Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

U Sr­bi­ji odr­ža­na veličanstvena voj­na ve­žba “Vek po­bedni­ka 1918 – 2018“

10.11.2018. 19:59 23:46
Piše:
Izvor: FOTO TANJUG / DIMITRIJE GOLL

Voj­ska Sr­bi­je ni iz­bli­za ni­je ona voj­ska od pre pet go­di­na, ali je to za­si­gur­no voj­ska za oču­va­nje mi­ra i slo­bo­de Sr­bi­je, is­ta­kao je pred­sed­nik Sr­bi­je Alek­san­dar Vu­čić na po­li­go­nu Pe­šter po završet­ku ve­žbe.

Zdru­že­na tak­tič­ka ve­žba s bo­je­vim ga­đa­njem "Vek po­bed­ni­ka 1918-2018", iz­ve­de­na je isto­vre­me­no na 10 lo­ka­ci­ja po te­mi "Pri­pre­ma i upo­tre­ba sna­ga za reago­va­nje Voj­ske Sr­bi­je", a u njoj je uče­stvo­va­lo oko 8.000 pri­pad­ni­ka Kop­ne­ne voj­ske i Rat­nog va­zdu­ho­plov­stva i pro­tiv­va­zdu­ho­plov­ne od­bra­ne i vi­še od 600 bor­be­nih si­ste­ma i va­zdu­ho­plo­va. Ve­žba je odr­ža­na u čast obe­le­ža­va­nja 100 go­di­na od po­be­de u Pr­vom svet­skom ra­tu.

Pred­sed­nik Vu­čić je, po za­vr­šet­ku pro­ve­re bor­be­ne spo­sob­no­sti pri­pad­ni­ka na­ših oru­ža­nih sna­ga na Pe­šte­ru, re­kao da je ve­žba bi­la ve­o­ma te­ška i zahtev­na i po­ru­čio da će se na­sta­vi­ti ulaganja u Voj­sku Sr­bi­je i da će se do kra­ja 2019. go­di­ne vi­de­ti ogro­man na­pre­dak. Pod­vu­kao je i da će Sr­bi­ja do mar­ta na­red­ne godi­ne ima­ti ukup­no 14 avi­o­na MiG 29. Ka­ko je re­kao, kra­jem 2019. vi­de­će se ogro­man na­pre­dak u voj­sci, jer naj­vi­še sred­sta­va od oruž­ja i oru­đa stiže po­čet­kom i po­lo­vi­nom sle­de­će go­di­ne.

Po­ru­čio je da sve to ra­di­mo da bi­smo mo­gli da sa­ču­va­mo slo­bo­du, ne­za­vi­snost i mir.

- Ni­je oruž­je tu da bi­smo bi­smo ga upo­tre­bi­li. Voj­ni­ci mo­ra­ju da bu­du sprem­ni da ga, ne daj bo­že, upo­tre­be, ali ima­mo ga i una­pre­đu­je­mo ar­mi­ju, pre sve­ga, zbog či­nje­ni­ce da ar­mi­ja vr­ši pre­ven­tiv­ni uti­caj i da sva­ko raz­mi­šlja ka­kav bi od­go­vor Sr­bi­je bio u slu­ča­ju even­tu­al­nog na­pa­da - po­ru­čio je Vu­čić.

Vu­čić je kon­sta­to­vao da su he­li­kop­te­ri od­lič­no po­ga­đa­li i da po­stig­nu­ti re­zul­tat če­ti­ri u če­ti­ri do sa­da ni­je vi­đen, pod­se­ća­ju­ći da se ra­di­lo o ga­đa­nju s uda­lje­no­sti od dva ki­lo­me­ta­ra. Re­kao je da su i ten­ko­vi bi­li iz­van­red­ni i da su gra­đa­ni ima­li pri­li­ku na Pa­su­ljar­skim li­va­da­ma da vi­de i no­ve “la­za­re 3”.

Na pri­vre­me­nom po­li­go­nu “Pe­šter” na Zdru­že­noj tak­tič­koj ve­žbi "Bor­be­na gru­pa na mar­šu s pre­la­skom u na­pad", bi­lo je an­ga­žo­va­no oko 2.000 voj­ni­ka i vi­še od 100 bor­be­nih sred­sta­va. Na Pasuljan­skim li­va­da­ma je odr­ža­na ve­žba "Bor­be­na gru­pa u na­pa­du", u ko­joj je uče­stvo­va­lo vi­še od 1.200 voj­ni­ka i vi­še od 100 sred­sta­va rat­ne teh­ni­ke - ten­ko­vi M-84, bor­be­na vo­zi­la, ha­u­bi­ce, lan­se­ri ra­ke­ta, mi­no­ba­ca­či, kao i avi­o­ni MiG-29, "orao" i pro­ti­vo­klop­ni helikopteri.


