Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Selaković: Ekonomski odnosi značajno ispod nivoa političkih

22.08.2021. 19:44 19:45
Piše:
Izvor: Fonet/MSP

KAIRO: Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas nakon sastanka sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom Al Sisijem da su se saglasili u oceni da su ekonomski odnosi Egipta i Srbije danas značajno ispod nivoa političkih odnosa dve zemlje.

Selaković je danas Al Sisiju u Kairu predao pozivno pismo predsednika Aleksandra Vučića da dođe na konferenciju Pokreta nesvrstanih u oktobru u Beogradu, a koja će se održati povodom obeležavanja 60 godina osnivanja samog pokreta.



„Imao sam priliku da razgovaram i o razvoju saradnje Egipta i Srbije u budućnosti, da sagledamo sve ono što su prednosti 113 godina duge tradicije diplomatskih odnosa između Srbije i Egipta što je odlicna osnova za razvoj naših odnosa u budućnosti. Prisetili smo se i sjajnih dana saradnje između predsednika Tita i predsednika Nasera, ali govorili i o tome da su ekonomski odnosi Srbije i Egipta danas značajno ispod političkih odnosa dve zemlje“, kazao je Selaković.



U ime predsednika Vučića, Selaković je zamolio predsednika Al Sisija da dođe u Srbiju jer je, kako je rekao, upravo taj susret dvojice lidera ono što je neophodno da bi se udružile i dve poslovne zajednice i pokazalo u kom pravcu u budućnosti treba da se kreću odnosi dve države i dva naroda.



Nakon sastanka sa predsednikom Egipta, šef srpske diplomatije sastao se i sa svojim egipatskim kolegom Samehom Hasanom Šukrijem, a, kako je naveo Selaković, sastanak sa Al Sisijem je njemu i Šukriju bio smernica u kojem pravcu treba da razgovaraju.



„Iskoristili smo ovaj dan da razgovaramo, kako o našim bilateralnim političkim odnosima, tako i o potrebi razvoja ekonomske saradnje“, naveo je šef srpske diplomatije.



Podsetio je da su on i ministar Šukri koopredsednici Komisije za ekonomsku saradnju u okviru koje se, kako je rekao, planira prvi biznis forum na kojem će učestvovati predstavnici srpskih i egipatskih kompanija.



Tokom sastanaka, kako je naveo Selaković, razgovaralo se i o regionalnim pitanjima, a egipatski sagovornici su ga upoznali sa situacijom na Bliskom istoku, kao i sa svim izazovima sa kojima se susreću, situacijom u okolnim država i svemu onome što je od interesa za očuvanje mira i stabilnosti, ne samo u regionu, već i na globalnoj sceni.



Selaković kaže da je svojim egipatskim sagovornicima preneo kakva je situacija u regionu Balkana, Jugoistočne Evrope, kao i koji su to izazovi sa kojima se susreću.



„Ono što smo ovde zaista doživeli kao delegacija Srbije jeste izuzetno poštovanje, širokogrudo gostoprimstvo naših egipatskih prijatelja i iskrena želja da u budućnosti nakon godina konsolidacije, uspešnog oporavka, možemo da dugoročno planiramo razvoj naših odnosa u budućnosti“, naglasio je šef srpske diplomatije.



Selaković je ukazao na to da su egipatski sagovornici iskazali i veliko poštovanje za sve reforme koje su u Srbiji sprovedene poslednjih sedam godina.



''''Mogu da kažem da je priznanje koje nam je odato, nešto što je bilo zadovoljstvo slušati i što je činilo da budem ponosan danas ovde time što predstavljam Srbiju koja je prepoznata kao prva država u regionu, kao država koja je faktor mira i stabilnosti i njegovog očuvanja u našem delu Evrope i kao država koja uistinu vodi samostalnu i nezavisnu politiku, kako unutrašnju, tako i spoljnu“, zaključio je Selaković.

Selaković obišao novi Nacionalni muzej egipatske kulture

Selaković je obišao je danas, tokom prvog dana zvanične dvodnevne posete Egiptu, novi Nacionalni muzej egipatske civilizacije.



Egipatski domaćini su za delegaciju Srbije pripremili i stručno vođenje kroz muzej u kojem su izloženi i drevni ostaci 22 mumificirana vladara koji su vladali tom zemljom od 17. do 12. veka pre nove ere.



Među drevnim mumificiranim ostacima vladara je 18 kraljeva i četiri kraljice, a najpoznatiji među njima je kralj Ramzes Drugi, najpoznatiji faraon Novog kraljevstva, koji je vladao 67 godina i ostao upamćen po potpisivanju prvog poznatog mirovnog sporazuma.



Mumificirani ostaci prebačeni su početkom aprila u novi Nacionalni muzej egipatske civilizacije, a taj spektakl nazvan je „Zlatna parada faraona“.



Mumije su transportovane iz neoklasičnog Muzeja Egipta koji je udaljen pet kilometara od novog Nacionalnog muzeja egipatske civilizacije koji je osnovan 2017. godine.



Novi muzej moderno je opremljen i ima nekoliko većih dvorana, prostire se na više od 138.000 metara kvadratnih, a trenutno je u okviru stalne postavke izloženo oko 65.000 predmeta.



Ministar Selaković se prvog dana posete sastao sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom Al Sisijem i egipatskim kolegom Samehom Hasanom Šukrijem, a za sutra je planirano da se sastane sa patrijarhom Koptske pravoslavne crkve Tavadrosom Drugim, kao i sa zamenikom velikog imama Egipta i Univerziteta Al Azhar Mohamedom Al Duvajnim.

Autor:
Pošaljite komentar