Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

U SUSRET 12. AVGUSTU – MEĐUNARODNOM DANU MLADIH: Novi Sad lider u vođenju omladinske politike, zahvaljujući viziji Miloša Vučevića koji je osnovao Kancelariju za saradnju sa civilnim društvom

10.08.2024. 09:16 09:39
Piše:
Izvor: Neon Joi - Pexels/Dnevnik/V. Fifa/Screenshot Instagram milosvucevic/Ilustracija

Međunarodni dan mladih obeležava se svake godine 12. avgusta, ukazujući međunarodnoj zajednici na probleme mladih i ističući njihov potencijal u današnjem globalnom društvu. Ovaj datum ne treba mešati sa nekim datumima iz prošlosti koji su politizovani, poput onog kada se rođendan komunističkog diktatora proslavljao kao „Dan mladosti“. Ovaj datum je uspostavljen od 1991. godine, a na Skupštini Ujedinjenih nacija je usvojen 1999. godine. Tokom poslednje dve decenije obeležavanja podržan je veliki broj inovativnih aktuelnih tema, uključujući mentalno zdravlje, solidarnost, bezbedne prostore za mlade, građanski aktivizam, volontiranje, zaposlenje.

Novi Sad – Grad koji prednjači u odnosu na ostale

Generalno u svetu mladi se suočavaju sa brojnim barijerama, a naročito vezanim za uzrast u različitim sferama života, kao što su zapošljavanje, političko učešće, zdravlje i pravda. Iz tog razloga Međunarodni dan mladih se obeležava i kod nas u čitavoj zemlji, ali jedan grad u odnosu na ostale prednjači po statusu mladih – Novi Sad.

Udruženja građana koja predstavljaju mlade ili se bave mladima na teritoriji Novog Sada odlučile su da u aprilu 2016. godine sastave krovno telo koje će okupiti sve organizacije na jednom mestu i nazvali ga „Novosadski omladinski forum“. Forum je okupio sve relevantne organizacije, te je broj osnivača iznosio 56 organizacija. 

Gradonačelnik Đurić nastavio stopama Miloša Vučevića 

Sve ovo je prepoznao na vreme tadašnji gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, pozvao je organizacije na saradnju sa institucijama. Predstavnici gradske uprave i predstavnici Novosadskog omladinskog foruma svake godine definišu ciljeve i mere na koje će se trošiti konkursna sredstva grada kroz Lokalni akcioni plan za mlade. Savršen spoj državnog aparata sa nevladinim sektorom krunisan je vizijom Miloša Vučevića u aprilu 2022. godine kada je osnovana Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom. Ova kancelarija ima za cilj uključivanje organizacija civilnog društva u dijalog i partnerski odnos sa institucijama grada Novog Sada. U julu mesecu ove godine sadašnji gradonačelnik Milan Đurić nastavio je stopama Miloša Vučevića i otvorio zvanično prostorije Novosadskog omladinskog foruma u kojima će se u budućnosti okupljati veliki broj mladih i realizovati svoje ideje, programe i aktivnosti.

Sajam omladinskih organizacija  u Kineskoj četvrti

Novi Sad se zaista može nazvati liderom i primerom vođenja omladinske politike, i to je vidljivo na svakom koraku. Novi Sad ima najnižu stopu nezaposlenosti mladih u Republici Srbiji, iako kao univerzitetski centar ima znatno veći broj mladih nego druge sredine. Sinergija predstavnika institucija i udruženja građana u Novom Sadu treba da predstavlja primer i podstrek za rad omladinskih udruženja širom zemlje, naročito u mandatu kada je na čelu vlade Miloš Vučević. Budućnost ove zemlje leži u mladima, a mladi za razliku od nekih ranijih vremena imaju na koga da se oslone, nekoga ko je i ranijim radom umeo da prepozna i podrži rad mladih.

Ako ne znate kako da se organizujete, dođite u ponedeljak, 12. avgusta, u Novi Sad. U Kineskoj četvrti (Kreativnom distriktu), na platou pored SKCNS "Fabrika", održaće se Sajam omladinskih organizacija. To je najbolje mesto da razmenite iskustva sa liderima omladinske politike u Novom Sadu, steknete znanja, upoznate brojna udruženja građana i njihovih predstavnika iz omladinskog sektora. Ujedno da proslavimo zajedno Međunarodni dan mladih u Evropskoj omladinskoj prestonici, Novom Sadu. 

Srećan praznik, i dobrodošli!

dr Aleksandar Kobilarov, Inicijativa za promociju  i unapređenje zdravlja, član i jedan od osnivača Novosadskog omladinskog foruma

Autor:
Pošaljite komentar