 Mi­ro­vić: Gra­đa­ni mo­gu da se oslo­ne na Voj­sku

- Ve­žba re­a­li­zo­va­na sa go­to­vo 900 sto­ti­na uče­sni­ka po­ka­za­la je spo­sob­nost u ve­o­ma slo­že­nom ma­ne­vru s je­di­ni­ca­ma ra­znih ro­do­va na­še voj­ske. Do­bra je ospo­so­blje­nost i pe­ša­dij­ske je­di­ni­ce i iz­vi­đač­ke če­te i Reč­ne flo­ti­le, kao i avi­ja­ci­je da u re­al­nom vre­me­nu mo­gu da re­a­gu­ju - iz­ja­vio pred­sed­nik pokrajinske vla­de Igor Mi­ro­vić ko­ji je pri­su­stvo­vao ve­žbi u Ti­te­lu.

Is­ta­kao je da na­kon ove ve­žbe “mo­že­mo da kon­sta­tu­je­mo da svi gra­đa­ni mo­gu da se oslo­ne na Voj­sku Sr­bi­je" i dodao da je "za­do­vo­ljan vi­đe­nim i kao predsednik Po­kra­jin­ske vla­de, ali i kao pri­pad­nik re­zer­vnog sa­sta­va voj­ske".


Na kra­ju ve­žbe “Vek po­bed­ni­ka 1918-2018”, mi­ni­star od­bra­ne Alek­san­dar Vu­lin i na­čel­nik Ge­ne­ral­šta­ba Voj­ske Sr­bi­je ge­ne­ral-pot­pu­kov­nik Mi­lan Mojsilović, kao i gra­do­na­čel­nik No­vog Sa­da Mi­loš Vu­če­vić, po­sma­tra­li su s bro­da po­seb­ne na­me­ne „Ko­za­ra“, na pri­vre­me­nom po­li­go­nu “Ti­tel”, pri­pad­ni­ke Voj­ske Sr­bi­je u de­lu ve­žbe po te­mi „Bor­be­na gru­pa u na­pa­du s na­sil­nim prelaskom re­ke“.

Oce­nju­ju­ći ve­žbu, mi­ni­star Vu­lin re­kao je da ve­žba kao što je ova ne mo­že da se pri­pre­mi za me­sec da­na, ni za po­la go­di­ne ni za go­di­nu.

- Ve­žba kao što je ova pri­pre­ma se de­ce­ni­ja­ma, ve­žba kao što je ova pri­pre­ma se sa voj­skom ko­ja je u sta­nju da jed­no­vre­me­no na 10 me­sta ne sa­mo ve­žba, već je u sta­nju da na 10 me­sta pri­mi bor­bu. Ma­lo je ar­mi­ja u sve­tu ko­je mo­gu u ta­ko krat­kom vre­men­skom periodu da se or­ga­ni­zu­ju, iza­đu na to­li­ko raz­li­či­tih prava­ca i od­go­vo­re na sva­ki zah­tev. Naj­ve­ća vred­nost ove ve­žbe je u to­me što smo po­ka­za­li voj­sku baš ona­kvu ka­kva je­ste, voj­sku ko­ja is­pu­nja­va sve svo­je zadat­ke, kao što bi ih is­pu­nja­va­la u ra­tu - na­gla­sio je mi­ni­star Vu­lin.

U ve­o­ma atrak­tiv­nom pri­ka­zu uče­stvo­va­li su pri­pad­ni­ci Pr­ve bri­ga­de Kop­ne­ne voj­ske, Reč­ne flo­ti­le, Spe­ci­jal­ne bri­ga­de, 250. ra­ket­ne bri­ga­de i 204. vazdu­ho­plov­ne bri­ga­de u sa­dej­stvu s pri­pad­ni­ci­ma Žan­dar­me­ri­je MUP-a.

Pre­ma sce­na­ri­ju za­vr­šni­ce ju­če­ra­šnje ve­žbe, ko­jom je ko­man­do­vao ko­man­dant Pr­ve bri­ga­de VS bri­gad­ni ge­ne­ral Želj­ko Pe­tro­vić, dok je glav­ni pla­ner bio ko­man­dant RF ka­pe­tan boj­nog bro­da An­dri­ja An­drić, pri­pad­ni­ci voj­ske naj­pre su pri­ka­za­li uba­ci­va­nje iz­vi­đač­ke gru­pe u bor­be­ni ras­po­red ne­pri­ja­te­lja, pre­tra­ži­va­nje reč­nog dna i po­la­ga­nje min­skih pre­pre­ka uz ne­pre­kid­nu ar­ti­lje­rij­sku i po­dr­šku avi­ja­ci­je - avi­o­na MiG-29 i avi­o­na “ga­leb G-4”...

- Za­klju­čak svih ak­tiv­no­sti ko­je je iz­vo­di­la Voj­ska Sr­bi­je je da su ostva­re­ni svi ci­lje­vi ko­ji su pla­ni­ra­ni u okvi­ru tak­tič­ko voj­ne ve­žbe 'Vek po­bed­ni­ka 1918 2018'. Od­luč­nost, spo­sob­nost, hra­brost, od­nos dr­ža­ve pre­ma voj­sci i voj­ske pre­ma dr­ža­vi, či­ni je ne­po­ko­le­blji­vom - re­kao je na­čel­nik Ge­ne­ral­šta­ba Voj­ske Sr­bi­je ge­ne­ral-pot­pu­kov­nik Mi­lan Moj­si­lo­vić.

Pri­pre­mio: Mi­lan Bo­zo­kin

 

Autor:
Pošaljite komentar