overcast clouds
14°C
06.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0125
usd
106.1049
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

(УЖИВО) СРБИЈА ДАНАС БИРА НА ЛОКАЛНИМ ИЗБОРИМА Излазност у Новом Саду до 16 сати 34,35 процената, у Београду изашло 31,09 одсто бирача! Гласали Вучевић, Дачић, Брнабић, Гојковић, Ђурић...

02.06.2024. 07:00 17:27
Пише:
Фото: Дневник (С. Шушњевић/В, Фифа)

У Ср­би­ји су да­нас у 7 сати отворена биралишта за локалне изборе у 89 гра­до­ва и оп­шти­на, а гра­ђа­ни ће мо­ћи да гла­са­ју до 20 ча­со­ва, ка­да се за­вр­ша­ва и из­бор­на ти­ши­на.

Избори за одборнике скупштина градова се одржавају у Београду, Ваљеву, Вршцу, Зрењанину, Јагодини, Кикинди, Нишу, Новом Саду, Панчеву, Пожаревцу, Сомбору, Сремској Митровици, Суботици, Ужицу и Чачку.

Гласа се и за 52 скупштине општина: Ада, Алексинац, Алибунар, Апатин, Ариље, Бач, Бачка Паланка, Бачка Топола, Бачки Петровац, Бела Црква, Беочин, Бечеј, Бољевац, Босилеград, Бујановац, Врбас, Врњачка Бања, Горњи Милановац, Жабаљ, Житиште, Ивањица, Инђија, Ириг, Кањижа, Ковачица, Ковин, Мали Иђош, Нова Варош, Нова Црња, Нови Бечеј, Нови Кнежевац, Опово, Оџаци, Пећинци, Пландиште, Прешево, Рашка, Рума, Свилајнац, Сврљиг, Сента, Сјеница, Србобран, Сремски Карловци, Стара Пазова, Сурдулица, Темерин, Тител, Тутин, Чајетина, Чока и Шид.

Одржавају се и избори за одборнике у 17 градских општина у Београду - Чукарица, Нови Београд, Палилула, Раковица, Савски венац, Стари град, Вождовац, Врачар, Земун, Звездара, Барајево, Гроцка, Лазаревац, Младеновац, Обреновац, Сопот, Сурчин.

У Нишу ће бити одржани избори за одборнике пет општина у том граду - Медијана, Палилула, Црвени крст, Пантелеј и Нишка бања, а у Пожаревцу и за градску општину Костолац.

ГИК: Излазност у Београду до 16 часова 31,09 одсто

На територији Града Београда до 16 часова гласало је 31,09 одсто од укупног броја уписаних бирача. Резултате излазности саопштила је Градска изборна комисија на основу добијених података од Републичког завода за статистику.

 Бирачка места у Београду ће бити отворена до 20 часова. Гласа се на 1.265 места. То је увећање од 85 изборних места у односу на број бирачких места на изборима 2023. године. 

Шиљаков: У Новом Саду до 16 сати излазност 34,35

Потпредседник Градске изборне комисије Новог Сада Милован Шиљаков изјавио је да је до 16.00 сати на изборе у том граду изашло 34.35 одсто уписаних бирача.

Он је изјавио да избори теку без застоја и да није забележена ниједна већа нерегуларност која би утицала на ток избора. 

"ГИК располаже подацима само од бирачких одбора. Ако је и било неких проблема, било је само техничких проблема, који не утичу на бирачки процес", рекао је Шиљаков.

ГИК Нови Сад: До 14 часова излазност 28,58

Према подацима ГИК Нови Сад, до 14 часова је на биралиштима у граду изашло 28,58 одсто уписаних бирача.

Према речима заменика председника Комисије Милован Шијаков, ни на једном бирачком месту није било нерегуларности.

ЦеСИД/Ипсос: Процена излазности до 14 сати у Београду 26,7, у Новом Саду 30,3 и Нишу 27,4

До 14 часова у Београду је гласало 26,7 одсто бирача, у Новом Саду 30,3, а у Нишу 27,4 одсто, саопштили су ЦеСИД/Ипсос прве процене излазности.

У поређењу са излазношћу на изборима 2023. године, излазност је у свим овим градовима мања, преноси РТС.

Додик гласао на локалним изборима у Београду

Председник Републике Српске Милорад Додик гласао је данас на локалним изборима у Београду.

Додик је фотографију са гласачког места објавио на Инстаграму.

 

До подне у Новом Саду гласало скоро 22 одсто бирача

Заменик председника Градске изборне комисије у Новом Саду Милован Шијаков изјавио је да је до 12 часова излазност била 21,94 одсто као и да није било неправилности.

