broken clouds
18°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

У Стразбуру представљени потенцијали Војводине

18.10.2017. 16:03 19:45
Пише:
Извор: Покрајинска влада

НОВИ САД: На Конгресу локалних и регионалних власти Савета Европе у Стразбуру представљени су потенцијали Војводине, а покрајински секератар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић каже да је ово изузетна прилика за промоцију развојних потенцијала и демократских принципа управљања у локалним заједницама пред европском јавношћу. 

Конгрес локалних и регионалних власти Савета Европе окупио је представнике више од 200.000 јединица локалних и регионалних власти из 47 држава чланица, а Бјелић је навео да су на састанку делегације Покрајинске владе са председницом КРЛВЕ Гудрин Мослер-Тронстром отворене бројне теме и представљене активности и потенцијали Развојне агенције Војводине.



Како је саопштила Покрајинска влада, представљању покрајине, током којег је приказан и кратки промотивни филм о Војводини, присуствовао је генерални секретар Конгреса Андреас Кифер, као и председница Већа регија Конгреса Гун Марит Хелгесен.



"Ово је изузетна прилика за промоцију наших развојних потенцијала и демократских принципа управљања у локалним заједницама пред европском јавношћу, такође и могућност да се размене искуства и примери добре праксе у развоју локалне демократије, у данима које Конгрес организује", поручио је Бјелић.



Истакао је да Војводина, као мултиетничка средина, јесте један од добрих примера када је у питању јачање демократских процеса на нивоу власти која је најближа грађанима. У прилог томе, каже Бјелић, говори и чињеница да покрајина има готово 70 медија који емитују свој програм или објављују на мањинским језицима, те да културну разноликост додатно обогаћује пет културних институција националних мањина.



КЛРВЕ је једно од основних тела Савета Европе, чија улога је промоција локалне и регионалне демократије, унапређивање локалног и регионалног управљања као и јачње локалне самоуправе.

Позитивно оцењен развој локалних самоуправа у Србији



Конгрес локалних и регионалних власти Савета Европе усвојио је извештај који у највећој мери позитивно оцењује развој и јачање локланих самоуправа у Србији.



Препоруке Конгреса односе се на примену привремене забране запошљавања, распуштање скупштина и финансирања локалних самоуправа.



Конгрес локалних и регионалних власти Савета Европе у свом другом ”Извештају о локалној и регионалној демократији у Србији” са задовољством констатује да је Србија позитивно одговорила на већину препорука које је Конгрес усвојио 2011. године. 



То се посебно односи на ратификацију Европске оквирне конвенције о прекограничној сарадњи између територијалних заједница или власти и потписивањем Допунског протокола Европске повеље о локалној самоуправи о праву учествовања у пословима локалне власти. 



Извештај наводи да је у Србији предузет велики број важних законодавних корака како би се ”модернизовала и ојачала локална самоуправа”, што се посебно односи на усвајање Закона о статусу особља локалне самоуправе. 



Србија је похваљена и због добре праксе у погледу одговора на специфичне потребе културно разноврсног становништва и заштиту мањинских језика.



”Постоји генерална потреба за даљом модернизацијом и унапређењем локалне самоуправе у Србији и зато охрабрујемо српске власти да наставе реформе у циљу финализације закона који се односе на локалну и регионалну самоуправу и децентрализацију као и да осигурају њихову ефикасну имплементацију. Ми ћемо наставити да пратимо тај реформски процес у Србији”, изјавио је известилац Конгреса за Србију Сорен Шумахер.



Известиоци Конгреса Сорен Шумахер и Лусија Крун нагласили су важност даљег спровођења Стратегије реформе јавне управе и позвали српске власти да наставе напоре у циљу борбе против корупције, укључујући и на локалном нивоу. 



Извештај констатује и напредак Србије у процесу евроинтеграција, економски напредак у земљи и наводи ”позитиван пример Србије” када је у питању мултикултуралност и коришћење разноликости као ”позитивних ресурса” што је препоручено као ”добра пракса и за културолошки разнолику Европу.”



Конгрес локалних и регионалних власти је тело Савета Европе чији чланови представљају преко 200 хиљада регионалних канцеларија у 47 европских земаља. 

 

Аутор:
Пошаљите коментар