaznost u Subotici

U Subotici je na lokalnim izborima do 11 sati glasalo 14,5 odsto od 125.457 upisanih birača. Nema prijavljenih nepravilnosti, prenosi RTS navode Gradske izborne komisije.

U Subotici građani mogu glasati na 102 biračka mesta za jednu od pet izbornih lista.

Adrijana Mesarović glasala u "Svilari"

Ministarka privrede Adrijana Mesarović glasala je u Novom Sadu na biračkom mestu broj 213 sa sedištem u Kulturnoj stanici "Svilara".

Mesarović je svoju građansku dužnost obavila u 8.30 sati, saopšteno je iz Ministarstva privrede.

Aleksandar Antić glasao na biračkom mestu broj 10 na Zvezdari

Potpredsednik SPS i kandidat na listi "Aleksandar Vučić - Beograd sutra" Aleksandar Antić glasao je danas na biračkom mestu broj 10 na Zvezdari.

GIK: Izlaznost u Beogradu do podne 17,54 odsto upisanih građana

U Beogradu je do 12.00 sati glasalo 17,54 odsto građana upisanih u jedinstveni birački spisak, saopštila je Gradska izborna komisija. Rezultati su saopšteni na osnovu podataka Republičkog zavoda za statistiku.


CeSID/Ipsos: Procena izlaznosti do 11 u Beogradu 14,3, u Novom Sadu 18,2 i Nišu 12,9

Do 11 sati u Beogradu je glasalo 14,3 odsto birača, u Novom Sadu 18,2, a u Nišu 12,9 odsto, saopštili su CeSID/Ipsos prve procene izlaznosti.

U poređenju sa izlaznošću na izborima 2023. godine, izlaznost je u svim ovim gradovima veća.

Zamenik predsednika Gradske izborne komisije Novog Sada Milovan Šijakov saopštio je da je do 10 sati u tom gradu glasalo 12,6 odsto upisanih birača.

Šijakov je naveo da nije bilo problema na biračkim mestima, dodajući da sva biračka mesta rade i da građani pristižu, kao i nema velike razlike kada je reč o izlaznosti u odnosu na izbore prošle godine.

„Izlaznost koja je manje više uobičajena, tako je bilo i na prethodnim izborima. Što se tiče izbornog procesa, sva mesta su otvorena u 7.00 časova. Većih problema nije bilo, birači postepeno dolaze. Zastoja takođe nije bilo“, rekao je Šijakov novinarima.

On je najavio da će GIK u tom gradu u izbornoj noći saopštavati procenat obrađenih glasova.

„Prve preliminarne rezultate možemo očekivati kad dobijemo sav materijal, odnosno iza 20.00 časova“, rekao je Šijakov.

Prema podacima Gradske izborne komisije u Subotici, u ovom gradu do 9 časova glasalo je 6,4 odsto upisanih birača.


Vučević: Najvažnije je da sve prođe u najboljem redu

Predsednik Vlade Srbije i predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević glasao je jutros u 9 časova na biračkom mestu u MZ "Narodni heroji" na Rotkvariji u Novom Sadu sa suprugom i sinovima.

Nakon glasanja Vučević je pozvao građane da iskoriste svoje biračko pravo i glasaju na lokalnim izborima za svoje predstavnike i iskažu volju kako treba lokalne samouprave  se razvijaju u naredne četiri godine.

- Izbori su uvek dobra prilika da ocenite nečiji rad i odlučite da li će oni koji su bili do sad odgovorni nastaviti posao ili ćete dati nekom drugom šansu - rekao je Vučević. 


Dačić: Lokalni izbori imaju nacionalni značaj

Predsednik SPS i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić glasao je nešto posle 9 sati na Dedinju.

Ministar i članovi njegove porodice, supruga, sin i ćerka glasali su na biračkom mestu u mesnoj zajednici „Dedinje“.

Dačić je izjavio da danas održani lokalni izbori imaju nacionalni značaj i poručio da Srbija može biti jaka samo ako je jedinstvena.

„Imajući u vidu veliki broj opština i sredina gde se izbori odvijaju uz politički trenutak, ovo jesu izbori od nacionalnog značaja. Upravo zbog toga, imajući u vidu težinu svih pritisaka sa kojima se Srbija suočava mi se danas prvi put nalazimo na jednoj koalicionoj izbornoj listi sa Srpskom naprednom strankom i drugim strankama", rekao je Dačić nakon glasanja.


Brnabić: Važno je da imamo jedan tim

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić izjavila je da su današnji izbori praznik demokratije i poručila da je važno da u ovim okolnostima i izazovima pred nama imamo jedan tim koji od lokala preko Republike do predsednika Republike, vodi Srbiju.

