few clouds
11°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Тема „Дневника”: Све више деце функционера укључује се у партијски живот

07.08.2017. 09:46 09:55
Пише:
Извор: ЈС-СПС

Посета социјалиста канцеларији Јединствене Србије у Паралији остала би вероватно  незапажена, да лидер ЈС Драган Марковић Палма  није обнародовао да је  овога пута шеф делегације био Лука Дачић.

Син првог потпредседника владе и шефа СПС - а Ивице Дачића, који је прошлог месеца постао пунолетан, оценио је том приликом, како је пренео сам Марковић, да су Јединствена Србија и СПС као једна партија, односно “ братска коалиција “. У Паралију је, како каже, дошао са активистима СПС, који желе  да помогну Јединственој Србији и Драгану Марковићу Палми да приме што више наших грађана.

 

„Овде у Паралији се заиста сви осећамо као код своје куће и чини ми се да овде има више Срба него Грка“,  није крио задовољство Дачић јуниор.

 

У Србији сада већ није ништа ново да и млађи чланови породица истакнутих политичара, крену стопама својих родитеља. Некадашњи најближи коалициони партнери социјалиста – Партија уједињених пензионера прва је промовисала такав систем страначког функционисања, па је сада већ покојног лидера партије Јована Кркобабића на челу партије наследио син Милан. Својевремено је Јован Кркобабић био потпредседник владе, да би га након његове смрти, у Немањиној наследио син, који је сада министар без портфеља, а пре тога је у склопу партијских квота  био не челу ЈП Поште Србије. Милан Кркобабић је био и народни посланик, а једно време био је и председник посланичког клуба ПУПС-а.

Дачићев син посетио Палму у Паралији, Шешељ млађи иде на консултације уместо оца

Међу страначким ветеранима су и Иштван и Балинт Пастор,  па је тако отац породице на челу Савеза војвођанаских Мађара, док је син потпредседник странке. Исто тако, њих двојица су се расподелили по скупштинама, па је Иштван Пастор председник Скупштине Војводине, док је Балинт шеф посланичког клуба СВМ –а у републичком парламенту.

За ветерана међу синовима својих очева важи и Радомир Николић, син доскорашњег председника Србије Томислава. На почетку политичке каријере био је председник Извршног одбора СНС, а сада градоначелник “завичајног” Крагујевца. Члан СНС постао је годину дана од њеног оснивања, а сада је већ други мандат први човек Крагујевца.

Из породице Шешељ, најпре је супруга лидера радикала Јадранка кренула у председничку кампању, а сада су њено место у странци коју води Војислав Шешељ заузели синови. Тако је  Александар Шешељ, “ номинован “ додуше још увек незванично, за страначког кандидата за градоначелника Београда. Млађи Шешељев син, Никола, такође је ангажован на страначким пословима - практично је запослен у странци, чију веб презентацију уређује. За јавност је било изненађење када се Александар  појавио на консултацијама код председника Србије Александра Вучића о кандидату за премијера, уместо како је тада речено лидера радикала, који није желео да дође на разговоре на Андрићев венац.

За ветерана међу синовима својих очева важи и Радомир Николић, син доскорашњег председника Србије Томислава

У политику се укључио и син председника Нове странке Зорана Живковића, па је Марко Живковић ако је судити по његовом наступу на друштвеним мрежама веома активан у тој партији. Тако је он између осталог саопштио да ће бити ангажован на узборима у Београду, будући да је присуствовао низу састанака на којима се разговарало на ту тему. Исто тако, преко друштевене мреже Твитер у више наврата критиковао је власт, па је тако између осталог у време избора владе запитао “ хоће ли неко објаснити Ани Брнабић да избор у Скупштини није протокол? ”, док је председницу скупштине Мају Гојковић оптужио да је “забранила  народу да прати заседање Народне скупштине!”.

И у Демократској странци млађи чланови укључили су се у партијски живот, као што је то случај са Марком Чомићем, сином високе функционерке ДС Гордане Чомић. Он је такође оштри критичар режима на друштвеним мрежама, али и у ауторским текстовима који се објављују на страначком порталу. Марко Чомић већ има и задужење у станци, пре свега је функционер омладине ДС, а члан је и ресорног страначког одбора који се бави питањима  образовања, науке, омладине и спорта.

Путем својих очева кренуле су и неке политичарке, попут  Санде Рашковић Ивић, некадашња председница ДСС-а, а сада челница посланичког клуба “ За спас Србије ” у републичком парламенту.   За Санду Рашковић Ивић кажу да је прави наследник свог оца академика Јована Рашковића, оснивача СДС-а и лидера Срба у Книнској Крајини. Она је својевремено била председница Координационог центра за Косово и Метохију, као и амбасадорка Србије у Риму. На списку познатих ћерки је и адвокатица Олгица Батић, бивша посланицу у Скупштини Србије. Она је ћерка покојног лидера DHSS Влада Батића, који је био министар правде у влади убијеног премијера Зорана Ђинђића, а након његове смрти дошла је на чело те партије.

Политички је била активна и  Наталија Мићуновић,  ћерка председника  политичког савета ДС – а Драгољуба Мићуновића. Наталија је свог оца у политичким водама наследила својевремено у Влади Србије, где је водила бригу о родној равноправности.

Светлана Станковић

Снајка, зет...



Може се приметити да осим синова и ћерки, и понека снаја заузме значајну политичку позицију. Такав случај је са Аном Хрустановић, која је удата за сина некада познате београдске политичарке Радмиле Хрустановић. Ана је тренутно амбасадорка Србије при Европској Унији, у Бриселу, а пре тога је била амбасадорка у Риму. У тој амбасади је и зет гувернерке НБС Јоргованке Табаковић – Немања Секицки. У дипломатији је већ неколико година и син начелника генералштаба Војске Србије Немања Диковић.

Карићи



Породица Карић одавно је у политичким водама, па је тако  бизнисмен Бобољуб председник Покрета снага Србије, а његов брат Драгомир, који је и народни посланик - потпредседник. У посланичким клупама је и снајка, Миланка Карић. За сада су млађи чланови ове поридице углавном везани за бизнис и распоређени широм света, а видеће се да ли су спремни да уплове и у политичке воде.

Аутор:
Пошаљите коментар