Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Skupština Vojvodine bira Pokrajinsku vladu

29.10.2020. 09:24 09:41
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

NOVI SAD: Poslanici Skupštine Vojvodine biraju novu Pokrajinsku vladu, a na čijem čelu će ponovo biti Igor Mirović (SNS).

U Velikoj sali Skupštine AP Vojvodine s početkom u 10 časova, biće održana 2. sednica Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine.

Pred poslanicima je Predlog odluke o izboru predsednika i članova odbora skupštine autonomne pokrajine Vojvodine.

Po završetku druge sednice, biće održana 3. sednica Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine a raspravljaće se o izboru Pokrajinske vlade.

Podsećamo, mandatar za sastav Pokrajinske vlade Igor Mirović izjavio je juče da će predstavnici SPS i JS ući u novu vojvođansku vladu.

Mirović je to rekao nakon razgovora na konsultativnom sastanku s Dušanom Bajatovićem i drugim predstavnicima koalicione liste "Socijalistička partija Srbije - Jedinstvena Srbija".

Nova Pokrajinska vlada, naveo je Mirović na sastanku, imaće predsednika i 13 članova, isti broj kao i prethodna, saopštila je Pokrajinska vlada.

U razgovoru je učestvovao i predstavnik Srpske napredne stranke Damir Zobenica. Po saznanjima  “Dnevnika” koalicija SPS i JS dobija potpredsedničko mesto u pokrajinskoj vladi, a kandidat je Branko Ćurčić.

Do sada su poznati  kandidati za 12 resora u novoj pokrajinskoj vladi koju predvodi Igor Mirović. Pre dva dana, Mirović je održao razgovore i sa predstavnicima Saveza vojvođanskih Mađara, Pokreta socijalista, Partije ujedinjenih penzionera Srbije, Socijaldemokratske partije Srbije i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. Kako je „Dnevnik” već pisao svoje resore u Pokrajinskoj vladi zadržaće: Dragana Milošević, sekretar za kulturu, informisanje i odnose s verskim zajednicama, Smiljka Jovanović – finansije, dr Zoran Gojković – zdravstvo, Zoran Milošević – visoko obrazovanje i naučnoistraživačka delatnost i Vladimir Galić – urbanizam i zaštita životne sredine.


Pastor: Očekujem pun mandat

Predsednik Skupštine Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara, Ištvan Pastor, najavljuje da će ta stranka ponovo dobiti istu nadležnost.

SVM će učestvovati u budućoj Pokrajinskoj vladi s jednim sekretarijatom a to je sekretarijat koji je i do sada bio - sekretarijat za upravu, propise i nacionalne zajednice, a sekretar tog sekretarijata će istovremeno biti i jedan od potpredsednika buduće pokrajinske vlade, kaže Pastor koji ne očekuje da pokrajinski parlament poput republičkog u sadašnjem sazivu radi samo do proleća 2022. godine.

Do sada nikad ovde u pokrajinskoj skupštini prevremenih izbora nije bilo, nadam se da neće biti ni političkog ni životnog razloga za tako nešto tako da ja lično računam na to da će mandat trajati naredne 4 godine, do 2024, kaže Pastor.


„Dnevnik” nezvanično saznaje da će, osim gorenavedenih imena budućih sekretara, resor zadržati i Predrag Vuletić (Pokret socijalista) u sekretarijatu za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova. Resor bi mogao dobiti i Dane Basta (SNS), predsednik novosadske Organizacije „Bute dobri”, koji će zameniti Vladimira Bateza u Sekretarijatu za sport i omladinu, zatim dr Nenad Ivanišević, predsednik Pokrajinskog odbora SDPS-a, koji bi trebalo da vodi Sekretarijat za privredu i turizam. Resor za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj bi trebalo da void Ognjen Bjelić (SNS), koji je u prošlom mandatu bio na čelu Sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, dok će njega u tom sekretarijatu takođe naslediti stranački kolega. 

Promena će biti i na čelu Sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, koji će u novoj Pokrajinskoj vladi, umesto Vuka Radojevića, voditi Čedomir Božić predsednik opštine Žabalj. Sekretarijat za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i u ovom mandatu bi trebalo da vodi SVM, ali umesto Mihalja Njilaša će biti predložen drugi kadar, jer Njilaš, kako nezvanično saznajemo, odlazi u Beograd na mesto državnog sekretara u Vladi Srbije.

E. M.

Autor:
Pošaljite komentar
Mandatar Mirović održao konsultacije sa predstavnicima stranaka

Mandatar Mirović održao konsultacije sa predstavnicima stranaka

26.10.2020. 14:13 14:15