- Pozivam sve da prihvate rezultate kakvi god bili, da se formiraju institucije na lokalu i da nastavimo da radimo - poručila je Brnabićeva.

 


Maja Gojković: Na izborima određujemo budućnost naših gradova i opština

Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković glasala je danas na lokalnim izborima u Novom Sadu.

Gojković je nakon glasanja izjavila da je danas praznik demokratije i da Novosađani i Novosađanke treba da  iskoriste svoje glasačko pravo, da izađu na izbore i da svojim glasom odrede kako će izgledati  budućnost Novog Sada, jer je to pravo i obaveza svih nas.

„To važi i za sve gradove u AP Vojvodini u kojima se danas održavaju izbori. Kada prođu izbori, a ne izađete na glasanje ne možete reći da je neko drugi odlučio kako će izgledati vaša budućnost“, rekla Maja Gojković.

Predsednica Gojković je svoje glasačko pravo iskoristila na biračkom mestu 180, AD „Železnice Srbije“, u Ulici Vase Stajića, zajedno sa bratom.


Cesid: Više od 20 nepravilnosti na biračkim mestima u Beogradu, Nišu i Novom Sadu

Na osnovu informacija dobijenih od posmatrača do 9 časova, Cesid je uočio više od 20 različitih nepravilnosti u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, saopšteno je iz Cesida.


LOKALNI IZBORI U NOVOM SADU 

Gradonačelnik Milan Đurić: Dan je lep, očekujem veću izlaznost

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić glasao je sa suprugom u 9.30 časova na biračkom mestu u prostorijama MZ Podbara, u Kosovskoj ulici  u 9.30 časova.

On je pozvao sve Novosađane, koji imaju pravo glasa, da iskoriste svoje pravo da glasaju.

- Ustavni i zakonsko pravo građana je da biraju i odrede kojim pravcem i putem će se Grad Novi Sad kretati u naredne četiri godine - rekao je Đurić u izjavi za medije nakon što je obavio svoju građansku dužnost.

Starović: Građani će dati sud kako žele da se grad razvija

Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović glasao je jutros u 8 sati na biračkom mestu u Tehničkoj školi „Mileva Marić Ajnštajn“ u Gagarinovoj ulici u Novom Sadu.

 Starović je pozvao građane da iskoriste svoje demokratsko pravo i da glasaju na redovnim lokalnim izborima.

„Izbori su praznik demokratije, onaj dan kada građani potvrđuju suverenost u svojoj državi, kada se na najdirektniji način volja građana preslikava na sastav uprave. Građani će danas dati svoj sud o tome kako žele da se grad razvija u narednom periodu“, istakao je Starović.

Dr Vesna Turkulov: Obavila sam građansku dužnost

- Kao i svaki put kada su izbori, obavila sam svoju građansku dužnost i došla da glasam - rekla je okupljenim medijima nakon glasanja nosilac liste „Aleksandar Vučić - Novi Sad sutra“ prof. dr Vesna Turkulov.

Ona je glasala u 8.30 sati na biračkom mestu u školi za dizajn „Bogdan Šuput”.


Cesid posmatra izbore u Beogradu Novom Sadu i Nišu

Ivo Čolović iz Cesida najavio je da će Cesid danas posmatrati izbore u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, na 550 biračkih mesta, na osnovu koje će napraviti projekciju rezultata, sat do sat i po vremena od momenta zatvaranja biračkih mesta.

Čolović je rekao za RTS da kao i svake godine Cesid radi pi-pi-vi-ti tzv. tehniku posmatranja izbora, odnosno posmatranje izbora na uzorku, na reprezentativnom uzorku biračkih mesta, na osnovu kojih se pravi projekcija rezultata.

"Tako da i ove godine nastavljamo sa tom praksom, samo što je malo izmenjenjeno, jer smo do sada uglavnom to radili na parlamentarnim izborima i beogradskim, a sada to radimo i u tri najveće grada u Srbiji. Izbori će biti interesantni svakako u celoj zemlji, ali resursi nisu dovoljno veliki da bi se pokrila svih devedesetak opština u kojim se izbori rade. To je skoro nemoguće za jednu organizaciju kao što je naša, tako da smo se odlučili za tri najveće grada" naveo je Čolović.

On je rekao i da kolege koje se bave posmatranjem izbora zajedno sa Cesidom, imaju tim od 1.500 posmatrača, koji će danas obilaziti biračka mesta, pratiti regularnost glasanja, dodajući da će i kolege iz inostranstva kojima su, kako navodi, ovi izbori svakako zanimljivi.


