overcast clouds
17°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СКУПШТИНА ВОЈВОДИНЕ Закључена каса за девет месеци 2020. Године

14.11.2020. 08:30 08:37
Пише:
Извор: Скупштина Војводине о буџету Фото: Танјуг/Ј. Пап

Посланици Скупштине Аутономне Покрајине Војводине већином гласова усвојили су завршни рачун буџета за 2019. године те финансијске извештаје о трошењу покрајинске касе за првих девет месеци ове године, чиме се стварају предуслови за израду буџета за  2021.

Посланици Скупштине Аутономне Покрајине Војводине већином гласова усвојили су завршни рачун буџета за 2019. године те финансијске извештаје о трошењу покрајинске касе за првих девет месеци ове године, чиме се стварају предуслови за израду буџета за  2021. Такође, изабрани су заменици покрајинских секретара у 12 секретаријата, те заменик генералног секретара Скупштине.

Јучерашња седница протекла је у резимирању, пре свега, извршења буџета за прошлу и ову годину, у чему су се за говорницом смењивали посланици власти и опозиције. Док су представници владајуће коалиције говорили о инвестицијама и развоју покрајине, представници опозиције из СРС-а и „Војвођанског фронта” критиковали су расподелу новца из покрајинске касе.

Говорећи о завршном рачуну buyеta за 2019. годину, покрајинска секретарка за финансије Смиљка Јовановић казала је да су укупни приходи остварени на нивоу од чак 99,23 одсто, а укупни расходи на нивоу од 95,71 одсто. Оценила је да је прошлогодишњи buyеt био добро и рационално планиран и реализован, о чему сведоче и високи проценти извршења buyеta. Такође, нагласила је да је и buyеt за 2019. као и годину пре тога добио позитивну мишљење Државне ревизорске институције, која оцењује начин располагања buyеtskim новцем, што је значајан показатељ да је буџет био добро планиран.


Ко су нови заменици покрајинских секретара?

Роберт Отот (СВМ) изабран је за заменика покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Милан Ковачевић (СНС) за заменика покрајинског секретара за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, Горан Каурић (ДСХВ) за заменика покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, др Оливер Иванов (СНС) за заменика покрајинског секретара за задравство, Армин Фаркаш (СНС) за заменика покрајинског скеретара за социјалну политику, демографију и равноправност полова, Александра Радак (СНС) за заменика покрајинског секретара за финансије, Радивој Парошки (СНС) за заменика покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, Душан Шпановић (ПУПС) за заменика покрајинског секретара за урбанизам и заштиту животне средине, доц. др Мирка Лукић Шаркановић (СПС) за заменицу покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност, др Зоран Тасић (СНС) за заменика покрајинског секретара за енергетику, грађевинарство и саобраћај, Татјана Јечменица Јевтић (СПС) за заменицу покрајинског секретара за спорт и омладину и Палимир Тот (ПС) за заменика покрајинског секретара за привреду и туризам.

Што се страначке припадности нових 12 заменика, половина су кадрови Српске напредне странке, два има Социјалистичка партија Србије, а по једног Савез војвођанских Мађара, Партија уједињених пензионера Србије, Покрет социјалиста и Демократски савез Хрвата у Војводини.


Посланик Српске напредне странке Ненад Боровић изјавио је да је 2019. године било убедљиво најбоље остварење buyеta у последње две деценије, те да је износ прошлогодишње покрајинске касе био преко 74,5 милијарде динара, односно 4,4 милијарде динара више него годину раније.

– Ако погледамо последњу годину када је покрајинску администрацију предводио Бојан Пајтић, то је 14 милијарди динара више него што је то било 2015. године по завршном рачуну – рекао је Боровић. - Укупан јавни дуг на крају 2019. године износио је 6,3 милијарди, што је готово четири милијарде мање него 2015. године, од чега је три милијарде мање за главницу, а милијарда динара за камате.

Посебно је истакао да су приходи од пореза на зараде и добит били чак и већи од планираних, што говори о стању привреде у Војводини и квалитету живота, односно колико је било новозапослених и нових инвестиција. То је, по његовој оцени, показатељ доброг рада Покрајинске владе.

