Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

U Strazburu predstavljeni potencijali Vojvodine

18.10.2017. 16:03 19:45
Piše:
Izvor: Pokrajinska vlada

NOVI SAD: Na Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope u Strazburu predstavljeni su potencijali Vojvodine, a pokrajinski sekeratar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić kaže da je ovo izuzetna prilika za promociju razvojnih potencijala i demokratskih principa upravljanja u lokalnim zajednicama pred evropskom javnošću. 

Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope okupio je predstavnike više od 200.000 jedinica lokalnih i regionalnih vlasti iz 47 država članica, a Bjelić je naveo da su na sastanku delegacije Pokrajinske vlade sa predsednicom KRLVE Gudrin Mosler-Tronstrom otvorene brojne teme i predstavljene aktivnosti i potencijali Razvojne agencije Vojvodine.



Kako je saopštila Pokrajinska vlada, predstavljanju pokrajine, tokom kojeg je prikazan i kratki promotivni film o Vojvodini, prisustvovao je generalni sekretar Kongresa Andreas Kifer, kao i predsednica Veća regija Kongresa Gun Marit Helgesen.



"Ovo je izuzetna prilika za promociju naših razvojnih potencijala i demokratskih principa upravljanja u lokalnim zajednicama pred evropskom javnošću, takođe i mogućnost da se razmene iskustva i primeri dobre prakse u razvoju lokalne demokratije, u danima koje Kongres organizuje", poručio je Bjelić.



Istakao je da Vojvodina, kao multietnička sredina, jeste jedan od dobrih primera kada je u pitanju jačanje demokratskih procesa na nivou vlasti koja je najbliža građanima. U prilog tome, kaže Bjelić, govori i činjenica da pokrajina ima gotovo 70 medija koji emituju svoj program ili objavljuju na manjinskim jezicima, te da kulturnu raznolikost dodatno obogaćuje pet kulturnih institucija nacionalnih manjina.



KLRVE je jedno od osnovnih tela Saveta Evrope, čija uloga je promocija lokalne i regionalne demokratije, unapređivanje lokalnog i regionalnog upravljanja kao i jačnje lokalne samouprave.

Pozitivno ocenjen razvoj lokalnih samouprava u Srbiji



Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope usvojio je izveštaj koji u najvećoj meri pozitivno ocenjuje razvoj i jačanje loklanih samouprava u Srbiji.



Preporuke Kongresa odnose se na primenu privremene zabrane zapošljavanja, raspuštanje skupština i finansiranja lokalnih samouprava.



Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope u svom drugom ”Izveštaju o lokalnoj i regionalnoj demokratiji u Srbiji” sa zadovoljstvom konstatuje da je Srbija pozitivno odgovorila na većinu preporuka koje je Kongres usvojio 2011. godine. 



To se posebno odnosi na ratifikaciju Evropske okvirne konvencije o prekograničnoj saradnji između teritorijalnih zajednica ili vlasti i potpisivanjem Dopunskog protokola Evropske povelje o lokalnoj samoupravi o pravu učestvovanja u poslovima lokalne vlasti. 



Izveštaj navodi da je u Srbiji preduzet veliki broj važnih zakonodavnih koraka kako bi se ”modernizovala i ojačala lokalna samouprava”, što se posebno odnosi na usvajanje Zakona o statusu osoblja lokalne samouprave. 



Srbija je pohvaljena i zbog dobre prakse u pogledu odgovora na specifične potrebe kulturno raznovrsnog stanovništva i zaštitu manjinskih jezika.



”Postoji generalna potreba za daljom modernizacijom i unapređenjem lokalne samouprave u Srbiji i zato ohrabrujemo srpske vlasti da nastave reforme u cilju finalizacije zakona koji se odnose na lokalnu i regionalnu samoupravu i decentralizaciju kao i da osiguraju njihovu efikasnu implementaciju. Mi ćemo nastaviti da pratimo taj reformski proces u Srbiji”, izjavio je izvestilac Kongresa za Srbiju Soren Šumaher.



Izvestioci Kongresa Soren Šumaher i Lusija Krun naglasili su važnost daljeg sprovođenja Strategije reforme javne uprave i pozvali srpske vlasti da nastave napore u cilju borbe protiv korupcije, uključujući i na lokalnom nivou. 



Izveštaj konstatuje i napredak Srbije u procesu evrointegracija, ekonomski napredak u zemlji i navodi ”pozitivan primer Srbije” kada je u pitanju multikulturalnost i korišćenje raznolikosti kao ”pozitivnih resursa” što je preporučeno kao ”dobra praksa i za kulturološki raznoliku Evropu.”



Kongres lokalnih i regionalnih vlasti je telo Saveta Evrope čiji članovi predstavljaju preko 200 hiljada regionalnih kancelarija u 47 evropskih zemalja. 

 

Autor:
Pošaljite komentar