Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

TEMA DNEVNIKA Stranke kroje parlamentarne i beogradske liste

07.02.2022. 11:11 11:12
Piše:
Izvor: F. Bakić/Izborna kutija

Vanredni parlamentarni i redovni beogradski izbori biće raspisani 15.februara, pa stoga ne čudi što stranke užurbano pripremaju svoje liste kandidata.

Na ovim izborima, kako se očekuje, učestvovaće svi politički akteri, pri čemu svi oni jednodušno građanima obećavaju kvalitetne predloge za poslaničke i odborničke funkcije. Naprednjaci su, kako stvari sada stoje, odlučili da do 11. februara, kada će najpre zasedati Predsedništvo, a potom i Glavni odbor SNS – a, rešili da ćute o imenima kandidata za predsednika i premijera.

Jedino što se za sada sigurno zna je da je na poslednjoj sednici Predsedništva dogovoreno da Vučićevo ime bude u nazivu liste i za parlamentarne i beogradske izbore, a konačan spisak imena za najviše funkcije u Srbiji i Beogradu trebalo bi da bude poznat u petak. Iako je potpredsednik SNS Aleksandar Šapić izjavio je da se Vučić lično založio da on bude kandidat za gradonačelnika Beograda, pojedini predstavnici opozicije, među kojima i Pokret Ne davimo Beograd, sumanjaju u tu varijantu, jer se ni na jednom stranačkom organu za nju nije glasalo. Procenjuju da aktuelni predsednik novobeogradske opštine pretenduje na neku višu funkciju, međutim, Vučić je ovih dana javno potvrdio svoj izbor, ističući da je siguran da će Šapić, kao kandidat SNS za gradonačelnika, uložiti veliki trud da ne razočara „ne samo nas nego bilo koga u Beogradu”.

Što se tiče političke sudbine Gorana Vesića, potvrđeno je da ona ni najmanje nije upitna, pošto je, kako je i sam potvrdio izabran za zamenika šefa izbornog štaba SNS, na čijem je čelu Vučić. Kako je lider naprednjaka kazao pre te odluke, „neki bi rekli da mu ne pokazujem poštovanje jer će prvi na listi za Beograd biti Šapić, ali nije tako”.

- Rekao sam mu biće za tebe mnogo dobrih i važnih stvari i dužnosti, mnogo toga dobrog da radiš za Srbiju ali i ti moraš da naučiš, kao što sam i ja naučio da nije sve onako kako je planirano, već da mora da se ponekad istripi i nešto što misliš da je nepravda -  ispričao  je Vučić, dodajući da Vesić poštuje stranku, da joj je veoma lojalan i da on to poštuje. „I to ćete videti posle izbora”, rekao je on, podsećajući da će nakon izborne kampanje biti održani i izbori u SNS,  te da je na svima da se dokažu „svojom radom, aktivizmom i  marljivošću”.

Na ranijim izborima najviše pažnje javnosti privlačila su imena iz sveta glume ili muzike, kao kandidati za poslanike. Prošli izbori protekli su u znaku mladih, a ovoga puta se čini da će ličnosti od struke i uspešni u svojim profesijama biti adut sa kojim će se igrati na pobedu. Iako bi se moglo reći da je « na kašičicu » javnost je ipak do sada čula najviše imena koja će za parlament  kandidovati naprednjaci. Tako je i predsednik Izvršnog odbora SNS Darko Glišić izjavio je da će SNS na predstojećim parlamentarnim izborima imati „spektakularnu, do sad neviđenu listu”.  Sam Vučić je najpre najavio da će na njihovoj izbornoj listi biti matematičar Stojan Radenović, molekularni biolog Jelena Begović, profesorka Danica Grujičić i glumac i režiser Lazar Ristovski.


Svi bi koalicije, Zavetnici samostalno

DSS je juče potvrdio kandidaturu za predsednika Srbije lidera stranke Miloša Jovanovića, kojeg će predložiti koalicija NADA, koju čine i POKS i 28 udruženja građana. Njihov kandidat za gradonačelnika biće Vojislav Mihailović, novi predsednik POKS - a.

Skupština Zavetnika takođe  je potvrdila odluku da Milica Đurđević Stamenkovski bude kandidatkinja te organizacije na predstojećim predsedničkim izborima. Usvojen je i predlog pokrajinskog odbora i 30 gradskih i opštinskih odbora da Zavetnici samostalno izađu na izbore. Pokret Dveri nedavno je i zvanično predstavio Boška Obradovića kao predsedničkog kandidata, a označen je start kampanje pod sloganom „Srcem za Srbiju“. Oni na parlamentarne izbore izlaze pod nazivom „Patriotski blok“ u kojem su Srpska monarhistička stranka „Srpska sloga“, Državotvorni pokret, Uspravna Srbija, Nova snaga Srbija, Pirotska nova snaga, Glas naroda i „Svi protiv Rio Tinta“.


- Biće još mnogo, mnogo sportista, još mnogo naučnika i privrednika - rekao je kratko, uz opasku da nije od tih koji daju prednost ljudima koji se nikada nisu bavili politikom, ali da ima mnogo onih na koje se može računati. – Neki su sa nama, neki će nas podržati, oni su nezavisni i ne možete ništa da im uradite – podvukao je, navodeći  primer Gorana Bregovića i Gage Antonijevića koji su , kako kaže, ostvareni, uspešni, imaju karijere. Mediji su preneli da  će se na listi okupljenoj oko naprednjaka naći i istaknute ličnosti iz sveta kulture poput violiniste i osnivača Centra lepih umetnosti u Beogradu Jovana Kolunyija, prvakinje Opere Narodnog pozorišta Sanje Kerkez i solistkinje Opere u Srpskom narodnom pozorištu Nataše Tasić Knežević. Kada je reč o sportistima, sa naprednjacima će biti košarkaš Marko Kešelj, yudista Nemanja Majdov i paraolimpijka Borislava Perić Ranković.

Što se opozicije tiče, polako se kristališu kolone koje će zajedno izaći pred građane na ovim izborima. Na listi koalicije okupljene oko SSP Dragana Đilasa, prva će biti Marinika Tepić, a očekuju se i nestranačke ličnosti kao što je novinar portala Žig info Milan Jovanović, psiholog Žarko Trebješanin, aktivistkinja iz Brusa Marija Lukić. Spominjani su i predstavnici Skupštine slobodne Srbije, međutim ta organizacija je pismom raskinula saradnju navodeći upravo postupke Đilasa kao glavni razlog. Ostalo je, kako su rekli, ili da odustanu od izbora, ili da se udruže sa koalicijom „Moramo”, koja je već odlučila da je njihov kandidat za gradonačelnika glavnog grada  Dobrica Veselinović iz Pokreta Ne davimo Beograd, nosilac liste za parlamentarne izbore Nebojša Zelenović, a prvi na njoj  jedan od predsednik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta.

S. Stanković

Autor:
Pošaljite komentar