Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SKUPŠTINA VOJVODINE Zaključena kasa za devet meseci 2020. Godine

14.11.2020. 08:30 08:37
Piše:
Izvor: Skupština Vojvodine o budžetu Foto: Tanjug/J. Pap

Poslanici Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine većinom glasova usvojili su završni račun budžeta za 2019. godine te finansijske izveštaje o trošenju pokrajinske kase za prvih devet meseci ove godine, čime se stvaraju preduslovi za izradu budžeta za  2021.

Poslanici Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine većinom glasova usvojili su završni račun budžeta za 2019. godine te finansijske izveštaje o trošenju pokrajinske kase za prvih devet meseci ove godine, čime se stvaraju preduslovi za izradu budžeta za  2021. Takođe, izabrani su zamenici pokrajinskih sekretara u 12 sekretarijata, te zamenik generalnog sekretara Skupštine.

Jučerašnja sednica protekla je u rezimiranju, pre svega, izvršenja budžeta za prošlu i ovu godinu, u čemu su se za govornicom smenjivali poslanici vlasti i opozicije. Dok su predstavnici vladajuće koalicije govorili o investicijama i razvoju pokrajine, predstavnici opozicije iz SRS-a i „Vojvođanskog fronta” kritikovali su raspodelu novca iz pokrajinske kase.

Govoreći o završnom računu buyeta za 2019. godinu, pokrajinska sekretarka za finansije Smiljka Jovanović kazala je da su ukupni prihodi ostvareni na nivou od čak 99,23 odsto, a ukupni rashodi na nivou od 95,71 odsto. Ocenila je da je prošlogodišnji buyet bio dobro i racionalno planiran i realizovan, o čemu svedoče i visoki procenti izvršenja buyeta. Takođe, naglasila je da je i buyet za 2019. kao i godinu pre toga dobio pozitivnu mišljenje Državne revizorske institucije, koja ocenjuje način raspolaganja buyetskim novcem, što je značajan pokazatelj da je budžet bio dobro planiran.


Ko su novi zamenici pokrajinskih sekretara?

Robert Otot (SVM) izabran je za zamenika pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Milan Kovačević (SNS) za zamenika pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Goran Kaurić (DSHV) za zamenika pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, dr Oliver Ivanov (SNS) za zamenika pokrajinskog sekretara za zadravstvo, Armin Farkaš (SNS) za zamenika pokrajinskog skeretara za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, Aleksandra Radak (SNS) za zamenika pokrajinskog sekretara za finansije, Radivoj Paroški (SNS) za zamenika pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Dušan Španović (PUPS) za zamenika pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine, doc. dr Mirka Lukić Šarkanović (SPS) za zamenicu pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, dr Zoran Tasić (SNS) za zamenika pokrajinskog sekretara za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, Tatjana Ječmenica Jevtić (SPS) za zamenicu pokrajinskog sekretara za sport i omladinu i Palimir Tot (PS) za zamenika pokrajinskog sekretara za privredu i turizam.

Što se stranačke pripadnosti novih 12 zamenika, polovina su kadrovi Srpske napredne stranke, dva ima Socijalistička partija Srbije, a po jednog Savez vojvođanskih Mađara, Partija ujedinjenih penzionera Srbije, Pokret socijalista i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini.


Poslanik Srpske napredne stranke Nenad Borović izjavio je da je 2019. godine bilo ubedljivo najbolje ostvarenje buyeta u poslednje dve decenije, te da je iznos prošlogodišnje pokrajinske kase bio preko 74,5 milijarde dinara, odnosno 4,4 milijarde dinara više nego godinu ranije.

– Ako pogledamo poslednju godinu kada je pokrajinsku administraciju predvodio Bojan Pajtić, to je 14 milijardi dinara više nego što je to bilo 2015. godine po završnom računu – rekao je Borović. - Ukupan javni dug na kraju 2019. godine iznosio je 6,3 milijardi, što je gotovo četiri milijarde manje nego 2015. godine, od čega je tri milijarde manje za glavnicu, a milijarda dinara za kamate.

Posebno je istakao da su prihodi od poreza na zarade i dobit bili čak i veći od planiranih, što govori o stanju privrede u Vojvodini i kvalitetu života, odnosno koliko je bilo novozaposlenih i novih investicija. To je, po njegovoj oceni, pokazatelj dobrog rada Pokrajinske vlade.