Izborna pravila

Na po­čet­ku iz­bor­nog da­na, bi­rač­ki od­bor u pri­su­stvu bi­ra­ča ko­ji pr­vi do­đe na bi­rač­ko me­sto utvr­đu­je da li je gla­sač­ka ku­ti­ja is­prav­na i pra­zna i to upi­su­je u kon­trol­ni list. Na­kon to­ga, kon­trol­ni list pot­pi­su­ju bi­rač ko­ji pr­vi do­đe na bi­rač­ko me­sto i naj­ma­nje je­dan član bi­rač­kog od­bo­ra. Bi­rač­ki od­bor u pri­su­stvu bi­ra­ča ko­ji pr­vi do­đe na bi­rač­ko me­sto uba­cu­je po­pu­njen i pot­pi­san kon­trol­ni list u gla­sač­ku ku­ti­ju, ko­ju na­kon to­ga pe­ča­ti. Bi­ra­či mo­ra­ju da po­ne­su na uvid lič­nu kar­tu ili pa­soš ka­ko bi do­ka­za­li svoj in­den­ti­tet, a oni­ma ko­ji se u tre­nut­ku za­tva­ra­nja gla­sač­kog me­sta za­tek­nu u re­du mo­ra da se omo­gu­ći da gla­sa­ju. Sva­kom bi­ra­ču spre­jom se obe­le­ža­va ka­ži­prst de­sne ru­ke i kon­tro­li­še UV lam­pom da se ne bi do­go­di­lo da gla­sa dva pu­ta, a gla­sa se iza pa­ra­va­na ko­ji obez­be­đu­je taj­nost.

Bi­ra­či ko­ji usled ne­pi­sme­no­sti, sla­bo­vi­do­sti, in­va­li­di­te­ta ili ne­kog dru­gog raz­lo­ga ni­su u sta­nju da sa­mi po­pu­ne gla­sač­ki li­stić ima­ju pra­vo da na bi­rač­ko me­sto po­ve­du po­ma­ga­ča ko­ji će ume­sto njih po­pu­ni­ti gla­sač­ki li­stić, ona­ko ka­ko mu od­re­de.

Uko­li­ko bi­ra­či ni­su u mo­guć­no­sti da gla­sa­ju na bi­rač­kom me­stu usled te­ške bo­le­sti, sta­ro­sti ili in­va­li­di­te­ta, po­treb­no je da o to­me oba­ve­ste upra­vu grad­ske op­šti­ne gra­da Be­o­gra­da u ko­joj ima pre­bi­va­li­šte naj­ra­ni­je 30. ma­ja, a naj­ka­sni­je 2. ju­na do 11.00 ča­so­va, od­no­sno bi­rač­ki od­bor na dan gla­sa­nja naj­ka­sni­je do 11.00 ča­so­va. Na osno­vu iz­me­ne i do­pu­ne Za­ko­na o je­din­stve­nom bi­rač­kom spi­sku, gra­đa­ni ko­ji su pro­me­ni­li pre­bi­va­li­šte po­sle 3. ju­la 2023. go­di­ne ne­će mo­ći da gla­sa­ju na no­voj adre­si.

Pre­ma Za­ko­nu o lo­kal­nim iz­bo­ri­ma, iz­bor­na ko­mi­si­ja u ro­ku od 96 ča­so­va od za­tva­ra­nja bi­rač­kih me­sta do­no­si i ob­ja­vlju­je za sva biračka me­sta uku­pan iz­ve­štaj o re­zul­ta­ti­ma lo­kal­nih iz­bo­ra. Taj iz­ve­štaj sa­dr­ži po­dat­ke o bro­ju bi­ra­ča upi­sa­nih u bi­rač­ki spi­sak, bro­ju onih ko­ji su iza­šli na iz­bo­re, onih ko­ji su gla­sa­li, po­dat­ke o bro­ju ne­va­že­ćih i va­že­ćih gla­sač­kih li­sti­ća, kao i broj gla­so­va ko­ji je do­bi­la sva­ka iz­bor­na li­sta i broj man­da­ta. Broj bi­ra­ča ko­ji su gla­sa­li utvr­đu­je se na osno­vu bro­ja gla­sač­kih li­sti­ća ko­ji se na­la­ze u gla­sač­kim ku­ti­ja­ma.


U No­vom Sa­du  339.225 gla­sa­ča
Grad­ska iz­bor­na ko­mi­si­ja je utvr­di­la da pra­vo gla­sa u No­vom Sa­du 2. ju­na ima 339.225 gra­đa­na što je za 1.935 gla­sa­ča vi­še ne­go na izborima odr­ža­nim u de­cem­bru pro­šle go­di­ne.