Нисмо имали било каквих застоја, прекида, имали смо техничке ствари у смислу лампе, али то смо решили. Неких неправилности нисмо имали, према томе гласање се обавља уобичајено, каква ће бити излазност, ја тренутно не могу да проценим, казао је Шијаков.

Он је додао да ће следећа конференција Градске изборне комисије у Новом Саду бити у 14.30.

Објављена излазност у Суботици

У Суботици је на локалним изборима до 11 сати гласало 14,5 одсто од 125.457 уписаних бирача. Нема пријављених неправилности, преноси РТС наводе Градске изборне комисије.

У Суботици грађани могу гласати на 102 бирачка места за једну од пет изборних листа.

Адријана Месаровић гласала у "Свилари"

Министарка привреде Адријана Месаровић гласала је у Новом Саду на бирачком месту број 213 са седиштем у Културној станици "Свилара".

Месаровић је своју грађанску дужност обавила у 8.30 сати, саопштено је из Министарства привреде.

Александар Антић гласао на бирачком месту број 10 на Звездари

Потпредседник СПС и кандидат на листи "Александар Вучић - Београд сутра" Александар Антић гласао је данас на бирачком месту број 10 на Звездари.

ГИК: Излазност у Београду до подне 17,54 одсто уписаних грађана

У Београду је до 12.00 сати гласало 17,54 одсто грађана уписаних у јединствени бирачки списак, саопштила је Градска изборна комисија. Резултати су саопштени на основу података Републичког завода за статистику.


ЦеСИД/Ипсос: Процена излазности до 11 у Београду 14,3, у Новом Саду 18,2 и Нишу 12,9

До 11 сати у Београду је гласало 14,3 одсто бирача, у Новом Саду 18,2, а у Нишу 12,9 одсто, саопштили су ЦеСИД/Ипсос прве процене излазности.

У поређењу са излазношћу на изборима 2023. године, излазност је у свим овим градовима већа.

Заменик председника Градске изборне комисије Новог Сада Милован Шијаков саопштио је да је до 10 сати у том граду гласало 12,6 одсто уписаних бирача.

Шијаков је навео да није било проблема на бирачким местима, додајући да сва бирачка места раде и да грађани пристижу, као и нема велике разлике када је реч о излазности у односу на изборе прошле године.

„Излазност која је мање више уобичајена, тако је било и на prеthodnim изборима. Што се тиче изборног процеса, сва места су отворена у 7.00 часова. Већих проблема није било, бирачи постепено долазе. Застоја такође није било“, рекао је Шијаков новинарима.

Он је најавио да ће ГИК у том граду у изборној ноћи саопштавати проценат обрађених гласова.

„Прве прелиминарне резултате можемо очекивати кад добијемо сав материјал, односно иза 20.00 часова“, рекао је Шијаков.

Према подацима Градске изборне комисије у Суботици, у овом граду до 9 часова гласало је 6,4 одсто уписаних бирача.


Вучевић: Најважније је да све прође у најбољем реду

Председник Владе Србије и председник Српске напредне странке (СНС) Милош Вучевић гласао је јутрос у 9 часова на бирачком месту у МЗ "Народни хероји" на Роткварији у Новом Саду са супругом и синовима.

Након гласања Вучевић је позвао грађане да искористе своје бирачко право и гласају на локалним изборима за своје представнике и искажу вољу како треба локалне самоуправе  се развијају у наредне четири године.

- Избори су увек добра прилика да оцените нечији рад и одлучите да ли ће они који су били до сад одговорни наставити посао или ћете дати неком другом шансу - рекао је Вучевић. 


Дачић: Локални избори имају национални значај

Председник СПС и министар унутрашњих послова Ивица Дачић гласао је нешто после 9 сати на Дедињу.

Министар и чланови његове породице, супруга, син и ћерка гласали су на бирачком месту у месној заједници „Дедиње“.

Дачић је изјавио да данас одржани локални избори имају национални значај и поручио да Србија може бити јака само ако је јединствена.

„Имајући у виду велики број општина и средина где се избори одвијају уз политички тренутак, ово јесу избори од националног значаја. Управо због тога, имајући у виду тежину свих притисака са којима се Србија суочава ми се данас први пут налазимо на једној коалиционој изборној листи са Српском напредном странком и другим странкама", рекао је Дачић након гласања.


Брнабић: Важно је да имамо један тим

Председница Народне скупштине Ана Брнабић изјавила је да су данашњи избори празник демократије и поручила да је важно да у овим околностима и изазовима пред нама имамо један тим који од локала преко Републике до председника Републике, води Србију.

