overcast clouds
17°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ТЕМА ДНЕВНИКА Странке кроје парламентарне и београдске листе

07.02.2022. 11:11 11:12
Пише:
Извор: Ф. Бакић/Изборна кутија

Ванредни парламентарни и редовни београдски избори биће расписани 15.фебруара, па стога не чуди што странке ужурбано припремају своје листе кандидата.

На овим изборима, како се очекује, учествоваће сви политички актери, при чему сви они једнодушно грађанима обећавају квалитетне предлоге за посланичке и одборничке функције. Напредњаци су, како ствари сада стоје, одлучили да до 11. фебруара, када ће најпре заседати Председништво, а потом и Главни одбор СНС – а, решили да ћуте о именима кандидата за председника и премијера.

Једино што се за сада сигурно зна је да је на последњој седници Председништва договорено да Вучићево име буде у називу листе и за парламентарне и београдске изборе, а коначан списак имена за највише функције у Србији и Београду требало би да буде познат у петак. Иако је потпредседник СНС Александар Шапић изјавио је да се Вучић лично заложио да он буде кандидат за градоначелника Београда, поједини представници опозиције, међу којима и Покрет Не давимо Београд, сумањају у ту варијанту, јер се ни на једном страначком органу за њу није гласало. Процењују да актуелни председник новобеоградске општине претендује на неку вишу функцију, међутим, Вучић је ових дана јавно потврдио свој избор, истичући да је сигуран да ће Шапић, као кандидат СНС за градоначелника, уложити велики труд да не разочара „не само нас него било кога у Београду”.

Што се тиче политичке судбине Горана Весића, потврђено је да она ни најмање није упитна, пошто је, како је и сам потврдио изабран за заменика шефа изборног штаба СНС, на чијем је челу Вучић. Како је лидер напредњака казао пре те одлуке, „неки би рекли да му не показујем поштовање јер ће први на листи за Београд бити Шапић, али није тако”.

- Рекао сам му биће за тебе много добрих и важних ствари и дужности, много тога доброг да радиш за Србију али и ти мораш да научиш, као што сам и ја научио да није све онако како је планирано, већ да мора да се понекад истрипи и нешто што мислиш да је неправда -  испричао  је Вучић, додајући да Весић поштује странку, да јој је веома лојалан и да он то поштује. „И то ћете видети после избора”, рекао је он, подсећајући да ће након изборне кампање бити одржани и избори у СНС,  те да је на свима да се докажу „својом радом, активизмом и  марљивошћу”.

На ранијим изборима највише пажње јавности привлачила су имена из света глуме или музике, као кандидати за посланике. Прошли избори протекли су у знаку младих, а овога пута се чини да ће личности од струке и успешни у својим професијама бити адут са којим ће се играти на победу. Иако би се могло рећи да је « на кашичицу » јавност је ипак до сада чула највише имена која ће за парламент  кандидовати напредњаци. Тако је и председник Извршног одбора СНС Дарко Глишић изјавио је да ће СНС на предстојећим парламентарним изборима имати „спектакуларну, до сад невиђену листу”.  Сам Вучић је најпре најавио да ће на њиховој изборној листи бити математичар Стојан Раденовић, молекуларни биолог Јелена Беговић, професорка Даница Грујичић и глумац и режисер Лазар Ристовски.


Сви би коалиције, Заветници самостално

ДСС је јуче потврдио кандидатуру за председника Србије лидера странке Милоша Јовановића, којег ће предложити коалиција НАДА, коју чине и ПОКС и 28 удружења грађана. Њихов кандидат за градоначелника биће Војислав Михаиловић, нови председник ПОКС - а.

Скупштина Заветника такође  је потврдила одлуку да Милица Ђурђевић Стаменковски буде кандидаткиња те организације на предстојећим председничким изборима. Усвојен је и предлог покрајинског одбора и 30 градских и општинских одбора да Заветници самостално изађу на изборе. Покрет Двери недавно је и званично представио Бошка Обрадовића као председничког кандидата, а означен је старт кампање под слоганом „Срцем за Србију“. Они на парламентарне изборе излазе под називом „Патриотски блок“ у којем су Српска монархистичка странка „Српска слога“, Државотворни покрет, Усправна Србија, Нова снага Србија, Пиротска нова снага, Глас народа и „Сви против Рио Тинта“.


- Биће још много, много спортиста, још много научника и привредника - рекао је кратко, уз опаску да није од тих који дају предност људима који се никада нису бавили политиком, али да има много оних на које се може рачунати. – Неки су са нама, неки ће нас подржати, они су независни и не можете ништа да им урадите – подвукао је, наводећи  пример Горана Бреговића и Гаге Антонијевића који су , како каже, остварени, успешни, имају каријере. Медији су пренели да  ће се на листи окупљеној око напредњака наћи и истакнуте личности из света културе попут виолинисте и оснивача Центра лепих уметности у Београду Јована Kolunyija, првакиње Опере Народног позоришта Сање Керкез и солисткиње Опере у Српском народном позоришту Наташе Тасић Кнежевић. Када је реч о спортистима, са напредњацима ће бити кошаркаш Марко Кешељ, yudista Немања Мајдов и параолимпијка Борислава Перић Ранковић.

Што се опозиције тиче, полако се кристалишу колоне које ће заједно изаћи пред грађане на овим изборима. На листи коалиције окупљене око ССП Драгана Ђиласа, прва ће бити Мариника Тепић, а очекују се и нестраначке личности као што је новинар портала Жиг инфо Милан Јовановић, психолог Жарко Требјешанин, активисткиња из Бруса Марија Лукић. Спомињани су и представници Скупштине слободне Србије, међутим та организација је писмом раскинула сарадњу наводећи управо поступке Ђиласа као главни разлог. Остало је, како су рекли, или да одустану од избора, или да се удруже са коалицијом „Морамо”, која је већ одлучила да је њихов кандидат за градоначелника главног града  Добрица Веселиновић из Покрета Не давимо Београд, носилац листе за парламентарне изборе Небојша Зеленовић, а први на њој  један од председник Еколошког устанка Александар Јовановић Ћута.

С. Станковић

Аутор:
Пошаљите коментар