Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Tema „Dnevnika”: Sve više dece funkcionera uključuje se u partijski život

07.08.2017. 09:46 09:55
Piše:
Izvor: JS-SPS

Poseta socijalista kancelariji Jedinstvene Srbije u Paraliji ostala bi verovatno  nezapažena, da lider JS Dragan Marković Palma  nije obnarodovao da je  ovoga puta šef delegacije bio Luka Dačić.

Sin prvog potpredsednika vlade i šefa SPS - a Ivice Dačića, koji je prošlog meseca postao punoletan, ocenio je tom prilikom, kako je preneo sam Marković, da su Jedinstvena Srbija i SPS kao jedna partija, odnosno “ bratska koalicija “. U Paraliju je, kako kaže, došao sa aktivistima SPS, koji žele  da pomognu Jedinstvenoj Srbiji i Draganu Markoviću Palmi da prime što više naših građana.

 

„Ovde u Paraliji se zaista svi osećamo kao kod svoje kuće i čini mi se da ovde ima više Srba nego Grka“,  nije krio zadovoljstvo Dačić junior.

 

U Srbiji sada već nije ništa novo da i mlađi članovi porodica istaknutih političara, krenu stopama svojih roditelja. Nekadašnji najbliži koalicioni partneri socijalista – Partija ujedinjenih penzionera prva je promovisala takav sistem stranačkog funkcionisanja, pa je sada već pokojnog lidera partije Jovana Krkobabića na čelu partije nasledio sin Milan. Svojevremeno je Jovan Krkobabić bio potpredsednik vlade, da bi ga nakon njegove smrti, u Nemanjinoj nasledio sin, koji je sada ministar bez portfelja, a pre toga je u sklopu partijskih kvota  bio ne čelu JP Pošte Srbije. Milan Krkobabić je bio i narodni poslanik, a jedno vreme bio je i predsednik poslaničkog kluba PUPS-a.

Dačićev sin posetio Palmu u Paraliji, Šešelj mlađi ide na konsultacije umesto oca

Među stranačkim veteranima su i Ištvan i Balint Pastor,  pa je tako otac porodice na čelu Saveza vojvođanaskih Mađara, dok je sin potpredsednik stranke. Isto tako, njih dvojica su se raspodelili po skupštinama, pa je Ištvan Pastor predsednik Skupštine Vojvodine, dok je Balint šef poslaničkog kluba SVM –a u republičkom parlamentu.

Za veterana među sinovima svojih očeva važi i Radomir Nikolić, sin doskorašnjeg predsednika Srbije Tomislava. Na početku političke karijere bio je predsednik Izvršnog odbora SNS, a sada gradonačelnik “zavičajnog” Kragujevca. Član SNS postao je godinu dana od njenog osnivanja, a sada je već drugi mandat prvi čovek Kragujevca.

Iz porodice Šešelj, najpre je supruga lidera radikala Jadranka krenula u predsedničku kampanju, a sada su njeno mesto u stranci koju vodi Vojislav Šešelj zauzeli sinovi. Tako je  Aleksandar Šešelj, “ nominovan “ doduše još uvek nezvanično, za stranačkog kandidata za gradonačelnika Beograda. Mlađi Šešeljev sin, Nikola, takođe je angažovan na stranačkim poslovima - praktično je zaposlen u stranci, čiju veb prezentaciju uređuje. Za javnost je bilo iznenađenje kada se Aleksandar  pojavio na konsultacijama kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića o kandidatu za premijera, umesto kako je tada rečeno lidera radikala, koji nije želeo da dođe na razgovore na Andrićev venac.

Za veterana među sinovima svojih očeva važi i Radomir Nikolić, sin doskorašnjeg predsednika Srbije Tomislava

U politiku se uključio i sin predsednika Nove stranke Zorana Živkovića, pa je Marko Živković ako je suditi po njegovom nastupu na društvenim mrežama veoma aktivan u toj partiji. Tako je on između ostalog saopštio da će biti angažovan na uzborima u Beogradu, budući da je prisustvovao nizu sastanaka na kojima se razgovaralo na tu temu. Isto tako, preko društevene mreže Tviter u više navrata kritikovao je vlast, pa je tako između ostalog u vreme izbora vlade zapitao “ hoće li neko objasniti Ani Brnabić da izbor u Skupštini nije protokol? ”, dok je predsednicu skupštine Maju Gojković optužio da je “zabranila  narodu da prati zasedanje Narodne skupštine!”.

I u Demokratskoj stranci mlađi članovi uključili su se u partijski život, kao što je to slučaj sa Markom Čomićem, sinom visoke funkcionerke DS Gordane Čomić. On je takođe oštri kritičar režima na društvenim mrežama, ali i u autorskim tekstovima koji se objavljuju na stranačkom portalu. Marko Čomić već ima i zaduženje u stanci, pre svega je funkcioner omladine DS, a član je i resornog stranačkog odbora koji se bavi pitanjima  obrazovanja, nauke, omladine i sporta.

Putem svojih očeva krenule su i neke političarke, poput  Sande Rašković Ivić, nekadašnja predsednica DSS-a, a sada čelnica poslaničkog kluba “ Za spas Srbije ” u republičkom parlamentu.   Za Sandu Rašković Ivić kažu da je pravi naslednik svog oca akademika Jovana Raškovića, osnivača SDS-a i lidera Srba u Kninskoj Krajini. Ona je svojevremeno bila predsednica Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, kao i ambasadorka Srbije u Rimu. Na spisku poznatih ćerki je i advokatica Olgica Batić, bivša poslanicu u Skupštini Srbije. Ona je ćerka pokojnog lidera DHSS Vlada Batića, koji je bio ministar pravde u vladi ubijenog premijera Zorana Đinđića, a nakon njegove smrti došla je na čelo te partije.

Politički je bila aktivna i  Natalija Mićunović,  ćerka predsednika  političkog saveta DS – a Dragoljuba Mićunovića. Natalija je svog oca u političkim vodama nasledila svojevremeno u Vladi Srbije, gde je vodila brigu o rodnoj ravnopravnosti.

Svetlana Stanković

Snajka, zet...



Može se primetiti da osim sinova i ćerki, i poneka snaja zauzme značajnu političku poziciju. Takav slučaj je sa Anom Hrustanović, koja je udata za sina nekada poznate beogradske političarke Radmile Hrustanović. Ana je trenutno ambasadorka Srbije pri Evropskoj Uniji, u Briselu, a pre toga je bila ambasadorka u Rimu. U toj ambasadi je i zet guvernerke NBS Jorgovanke Tabaković – Nemanja Sekicki. U diplomatiji je već nekoliko godina i sin načelnika generalštaba Vojske Srbije Nemanja Diković.

Karići



Porodica Karić odavno je u političkim vodama, pa je tako  biznismen Boboljub predsednik Pokreta snaga Srbije, a njegov brat Dragomir, koji je i narodni poslanik - potpredsednik. U poslaničkim klupama je i snajka, Milanka Karić. Za sada su mlađi članovi ove poridice uglavnom vezani za biznis i raspoređeni širom sveta, a videće se da li su spremni da uplove i u političke vode.

Autor:
Pošaljite komentar