- Позивам све да прихвате резултате какви год били, да се формирају институције на локалу и да наставимо да радимо - поручила је Брнабићева.

 


Маја Гојковић: На изборима одређујемо будућност наших градова и општина

Председница Покрајинске владе Маја Гојковић гласала је данас на локалним изборима у Новом Саду.

Гојковић је након гласања изјавила да је данас празник демократије и да Новосађани и Новосађанке треба да  искористе своје гласачко право, да изађу на изборе и да својим гласом одреде како ће изгледати  будућност Новог Сада, јер је то право и обавеза свих нас.

„То важи и за све градове у АП Војводини у којима се данас одржавају избори. Када прођу избори, а не изађете на гласање не можете рећи да је неко други одлучио како ће изгледати ваша будућност“, рекла Маја Гојковић.

Председница Гојковић је своје гласачко право искористила на бирачком месту 180, АД „Железнице Србије“, у Улици Васе Стајића, заједно са братом.


Цесид: Више од 20 неправилности на бирачким местима у Београду, Нишу и Новом Саду

На основу информација добијених од посматрача до 9 часова, Цесид је уочио више од 20 различитих неправилности у Београду, Нишу и Новом Саду, саопштено је из Цесида.


ЛОКАЛНИ ИЗБОРИ У НОВОМ САДУ 

Градоначелник Милан Ђурић: Дан је леп, очекујем већу излазност

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић гласао је са супругом у 9.30 часова на бирачком месту у просторијама МЗ Подбара, у Косовској улици  у 9.30 часова.

Он је позвао све Новосађане, који имају право гласа, да искористе своје право да гласају.

- Уставни и законско право грађана је да бирају и одреде којим правцем и путем ће се Град Нови Сад кретати у наредне четири године - рекао је Ђурић у изјави за медије након што је обавио своју грађанску дужност.

Старовић: Грађани ће дати суд како желе да се град развија

Министар за рад, борачка и социјална питања Немања Старовић гласао је јутрос у 8 сати на бирачком месту у Техничкој школи „Милева Марић Ајнштајн“ у Гагариновој улици у Новом Саду.

 Старовић је позвао грађане да искористе своје демократско право и да гласају на редовним локалним изборима.

„Избори су празник демократије, онај дан када грађани потврђују сувереност у својој држави, када се на најдиректнији начин воља грађана пресликава на састав управе. Грађани ће данас дати свој суд о томе како желе да се град развија у наредном периоду“, истакао је Старовић.

Др Весна Туркулов: Обавила сам грађанску дужност

- Као и сваки пут када су избори, обавила сам своју грађанску дужност и дошла да гласам - рекла је окупљеним медијима након гласања носилац листе „Александар Вучић - Нови Сад сутра“ проф. др Весна Туркулов.

Она је гласала у 8.30 сати на бирачком месту у школи за дизајн „Богдан Шупут”.


Цесид посматра изборе у Београду Новом Саду и Нишу

Иво Чоловић из Цесида најавио је да ће Цесид данас посматрати изборе у Београду, Новом Саду и Нишу, на 550 бирачких места, на основу које ће направити пројекцију резултата, сат до сат и по времена од момента затварања бирачких места.

Чоловић је рекао за РТС да као и сваке године Цесид ради пи-пи-ви-ти тзв. технику посматрања избора, односно посматрање избора на узорку, на репрезентативном узорку бирачких места, на основу којих се прави пројекција резултата.

"Тако да и ове године настављамо са том праксом, само што је мало измењењено, јер смо до сада углавном то радили на парламентарним изборима и београдским, а сада то радимо и у три највеће града у Србији. Избори ће бити интересантни свакако у целој земљи, али ресурси нису довољно велики да би се покрила свих деведесетак општина у којим се избори раде. То је скоро немогуће за једну организацију као што је наша, тако да смо се одлучили за три највеће града" навео је Чоловић.

Он је рекао и да колеге које се баве посматрањем избора заједно са Цесидом, имају тим од 1.500 посматрача, који ће данас обилазити бирачка места, пратити регуларност гласања, додајући да ће и колеге из иностранства којима су, како наводи, ови избори свакако занимљиви.