Посланик Српске радикалне странке Ђурађ Јакшић рекао да је 2019. година, што се расподела buyеta тиче, остала упамћена као још једна у низу протраћених година у којима није решен ниједан дугогодишњи проблем „нити је било шта конкретно урађено, нити испуњено било које обећање из 2016. године”. А таква политика је, како оцењује, настављена и у овој години.

Посланици Савеза војвођанских Мађара подржали су завршни рачун, а Ана-Марија Пинтер истакла је да Покрајинска влада, чији је СВМ део, има веома добрих резлутата, о чему сведоче и бројке о планираним и реализованим пословима.

Заменик председника посланичке групе „Војвођански фронт” Александар Oyić рекао је да највећи део buyеta износе трансферна средства, која се из Републике, преко покрајинске касе, дистрибуирају крајњим корисницима, што, по његовој оцени, показује да Војводина нема своје изворне приходе и није у стању да на квалитетнији начин доноси планове и програме, што се одражава на слабији социјални и привредни положај покрајине. Он је истакао да већ 12 година не постоји закон о финансирању Војводине који би дефинисао приходе покрајине, па је buyеt Војводине упола мањи од buyеta града Београда иако су по броју становника слични.


Пастор: Епидемиолошка ситуација одредила место и време

Посланик СРС-а Ђурађ Јакшић изјавио је да јучерашња седница није заказана у пословничком року, већ свега четири дана пре одржавања. Он је питао због чега је седница одржана у сали Скуштине Војводине, уместо у „Мастер центру” Новосадског сајма, који је већи простор, а где је одржана и конститутивна седница када је епидемиолошка ситуација била вишеструко повољнија.

– Планирао сам ову седницу да одржим у максималним посланичким роковима, односно следеће недеље у ово време. Али, консултујући се свима онима који прате епидемиолошку ситуацију, дошао сам до закључка да треба применити малопре поменуто правило на други начин и саслушати сугестију да, ако желимо да одржимо седницу, то учинимо у пословничким роковима што је пре могуће- река јепредседник Скупштине Иштван Пастор.

Он је навео да је мотив да се максимално поштују мере безбедности био опредељујући и код предлагања дневног реда, који је, како је додао, требало да буде знатно обимнији од предложеног, али је састављен по приоритетима – персонално заокруживање Скупштине и Покрајинске владе и buyеtsko функционисање покрајине. Рекао је да не зна када ће бити наредна скупштинска седница, уз напомену да за тим има и потребе и жеље, али ће се руководити принципом рационалности и здравствене безбедности.


Нова расправа уследила је о извештају трошења покрајинског buyеta за првих шест и девет месеци 2020. године, јер се и овогодишња покрајинска каса суочила с изазовима узрокованим коронавирусом

Смиљка Јовановић је казала да су приоходи у првих девет месеци остварени у износу од 74,51 одсто, док су расходи извршени у износу од 66,28 одсто од остварења, што је веома висок проценат имајући у виду ситуацију у привреди, због чега је у мају и уследио ребаланс buyеta, који је умањен 4,2 милијарде динара да би се олакшало привреди јер су у тој суми планирани приходи од пореза на доходак и добит привреде.

– То је добро остварење, знајући у каквом времену живимо – констатовала је Смиљка Јовановић.

Посланици су без гласова против и уздржаних усвојили тачку која се односи на ангажовање ревизора за обављање екстерне ревизије завршног рачуна buyеta Војводине за 2020. годину.

Посланици су на јучерашњој седници изгласали и Бориса Бајића за заменика генералног секретара Скупштине АП Војводине Николе Бањца.

        А. Савановић

 

 

 

Аутор:
Пошаљите коментар
Седница Скупштине Војводине: Расправа о буџету

Седница Скупштине Војводине: Расправа о буџету

13.11.2020. 08:42 08:45
Скупштина Војводине бира Покрајинску владу

Скупштина Војводине бира Покрајинску владу

29.10.2020. 09:24 09:41
Заседа Скупштина АПВ: И у Војводини цензус пада на три одсто

Заседа Скупштина АПВ: И у Војводини цензус пада на три одсто

21.02.2020. 08:41 08:43