Iz­bor­na ko­mi­si­ja na veb-pre­zen­ta­ci­ji ob­ja­vlju­je uku­pan iz­ve­štaj o re­zul­ta­ti­ma lo­kal­nih iz­bo­ra i re­zul­ta­te gla­sa­nja za sva­ko bi­rač­ko me­sto. Ne­po­sred­no po za­vr­šet­ku iz­bo­ra, iz­bor­na ko­mi­si­ja do­sta­vlja mi­ni­star­stvu ko­je je nad­le­žno za lo­kal­nu sa­mo­u­pra­vu uku­pan izveštaj o re­zul­ta­ti­ma lo­kal­nih iz­bo­ra. Pro­tiv ukup­nog iz­ve­šta­ja o re­zul­ta­ti­ma lo­kal­nih iz­bo­ra pod­no­si­lac pro­gla­še­ne iz­bor­ne liste i bi­rač mo­gu pod­ne­ti pri­go­vor iz­bor­noj ko­mi­si­ji u ro­ku od 72 ča­sa od ob­ja­vlji­va­nja ukup­nog iz­ve­šta­ja na veb-pre­zen­ta­ci­ji.

Raspodela mandata

Ka­da je reč o ras­po­de­li man­da­ta, u to­me mo­gu uče­stvo­va­ti sa­mo iz­bor­ne li­ste ko­je su do­bi­le naj­ma­nje tri od­sto gla­so­va od bro­ja bi­ra­ča ko­ji su gla­sa­li, a man­da­ti se ras­po­de­lju­ju si­ste­mom naj­ve­ćeg ko­lič­ni­ka. To zna­či da se uku­pan broj gla­so­va ko­ji je do­bi­la iz­bor­na li­sta ko­ja uče­stvu­je u ras­po­de­li man­da­ta po­de­li sva­kim bro­jem od je­dan do bro­ja od­bor­ni­ka ko­ji ima skup­šti­na. Do­bi­je­ni ko­lič­ni­ci razvrstavaju se po ve­li­či­ni ta­ko da iz­bor­noj li­sti pri­pa­da ono­li­ko man­da­ta ko­li­ko ima svo­jih ko­lič­ni­ka me­đu naj­ve­ćim ko­lič­ni­ci­ma svih iz­bor­nih li­sta ko­je uče­stvu­ju u ras­po­de­li. Broj naj­ve­ćih ko­lič­ni­ka je broj od­bor­ni­ka ko­ji ima skup­šti­na.

Ako dve ili vi­še iz­bor­nih li­sta do­bi­ju ko­lič­ni­ke iste vred­no­sti na osno­vu ko­jih se ras­po­de­lju­je man­dat, pred­nost ima iz­bor­na li­sta ko­ja je do­bi­la ve­ći broj gla­so­va. Ka­da je reč o li­sta­ma na­ci­o­nal­nih ma­nji­na, nji­ma za osva­ja­nje od­bor­nič­kih me­sta ni­je po­tre­ban cen­zus od tri od­sto.

Iz­bor­na ko­mi­si­ja u ro­ku od se­dam da­na od da­na ob­ja­vlji­va­nja ukup­nog iz­ve­šta­ja o re­zul­ta­ti­ma lo­kal­nih iz­bo­ra re­še­njem do­de­lju­je manda­te kan­di­da­ti­ma za od­bor­ni­ke po nji­ho­vom re­do­sle­du na iz­bor­noj li­sti, po­čev od pr­vog kan­di­da­ta sa iz­bor­ne li­ste i iz­da­je uverenja o iz­bo­ru za od­bor­ni­ka. Man­dat od­bor­ni­ka po­či­nje da te­če onog da­na ka­da je po­tvr­đen, a o nje­go­vom po­tvr­đi­va­nju od­lu­ču­je skupšti­na na kon­sti­tu­tiv­noj sed­ni­ci. 

Autor:
Pošaljite komentar
U NEDELJU, 2. JUNA, LOKALNI IZBORI U SREMSKOM OKRUGU Evo ko se bori za mesto odbornika OVO SU LISTE ZA KOJE MOŽETE GLASATI

U NEDELJU, 2. JUNA, LOKALNI IZBORI U SREMSKOM OKRUGU Evo ko se bori za mesto odbornika OVO SU LISTE ZA KOJE MOŽETE GLASATI

31.05.2024. 10:05 10:39
U NEDELJU, 2. JUNA SU LOKALNI IZBORI U Novom Sadu možete glasati za neku od 14 lista, na 222 biračka mesta

U NEDELJU, 2. JUNA SU LOKALNI IZBORI U Novom Sadu možete glasati za neku od 14 lista, na 222 biračka mesta

30.05.2024. 10:01 10:04