Изборна правила

На по­чет­ку из­бор­ног да­на, би­рач­ки од­бор у при­су­ству би­ра­ча ко­ји пр­ви до­ђе на би­рач­ко ме­сто утвр­ђу­је да ли је гла­сач­ка ку­ти­ја ис­прав­на и пра­зна и то упи­су­је у кон­трол­ни лист. На­кон то­га, кон­трол­ни лист пот­пи­су­ју би­рач ко­ји пр­ви до­ђе на би­рач­ко ме­сто и нај­ма­ње је­дан члан би­рач­ког од­бо­ра. Би­рач­ки од­бор у при­су­ству би­ра­ча ко­ји пр­ви до­ђе на би­рач­ко ме­сто уба­цу­је по­пу­њен и пот­пи­сан кон­трол­ни лист у гла­сач­ку ку­ти­ју, ко­ју на­кон то­га пе­ча­ти. Би­ра­чи мо­ра­ју да по­не­су на увид лич­ну кар­ту или па­сош ка­ко би до­ка­за­ли свој ин­ден­ти­тет, а они­ма ко­ји се у тре­нут­ку за­тва­ра­ња гла­сач­ког ме­ста за­тек­ну у ре­ду мо­ра да се омо­гу­ћи да гла­са­ју. Сва­ком би­ра­чу спре­јом се обе­ле­жа­ва ка­жи­прст де­сне ру­ке и кон­тро­ли­ше УВ лам­пом да се не би до­го­ди­ло да гла­са два пу­та, а гла­са се иза па­ра­ва­на ко­ји обез­бе­ђу­је тај­ност.

Би­ра­чи ко­ји услед не­пи­сме­но­сти, сла­бо­ви­до­сти, ин­ва­ли­ди­те­та или не­ког дру­гог раз­ло­га ни­су у ста­њу да са­ми по­пу­не гла­сач­ки ли­стић има­ју пра­во да на би­рач­ко ме­сто по­ве­ду по­ма­га­ча ко­ји ће уме­сто њих по­пу­ни­ти гла­сач­ки ли­стић, она­ко ка­ко му од­ре­де.

Уко­ли­ко би­ра­чи ни­су у мо­гућ­но­сти да гла­са­ју на би­рач­ком ме­сту услед те­шке бо­ле­сти, ста­ро­сти или ин­ва­ли­ди­те­та, по­треб­но је да о то­ме оба­ве­сте упра­ву град­ске оп­шти­не гра­да Бе­о­гра­да у ко­јој има пре­би­ва­ли­ште нај­ра­ни­је 30. ма­ја, а нај­ка­сни­је 2. ју­на до 11.00 ча­со­ва, од­но­сно би­рач­ки од­бор на дан гла­са­ња нај­ка­сни­је до 11.00 ча­со­ва. На осно­ву из­ме­не и до­пу­не За­ко­на о је­дин­стве­ном би­рач­ком спи­ску, гра­ђа­ни ко­ји су про­ме­ни­ли пре­би­ва­ли­ште по­сле 3. ју­ла 2023. го­ди­не не­ће мо­ћи да гла­са­ју на но­вој адре­си.

Пре­ма За­ко­ну о ло­кал­ним из­бо­ри­ма, из­бор­на ко­ми­си­ја у ро­ку од 96 ча­со­ва од за­тва­ра­ња би­рач­ких ме­ста до­но­си и об­ја­вљу­је за сва бирачка ме­ста уку­пан из­ве­штај о ре­зул­та­ти­ма ло­кал­них из­бо­ра. Тај из­ве­штај са­др­жи по­дат­ке о бро­ју би­ра­ча упи­са­них у би­рач­ки спи­сак, бро­ју оних ко­ји су иза­шли на из­бо­ре, оних ко­ји су гла­са­ли, по­дат­ке о бро­ју не­ва­же­ћих и ва­же­ћих гла­сач­ких ли­сти­ћа, као и број гла­со­ва ко­ји је до­би­ла сва­ка из­бор­на ли­ста и број ман­да­та. Број би­ра­ча ко­ји су гла­са­ли утвр­ђу­је се на осно­ву бро­ја гла­сач­ких ли­сти­ћа ко­ји се на­ла­зе у гла­сач­ким ку­ти­ја­ма.


У Но­вом Са­ду  339.225 гла­са­ча
Град­ска из­бор­на ко­ми­си­ја је утвр­ди­ла да пра­во гла­са у Но­вом Са­ду 2. ју­на има 339.225 гра­ђа­на што је за 1.935 гла­са­ча ви­ше не­го на изборима одр­жа­ним у де­цем­бру про­шле го­ди­не.