Poslanik Srpske radikalne stranke Đurađ Jakšić rekao da je 2019. godina, što se raspodela buyeta tiče, ostala upamćena kao još jedna u nizu protraćenih godina u kojima nije rešen nijedan dugogodišnji problem „niti je bilo šta konkretno urađeno, niti ispunjeno bilo koje obećanje iz 2016. godine”. A takva politika je, kako ocenjuje, nastavljena i u ovoj godini.

Poslanici Saveza vojvođanskih Mađara podržali su završni račun, a Ana-Marija Pinter istakla je da Pokrajinska vlada, čiji je SVM deo, ima veoma dobrih rezlutata, o čemu svedoče i brojke o planiranim i realizovanim poslovima.

Zamenik predsednika poslaničke grupe „Vojvođanski front” Aleksandar Oyić rekao je da najveći deo buyeta iznose transferna sredstva, koja se iz Republike, preko pokrajinske kase, distribuiraju krajnjim korisnicima, što, po njegovoj oceni, pokazuje da Vojvodina nema svoje izvorne prihode i nije u stanju da na kvalitetniji način donosi planove i programe, što se odražava na slabiji socijalni i privredni položaj pokrajine. On je istakao da već 12 godina ne postoji zakon o finansiranju Vojvodine koji bi definisao prihode pokrajine, pa je buyet Vojvodine upola manji od buyeta grada Beograda iako su po broju stanovnika slični.


Pastor: Epidemiološka situacija odredila mesto i vreme

Poslanik SRS-a Đurađ Jakšić izjavio je da jučerašnja sednica nije zakazana u poslovničkom roku, već svega četiri dana pre održavanja. On je pitao zbog čega je sednica održana u sali Skuštine Vojvodine, umesto u „Master centru” Novosadskog sajma, koji je veći prostor, a gde je održana i konstitutivna sednica kada je epidemiološka situacija bila višestruko povoljnija.

– Planirao sam ovu sednicu da održim u maksimalnim poslaničkim rokovima, odnosno sledeće nedelje u ovo vreme. Ali, konsultujući se svima onima koji prate epidemiološku situaciju, došao sam do zaključka da treba primeniti malopre pomenuto pravilo na drugi način i saslušati sugestiju da, ako želimo da održimo sednicu, to učinimo u poslovničkim rokovima što je pre moguće- reka jepredsednik Skupštine Ištvan Pastor.

On je naveo da je motiv da se maksimalno poštuju mere bezbednosti bio opredeljujući i kod predlaganja dnevnog reda, koji je, kako je dodao, trebalo da bude znatno obimniji od predloženog, ali je sastavljen po prioritetima – personalno zaokruživanje Skupštine i Pokrajinske vlade i buyetsko funkcionisanje pokrajine. Rekao je da ne zna kada će biti naredna skupštinska sednica, uz napomenu da za tim ima i potrebe i želje, ali će se rukovoditi principom racionalnosti i zdravstvene bezbednosti.


Nova rasprava usledila je o izveštaju trošenja pokrajinskog buyeta za prvih šest i devet meseci 2020. godine, jer se i ovogodišnja pokrajinska kasa suočila s izazovima uzrokovanim koronavirusom

Smiljka Jovanović je kazala da su priohodi u prvih devet meseci ostvareni u iznosu od 74,51 odsto, dok su rashodi izvršeni u iznosu od 66,28 odsto od ostvarenja, što je veoma visok procenat imajući u vidu situaciju u privredi, zbog čega je u maju i usledio rebalans buyeta, koji je umanjen 4,2 milijarde dinara da bi se olakšalo privredi jer su u toj sumi planirani prihodi od poreza na dohodak i dobit privrede.

– To je dobro ostvarenje, znajući u kakvom vremenu živimo – konstatovala je Smiljka Jovanović.

Poslanici su bez glasova protiv i uzdržanih usvojili tačku koja se odnosi na angažovanje revizora za obavljanje eksterne revizije završnog računa buyeta Vojvodine za 2020. godinu.

Poslanici su na jučerašnjoj sednici izglasali i Borisa Bajića za zamenika generalnog sekretara Skupštine AP Vojvodine Nikole Banjca.

        A. Savanović

 

 

 

Autor:
Pošaljite komentar
Sednica Skupštine Vojvodine: Rasprava o budžetu

Sednica Skupštine Vojvodine: Rasprava o budžetu

13.11.2020. 08:42 08:45
Skupština Vojvodine bira Pokrajinsku vladu

Skupština Vojvodine bira Pokrajinsku vladu

29.10.2020. 09:24 09:41
Zaseda Skupština APV: I u Vojvodini cenzus pada na tri odsto

Zaseda Skupština APV: I u Vojvodini cenzus pada na tri odsto

21.02.2020. 08:41 08:43