Из­бор­на ко­ми­си­ја на веб-пре­зен­та­ци­ји об­ја­вљу­је уку­пан из­ве­штај о ре­зул­та­ти­ма ло­кал­них из­бо­ра и ре­зул­та­те гла­са­ња за сва­ко би­рач­ко ме­сто. Не­по­сред­но по за­вр­шет­ку из­бо­ра, из­бор­на ко­ми­си­ја до­ста­вља ми­ни­стар­ству ко­је је над­ле­жно за ло­кал­ну са­мо­у­пра­ву уку­пан извештај о ре­зул­та­ти­ма ло­кал­них из­бо­ра. Про­тив укуп­ног из­ве­шта­ја о ре­зул­та­ти­ма ло­кал­них из­бо­ра под­но­си­лац про­гла­ше­не из­бор­не листе и би­рач мо­гу под­не­ти при­го­вор из­бор­ној ко­ми­си­ји у ро­ку од 72 ча­са од об­ја­вљи­ва­ња укуп­ног из­ве­шта­ја на веб-пре­зен­та­ци­ји.

Расподела мандата

Ка­да је реч о рас­по­де­ли ман­да­та, у то­ме мо­гу уче­ство­ва­ти са­мо из­бор­не ли­сте ко­је су до­би­ле нај­ма­ње три од­сто гла­со­ва од бро­ја би­ра­ча ко­ји су гла­са­ли, а ман­да­ти се рас­по­де­љу­ју си­сте­мом нај­ве­ћег ко­лич­ни­ка. То зна­чи да се уку­пан број гла­со­ва ко­ји је до­би­ла из­бор­на ли­ста ко­ја уче­ству­је у рас­по­де­ли ман­да­та по­де­ли сва­ким бро­јем од је­дан до бро­ја од­бор­ни­ка ко­ји има скуп­шти­на. До­би­је­ни ко­лич­ни­ци разврставају се по ве­ли­чи­ни та­ко да из­бор­ној ли­сти при­па­да оно­ли­ко ман­да­та ко­ли­ко има сво­јих ко­лич­ни­ка ме­ђу нај­ве­ћим ко­лич­ни­ци­ма свих из­бор­них ли­ста ко­је уче­ству­ју у рас­по­де­ли. Број нај­ве­ћих ко­лич­ни­ка је број од­бор­ни­ка ко­ји има скуп­шти­на.

Ако две или ви­ше из­бор­них ли­ста до­би­ју ко­лич­ни­ке исте вред­но­сти на осно­ву ко­јих се рас­по­де­љу­је ман­дат, пред­ност има из­бор­на ли­ста ко­ја је до­би­ла ве­ћи број гла­со­ва. Ка­да је реч о ли­ста­ма на­ци­о­нал­них ма­њи­на, њи­ма за осва­ја­ње од­бор­нич­ких ме­ста ни­је по­тре­бан цен­зус од три од­сто.

Из­бор­на ко­ми­си­ја у ро­ку од се­дам да­на од да­на об­ја­вљи­ва­ња укуп­ног из­ве­шта­ја о ре­зул­та­ти­ма ло­кал­них из­бо­ра ре­ше­њем до­де­љу­је манда­те кан­ди­да­ти­ма за од­бор­ни­ке по њи­хо­вом ре­до­сле­ду на из­бор­ној ли­сти, по­чев од пр­вог кан­ди­да­та са из­бор­не ли­сте и из­да­је уверења о из­бо­ру за од­бор­ни­ка. Ман­дат од­бор­ни­ка по­чи­ње да те­че оног да­на ка­да је по­твр­ђен, а о ње­го­вом по­твр­ђи­ва­њу од­лу­чу­је скупшти­на на кон­сти­ту­тив­ној сед­ни­ци. 

Аутор:
Пошаљите коментар
У НЕДЕЉУ, 2. ЈУНА, ЛОКАЛНИ ИЗБОРИ У СРЕМСКОМ ОКРУГУ Ево ко се бори за место одборника ОВО СУ ЛИСТЕ ЗА КОЈЕ МОЖЕТЕ ГЛАСАТИ

У НЕДЕЉУ, 2. ЈУНА, ЛОКАЛНИ ИЗБОРИ У СРЕМСКОМ ОКРУГУ Ево ко се бори за место одборника ОВО СУ ЛИСТЕ ЗА КОЈЕ МОЖЕТЕ ГЛАСАТИ

31.05.2024. 10:05 10:39
У НЕДЕЉУ, 2. ЈУНА СУ ЛОКАЛНИ ИЗБОРИ У Новом Саду можете гласати за неку од 14 листа, на 222 бирачка места

У НЕДЕЉУ, 2. ЈУНА СУ ЛОКАЛНИ ИЗБОРИ У Новом Саду можете гласати за неку од 14 листа, на 222 бирачка места

30.05.2024. 10:01 10:04